Jak na kotlíkové dotace? Příkladem pro vás mohou být manželé Lakmayerovi z Kostelce nad Orlicí

14. červen 2023 07:28

Královéhradecký kraj spouští další kolo kotlíkových dotací na výměnu starých kotlů za ekologičtější. Vyplaceno bude celkem 60 milionů korun. Na dotaci mají nárok nízkopříjmové domácnosti, pro které krajský úřad pořádá postupně v několika městech královéhradeckého kraje semináře. Ten nejbližší se koná  ve středu 14. června od 10:00 na Městském úřadu v Trutnově.

Čtěte také

Další seminář bude za týden v Jičíně a v Hradci Králové se uskuteční 28. června. Inspirací pro ty, kteří teprve zvažují, zda o dotaci požádat, může být zkušenost manželů Lakmayerových z Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku.

„Podívejte se na tu hrůzu. Takto se dříve izolovalo ústřední topení v 80. letech minulého století, ukazuje mi při klesání do suterénu původní rozvody Jan Lakmayer. „Skelná vata a na to se prostě dával silný alobal.“

Rodinný dům si v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku koupili manželé Lakmayerovi v roce 1987. Plných 35 let topili uhlím. „Za sezónu jsme spálili kolem 40 metráků uhlí, plus ještě nějaké dřevo k tomu.

Čtěte také

Narůstající náklady na provoz i nevyhovující stav kotle motivoval manžele k pořízení nového zařízení. Rozhodli se pro tepelné čerpadlo.

Paní Dagmar začala pátrat po možnosti získat kotlíkovou dotaci. „Některá firma to dělá včetně vyřízení dotace a namontování čerpadla, jiná to nedělá. Tak jsme se nakonec do toho pustili, ale člověk je z toho na začátku vyděšený, protože neví vůbec nic.

Pomoc s vyřízením dotace získali přímo od pracovníků krajského úřadu v Hradci Králové. I díky jejich instrukcím podali žádost včas. Vloni v létě byli jedni z posledních.

Čtěte také

Dokladů potřebných k vyřízení dotace nebylo málo, zaplatit si vybrané čerpadlo včetně instalace za 262 tisíc korun museli dopředu, dnes ale nelitují. „Ta instalace jim trvala dva dny. Neumíte si představit tu radost, když jsme to měli hotové. Seděli jsme u kávy, byla polovina února, venku mrzlo, a my měli doma rozpálené radiátory a hic.

O efektivní fungování tepelného čerpadla se stará pan Honza. „Buď mohu to tepelné čerpadlo nastavit tak, aby fungovalo podle aktuálního počasí. Nebo takzvaně napevno.

Uhelna rodinného domu v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku dříve naplněná až 80 metráky uhlí zůstala letos prázdná. Podle posledních informací z úřadu jsou na cestě na účet manželů Lakmayerových i peníze z dotace v maximální výši 180 tisíc korun.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související