Začal příjem žádostí v dotačním programu Nová zelená úsporám Light. Stát dá k dispozici 1,5 miliardy

9. leden 2023 11:29

Dnes v 10:00 hodin začal stát přijímat žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám Light. Příspěvky na rychlé renovace domů jsou určeny seniorům a domácnostem pobírajícím příspěvek na bydlení s trvalým pobytem v dané nemovitosti. Zájemci si mohou požádat až o 150 tisíc korun na zateplení fasády, střechy, stropů a podlah, na výměnu oken nebo vchodových dveří. 

Peníze mohou žadatelé získat zálohově a na potřebná úsporná opatření pak mají celý rok. Podrobnosti doplní ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Je nový program Nová zelená úsporám Light v něčem jiný, než ten standartní Zelená úsporám?

Čtěte také

Je určitě jiný v tom, že cílí na tu nejohroženější skupinu domácností, kterou ohrožuje energetická chudoba. Nevyžaduje složité papírování ani žádné energetické posouzení, to znamená, že je zaměřen i na ta rychlá opatření, která se dají realizovat v dnech a týdnech.

Vyplácíme finanční prostředky dopředu zálohově. Tedy kdo nemá našetřeno, může požádat a dostane finance dopředu. A zároveň podotýkám, že standardní program Nová zelená úsporám, určený všem, rovněž běží.

Jaké podmínky musí žadatel pro získání peněz splňovat?
Kromě prokázání nároku ve smyslu toho, že starobní důchodci musí předložit potvrzení o důchodu, lidé, kteří pobírají příspěvky na bydlení, musí přiložit potvrzení o přiznání dávky, tak je to primárně fotodokumentace stavu a jednodušší odborný posudek, který pro tu domácnost zdarma zpracuje člověk z místní akční skupiny nebo energetický konzultant ze sítě EKIS.

Čtěte také

Ve výzvě má stát k dispozici půldruhé miliardy korun, pokud by lidé čerpali maximální možnou částku, tedy 150 tisíc korun, získá peníze 10 tisíc domácností. Bude to stačit?
My bychom rádi, aby to nestačilo. Abychom mohli tu výzvu samozřejmě navýšit. Protože finanční prostředky máme k dispozici z takzvaného modernizačního fondu, ze kterého je financován i standardní program Nová zelená úsporám, kde máme k dispozici celkem 55 miliard korun.

Takže lidé by se určitě neměli obávat v těch prvních dnech či týdnech, že by se na ně nedostalo.

Žádost je možné podat pouze elektronicky, program je přitom mj. zaměřený na seniory, řada z nich počítač nemá. Jak mají takoví lidé postupovat? Na koho se obrátit?

Čtěte také

Právě z tohoto důvodu jsme mimo jiné zřídili velmi masivní a hustou poradenskou síť, jak místních akčních skupin, tak energetických specialistů sdružovaných v síti EKIS. Máme tam přes 350 kontaktů na našem internetu, je tam telefonní číslo, takže je možné zavolat.

Ten pracovník přijede, zdarma pomůže, jak podat žádost o podporu, tak poradí s těmi vhodnými opatřeními. A nakonec i dohlédne na realizaci opatření.

A opakuji ještě jednou, vše je pro tyto domácnosti zdarma.

Spustit audio

Související