Školy využívají letních prázdnin na opravy budov. Kde všude se v Hradci Králové pustili do práce?

18. červenec 2022 07:22

Dělníci v Hradci Králové přes léto opraví několik základních a mateřských škol. Mezi ně patří například Základní škola Bezručova nebo Jesle Orlická. Letošní investice do škol a školek budou město stát  desítky milionů korun.

Čtěte také

„Probíhá tady teď bourání starého betonu. A zjistili jsme, že pod tím nebyla izolace,“ říká školník Základní školy Bezručova v Hradci Králové Petr Klec.

Proto se podlaha ve sportovní hale vyměňuje.

„Bude to stejný, polyuretanový povrch. Dá se říct, že jde o takové odpružené linoleum. Škola s tím byla spokojena, tak jsme vyhověli jejich požadavku a nahrazujeme původní za nové. Většinou když člověk kouká na nějaký florbalový zápas, tak to jsou tyto povrchy, popisuje vzhled nového povrchu technik správy budov z Technických služeb Hradec Králové Aleš Havrda.

Čtěte také

Během letních prázdnin dělníci opraví ale i některé mateřské školy jako jsou například Jesle Orlická, doplňuje jejich vedoucí Kateřina Zmijová. „Bude provedena kompletní rekonstrukce střechy. To znamená, že se sundá střešní krytina a veškerý okapový materiál a udělá se nové plechování, nové svody. Pokud to bude třeba, tak samozřejmě výměna latí a všech potřebných technických prvků. A následně bude nová střecha s úplně novou krytinou.

Střechu vymění poprvé od roku 1958, kdy se jesle poprvé otevřely. „Staveniště předáváme od 15. července a v tu chvíli byly zahájeny pracovní procesy. V polovině září by mělo být vše stoprocentně hotovo.

Podle hradeckého magistrátu město tento rok investuje do školských zařízení více než 100 milionů korun.

Opravy v Jeslích Orlická v Hradci Králové
autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související