Některé školy na Trutnovsku musí ustoupit od svých plánů, nepodařilo se jim totiž získat dotace

17. březen 2023 07:46

Nové učebny, bezbariérové toalety, knihovny - to jsou příklady plánů některých škol na Trutnovsku. Mají vypracované projekty, ale chybí jim peníze. Neuspěly totiž v žádosti vypsané ministerstvem školství. Podle námi oslovených ředitelů je současný systém přidělování dotací nespravedlivý. Zástupci více než 140 subjektů z celé republiky proto sepsali stížnost a žádají po ministerstvu vyjádření.   

Čtěte také

„Já jsem se snažila třikrát, ale nic z toho nedopadlo. Už nebudu nic rozjíždět. Protože mě stojí dva roky práce dát vůbec ten projekt dohromady,“ říká ředitelka menší základní školy v Černém Dole Naďa Bachtíková.

Zapojila se do výzvy se žádostí o výstavbu nové venkovní učebny, renovace multifunkční třídy a bezbariérových toalet. Byla to investice za zhruba 5 milionů korun.

Přitom práce na tom strávila s ostatními hodně. „Vypracovat kompletně žádost, se všemi přílohami i se stavebním povolením, je práce na jeden a ž dva roky. Opravdu urputné práce. Spolupráce s architektem, s obcí, zakreslení inženýrských sítí. A jestliže ten projekt potom nedopadne, tak já už potom nemám ani chuť rozjíždět něco dalšího.

Neuspěla ani vrchlabská Základní škola Školní. Ta chtěla vybudovat společenskou místnost, učebnu jazyka a knihovnu.

Čtěte také

„Pro nás to samozřejmě znamenalo opatřit si projektovou dokumentaci, tedy projektanty, stavaře, elektrikáře, nábytkáře. Sháněli jsme dodavatele vybavení elektronikou, byly tam velké náklady na projekt samotný a projektová dokumentace také není zadarmo, říká ředitel Jaroslav Pleva.

Přestože podle něj byl projekt dobře zpracovaný, dotaci škola nezískala. „Ač jsme měli projektovou dokumentaci kompletně zpracovanou, tak jsme skončili pod čarou.

Podle ředitele není současný dotační systém spravedlivý a dobře nastavený. „V konečné fázi to záleží na tom, jak rychle vlastně kdo dokáže ten projekt podat. Je to vyloženě dáno časově. První škola dokázala projekt dodat za nějakých 19 minut a my, přestože jsme se snažili seberychleji, systém nějakou dobu ty dokumenty načítá, tak jsme to dokázali za 54 minut.

Čtěte také

„Tedy ten rozdíl je tam tak veliký, že nevěřím tomu, že ty projekty, co jsou tam před námi, byly kompletní, dodává Jaroslav Pleva.

„Výzvy nebyly zrušeny, protože potíže zasáhly všechny žadatele stejně. Uznáváme, že se vyskytly problémy s informačním systémem, podmínky ale měli všichni totožné. Technickým problémům jsme částečně předešli posílením informačního systému. Ve srovnání s minulými výzvami tentokrát nedošlo k zásadním výpadkům, říká za Ministerstvo pro místní rozvoj Petr Valečko.

„Ten systém je nespravedlivě a nefér nastaven, dodává Naďa Bachtíková, která kvůli nevybudování nové třídy poprvé bude muset odmítat děti, které mají zájem do školy nastoupit.

Spustit audio

Související