Královéhradecký kraj dá 157 milionů na kotlíkové dotace. Ale také kontroluje a prověřuje žádosti

8. leden 2020 09:27

Dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva budou moci v zatím poslední uzavřené výzvě takzvaných kotlíkových dotací čerpat v Královéhradeckém kraji všichni žadatelé, kteří splnili podmínky. Královéhradecký kraj totiž k původní částce 150 miliónů korun přidal další peníze, aby se dostalo opravdu na každého. Zároveň se ale krajští úředníci pustili do namátkových kontrol a prověřování žádostí.

03119599.jpeg

„Ty kontroly byly namátkové, kdy jsme prověřovali, zda se jednotlivé žádosti skutečně zakládají na pravdivých informacích a současně jsme zjišťovali, jestli výměna starého kotle za nový je vůbec realizovatelná. A zda už ve sklepě nebo v nějaké technické místnosti už ten kotel není dokonce vyměněn a někdo by si chtěl uplatnit finanční prostředky znovu," říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Kontroly jsou poprvé v historii poskytování kotlíkových dotací preventivní

A to i kvůli činnosti řady společností, které nabízely zájemcům za úhradu kompletní vyřízení žádosti. To sebou podle radního pro oblast dotací Pavla Hečka z ČSSD neslo řadu chyb.
„Aby to bylo na klíč, tak ve finále byly opět použity tepelné zdroje, které nebyly podporovány. A my jsme to zde často potom řešili."

Čtěte také

Kolik kontrol a s jakými výsledky krajští úředníci absolvovali zatím není možné říct.
„Není to ještě ukončeno. A bylo by nefér říkat, že těch kontrol bylo málo nebo že jich bylo hodně. Aby to nebylo kontraproduktivní."

Už teď je ale jasné, že na podzim, kdy se bude rozdělovat dalších zhruba 130 miliónů korun, budou kontroly pokračovat.

Potvrdil to hejtman Jiří Štěpán.
„Pokud někdo pravidla dodržuje, tak by druhý na tom neměl parazitovat. Ano, kontroly budou pokračovat."

Kotlíkové dotace

Peníze na pokrytí až 80 procent nákladů v maximální výši 120 tisíc korun teď dostane celkem 1338 lidí. Na krajský úřad dorazilo o několik desítek žádostí víc, ty ale nesplnily všechny náležitosti.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související