Většina budov základních škol v Hradci Králové se o prázdninách proměnila na staveniště

20. srpen 2019 12:22

Děti ze základní školy Pouchov v Hradci Králové se po prázdninách budou stravovat v nově opravené jídelně. Kuchaři se tak dočkají obnoveného zázemí a sloužit jim bude například nová vzduchotechnika. Práce se chýlí ke konci. Stavbaři ale budou ve škole ještě i v září, zjistila reportérka Lucie Peterková.

„Všechno se dělalo stavebně-technicky nově. Tedy musela se vystěhovat veškerá technologie. Dělalo se to od podlah až po vzduchotechniku, kvůli které probíhala rekonstrukce jídelny především," říká ředitel Základní školy v Pouchově Jiří Otčenášek.

Čtěte také

A ještě vzápětí doplňuje: „Musím pochválit firmu, která celou rekonstrukci zastřešovala a věřím tomu, že po té velmi dobré spolupráci, která začala už 14 dní před koncem června, se všechno stihne a hned první školní den budeme schopni vyvařovat."

Co všechno se ve škole v Pouchově opravovalo?

„Naše škola se skládá kompletně z plochých střech a s tím jsou vždy problémy. A některé ty střechy pamatují ještě právě původní stavbu školy. Takže souběžně s rekonstrukcí jídelny se ještě na dva pavilony pokládá nová střecha včetně zateplení. Ale tam už nás čas tolik netlačí, protože ty střechy jsou trošku jakoby mimo a nezasahují přímo do školní výuky. Tedy jeden pavilon bude určitě hotov do konce srpna. Ale druhý pavilon se bude opravovat ještě v září, ale tak, aby to nezasahovalo do výuky," doplňuje Jiří Otčenášek.

Některé opravy budou pokračovat i po zahájení školního roku

Zatímco na Pouchově byly městské investice za více než 8 milionů korun, největší škola ve městě, Štefánikova, provedla jen dílčí opravy z vlastního rozpočtu. O prázdninách tu měl být opraven povrch běžeckého oválu. Podle vedení školy, ale firmě, která měla práce provést investor - Technické služby Hradec Králové - vypověděl smlouvu.

Většina budov základních škol v Hradci Králové se o prázdninách proměnila na staveniště

„Zodpovědní pracovníci z technických služeb mne během prázdnin informovali, že firmě byla smlouva vypovězena pro nečinnost, alespoň tak jsem to pochopil," vysvětluje ředitel školy Roman Polda.

Čtěte také

Proto byly osloveny další firmy v pořadí.
„A tady jsem už optimistický, věřím, že oprava bude velmi rychle provedena. Ale rozhodně to nebude k začátku nového školního roku."
Přesto podle něj nebude výuka nijak zásadně omezena.

Celkem královéhradecký magistrát letos do oprav škol v létě investuje zhruba 41 milionů korun a to do 14 z celkem 17 základních škol.

„Úplně všechno se nestihne, nicméně ty opravy by neměly bránit tomu, aby byl řádně zahájen školní rok a děti mohly absolvovat školní docházku bez problémů," ujišťuje náměstkyně primátora pro oblast správy majetku Věra Pourová z Hnutí ANO s tím, že pokračovat budou především opravy školních sportovišť.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související