Až 350 domácností z Královéhradeckého kraje by mohlo letos získat dotaci na výměnu starých kotlů

1. červen 2023 08:26

180 tisíc korun na tepelné čerpadlo nebo 130 tisíc na kotel na biomasu mohou letos získat žadatelé v Královéhradeckém kraji z takzvané kotlíkové dotace. Na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější připravil krajský úřad pro nízkopříjmové domácnosti celkem 63 milionů korun. 

Čtěte také

A aby měli lidé své žádosti připravené správně, pořádá pro ně krajský úřad postupně v několika městech školící semináře. První se uskutečnil v Rychnově nad Kněžnou.

„Dobrý den. Já bych zahájila dnešní seminář pro žadatele o kotlíkové dotace,“ přivítala přítomné Jitka Hejlová z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, který letos přispěje na výměnu starých kotlů částkou 63 milionů korun.

Na podmínky, za kterých si o takzvanou kotlíkovou dotaci mohou lidé požádat, se přišly na seminář zeptat i manželé Brychovi z Třebechovic pod Orebem. „Zajímá nás výměna starého uhelného kotle za tepelné čerpadlo. Zatím topíme kombinovaně tím kotlem a případně ještě přímotopem elektrokotlem.

Čtěte také

O dotaci v této nejnovější výzvě mohou žádat majitelé nemovitostí, kteří pobírají starobní nebo invalidní důchod třetího stupně. A také žadatelé pobírající dávky v hmotné nouzi.

Za co mohou nevyhovující kotle vyměnit říká školitelka Jitka Hejlová. „Tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Buď s ručním nebo automatickým přikládáním. Výše dotace je u tepelného čerpadla v maximální výši 180 tisíc korun, u kotlů na biomasu je to 130 tisíc korun.

K nejčastějším chybám při předkládání žádosti o dotaci patří nedostatečná fotodokumentace starého kotle. A pak také doklad o jeho pravidelné revizi, dodává Jitka Hejlová. „Nedostatkem je neplatná revizní zpráva. Bohužel žadatelé si ho někdy nechají vystavit od technika, který nemá na daný typ kotle oprávnění.

Čtěte také

Výzva se letos netýká plynových kotlů, zpětně lze ale uplatnit výměnu kotle na tuhá paliva provedenou na vlastní náklady od 1. ledna 2021.

Jak úřad finance vyplácí, vysvětluje Jitka Hejlová. „Úplně dopředu je nedáváme. Možnost tam je pouze 60 procent na základě doložené zálohové faktury. Zbývající částku si potom ten žadatel musí doplatit.

Krajský úřad také zřídil informační linku pro dotazy občanů. Funguje každý všední den od 8:00 do 16:00 hodin. Důležitý je ovšem termín, kdy se mohou zájemci o dotaci registrovat. Je to 16. srpen v době od 10:00 do 14:00 hodin. Uspěje prvních 350 žadatelů.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související