Zdražení potravin a energií může mít pro restaurace horší následky než pandemie. Zákazníci ubývají

21. květen 2022 18:30

Restauracím v Královéhradeckém kraji ubývají zákazníci a ti, kteří na oběd přijdou, se snaží šetřit. Restauratéři prožívají další těžké období, po koronaviru jejich živobytí tentokrát ohrožuje zdražení a inflace - a s tím související úbytek hostů. 

Čtěte také

„Dal jsem si segedínský guláš, českou klasiku.“ Pan Lukáš si v Hostinném na Trutnovsku pochutnal a zaplatil ještě relativně málo, takže odjížděl spokojen. Podle ceny si vybírá čím dál častěji, náklady rostou a není radno utrácet zbytečně.

Přednost hotovým jídlům z poledních menu dává v poslední době čím dál víc lidí, potvrzuje Tomáš Kazda z rodinné restaurace v Konecchlumí na Jičínsku. „Vrátili jsme se k meníčkům, polévka a hlavní jídlo za zvýhodněnou cenu. Každý třetí zákazník si to dá. Dříve to tak nebývalo.

Čtěte také

Zákazníci podle jeho zkušeností čím dál víc šetří i na dalších položkách. „Hodně zákazníků si vůbec nedává k jídlu pití.

A to mají ještě v Konecchlumí štěstí, že jejich restaurace leží na hlavním tahu. Zákazníků je méně než dřív, ale ještě jsou.

To v restauraci v Hostinném je úbytek části zákazníků hodně znát, říká Marcela Peštová. „Spíš se lidé odnaučili takovému tomu každodennímu chození. Pivaři nepřichází každý den, ale jen jednou nebo dvakrát za týden. Ani na fotbal a hokej v televizi nikdo nepřijde. Teď se hraje mistrovství světa v hokeji a nebyl tady vůbec nikdo. Už to není jako dřív, to jsme měli vždy plno.

Čtěte také

Restauracím rostou náklady - podle provozovatele restaurace v Chotěvicích na Trutnovsku maso i o sto procent, ostatní potraviny o desítky procent, k tomu energie nebo mzdy.

Část nárůstu se dá přenést na zákazníky, ale všechno má své limity, krčí rameny Tomáš Kazda. „Bojíme se, protože si nemůžeme dát svíčkovou za 180 korun. To si netroufneme. Máme klientelu jak řemeslníky, tak i podnikatele. Ale spíš nás živí ti řemeslníci, kteří se staví na oběd. Těm nemůžeme dát hlavní jídlo za dvě stovky.

A tak se restaurace snaží hledat jiné cesty, třeba skládat menu ze surovin, které ještě nezdražily tak moc. Nakupovat nižší kvalitu nechce ani jeden z oslovených restauratérů. Co bude ale dál, nikdo z nich neví.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související