Majitelé obecních a soukromých lesů by mohli dostávat dotace. Podobně jako zemědělci

14. červenec 2020 12:51

Majitelé lesů v Česku dlouhodobě bojují za větší ochranu svého majetku. Nechtějí ho oplotit, ani vydávat povolenky na sběr hub a jiných plodů, jako v některých zemích Evropy. Navrhují ale, aby jim stát vyplácel dotace podobné těm zemědělským. Podle vyjádření Ministerstva zemědělství se detaily takové pomoci začnou projednávat v nejbližších týdnech.

„My bychom byli nejraději, kdyby byla zavedena nějaká plošná dotační sazba,“ říká Petr Bláha, správce lesa a člen předsednictva Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Tahle organizace zastřešuje zhruba 1 300 vlastníků nestátních lesů v Česku.

Čtěte také

Dlouhá léta poukazují na to, že by od státu měli dostávat dotace podobně jako zemědělci, třeba pevnou částku na hektar.
„Lesy v České republice tvoří asi 30 procent veškerého území. A to je obrovská plocha, o kterou je nutné se starat.“

Jde například o udržování lesních cest, odklízení nepořádku, a nebo zajišťování bezpečnosti pro návštěvníky lesa.

„To znamená procházet cesty a kolem nich kontrolovat, jestli tam není nějaký nakloněný strom a odstranit ho. Aby nedocházelo ke zbytečným úrazům,“ vysvětluje jednatel Městských lesů Jaroměř Jaroslav Němec.

A dodává, že i tato práce stojí peníze.
„Je to samozřejmě nákladově drahé. Protože posíláte na jednotlivý strom například dva lidi, traktor a dřevaře. Navíc nejde jen o cesty. Řešíme třeba škody v oplocenkách, kam lidé chodí pro houby. Myslí si, že tam najdou ty nejlepší. Přitom ale oplocenku poničí, dostane se do ní zvěř a je malér.“

Stromy v krajině jsou útočištěm lesní zvěře, ptáků i hmyzu (ilustrační foto)

Takové činnosti by podle Jaroslava Němce z velké části odpadly, pokud by do lesů nebyl volný přístup.
„Pokud by byl les uzavřený, tak nevidím důvod, proč bychom to měli dělat.“

V řadě evropských zemí je vstup do soukromých lesů omezený, nebo dokonce úplně zakázaný. Někde platí zákaz i na sběr lesních plodů, jinde si lidé třeba při houbaření musí koupit povolenku.
„Každý stát si to řídí po svém. Ale každopádně je to množstevně omezené."

Čtěte také

Aktuálně to vypadá, že by vlastníci lesů mohli se svými připomínkami uspět. Lesy zůstanou dál přístupné veřejnosti, stát by mohl začít vyplácet dotace.

Ministerstvo zemědělství právě kvůli tomu vytvořilo pracovní skupinu, ta se poprvé sejde ještě v červenci.

„Nicméně konkrétní návrh, jak by taková platba mohla vypadat, zatím není k dispozici. Je třeba navrhnout konstrukci platby a vyřešit, aby se nepřekrývala s již existujícími podporami, kterých je už celá řada,“ vysvětluje za ministerstvo zemědělství Marek Zemánek.

Podle ministerských úředníků navíc nesmí případná dotace odporovat pravidlům Evropské unie.

Spustit audio

Související