Na některých gymnáziích v Hradci Králové plánují přes letní měsíce a prázdniny rozsáhlé opravy

5. červen 2022 08:11

Na Gymnáziu Boženy Němcové a Gymnáziu Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové plánují na letní prázdniny opravy. Ty se ale podle vedení pravděpodobně protáhnou až do konce letošního roku. Královéhradecký kraj za opravy na středních školách celkově zaplatí zhruba 208 milionů korun.

Čtěte také

„Podařilo se nám konečně zahájit opravu fasády,“ říká ředitel Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové Jan Štěrba.

Dělníci by měli opravit hlavně místa, kde fasáda odpadává. „Před 14 dny přijela firma a postavila lešení. Věříme, že během prázdnin a v září či říjnu se nám podaří provést první etapa opravy fasády.

Ta by měla stát zhruba 10 milionů korun. Kompletní opravu fasády ředitel odhaduje na 30 milionů korun.

Na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové plánují na letní prázdniny opravy

Během léta by postupně chtěli dokončit i obnovu vily u Gymnázia Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové.

„V letošním roce plánujeme dokončit rekonstrukci vily, to je taková veliká věc, kterou u nás realizujeme. Měli jsme s tím problémy, dodavatel nám zkrachoval a stavba půl roku stála. Takže chceme nyní vše dokončit, doplňuje ředitel gymnázia Matěj Havel.

Čtěte také

Vila kdysi bývala domem pro ředitele, teď ji ale využívá škola. „Využijeme ji na dvě učebny. V prvním patře jsme vybudovali takový otevřený prostor, to bude novinka, kde se bude vyučovat hudební výchova. Ale chceme to využívat i jako volnočasový prostor na různé besedy, literární dílny, koncerty. A v přízemí potom vznikne učebna výtvarné výchovy.

I u nich vyjdou opravy na několik milionů korun. „Celkově je to spočítáno na 14 milionů korun. Kvůli tomu zpoždění a nárůstu cen materiálů počítáme s tím, že se to trošku prodraží.

Královéhradecký kraj letos plánuje investovat do oprav středních škol přibližně 208 milionů korun.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související