Šetřit na energiích v nadcházející topné sezóně se budou snažit také školy v Královéhradeckém kraji

31. srpen 2022 08:16

Domácnosti, ale i firmy a organizace v Česku teď řeší jak ušetřit na stále se zvyšujících cenách energie. Podobné problémy teď zaměstnávají také střední školy v Královéhradeckém kraji. Své budovy tak například zateplují nebo mění stará okna za nová s lepšími parametry izolace. Omezené možnosti ale mají školy v případě památkově chráněných budov.

„V tuto chvíli se zatepluje půda. Je tady pokládána izolační vata včetně polystyrenu.“ Ukazuje mi půdu v budově Střední školy řemeslné v Jaroměři ředitel Petr Valášek.

Čtěte také

Současně s tím se vymění i původní více než sto let stará takzvaná špaletová okna. „Vnitřní křídlo zůstane jednoduše zasklené a vnější potom dvojitě zasklené. Tím se v podstatě dostáváme už do izolačního dvojskla, plus vzduchová mezera a jednoduché zasklení, takže už jen při této konstrukci je zřetelné, že dojde určitě k energetické úspoře.

Také ve druhé své budově truhlářských dílen chce škola ušetřit na energiích - plechovou část nahradí nová zateplená stavba. Navíc se změní i zdroj vytápění.

„Budeme využívat dřevěný odpad, jako jsou piliny a hoblovačky, které si budeme lisovat ve formě briket a následně s ním budeme vytápět, popisuje ředitel školy Petr Valášek.

Školy často sídlí v památkově chráněných budovách

Výměnou oken tak možnosti úspor stavebními úpravami často končí.

Možností není ani alternativní zdroj vytápění, jak vysvětluje ředitel Střední průmyslové školy Hradební v Hradci Králové Miroslav Tobyška. „Solární panely nemůžeme u nás použít. Máme dvě budovy a jedna je v památkově chráněné zóně a druhá potom památkově chráněnou kulturní památkou. To nám neumožňuje zásah do opláštění budovy a montáž solárních panelů. A zateplení také ne, protože se jedná o kulturní památku.

Čtěte také

Šetřit pak školy mohou maximálně zodpovědným přístupem, jako je například důsledné hlídání přetápění, pokračuje Miroslav Tobyška. „Když větráme, tak krátce a intenzivně. Když ve třídách neprobíhá výuka, tak musí být zhasnuto. Snažíme se takto šetřit. Ale tím v podstatě veškeré naše možnosti šetření končí.

Energetické výdaje by se školám mohly o něco snížit také v případě, že by vešla v platnost navrhovaná vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu pro případ nouze, která snižuje minimální hodnoty vytápění.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související