Mezi odvětvími, která budou muset v letošním roce nejspíš zdražit své služby, je také chov ryb

26. duben 2022 08:23

Do Vánoc je sice ještě daleko, ale už teď se zdá být jisté, že kapr na vánočním stole bude dražší. A připlatíme si i za další ryby, které budeme chtít v budoucnu kupovat. Společnosti, které se zabývají chovem ryb, totiž stejně jako prakticky každý v dnešní době, musí zvládnout platit vyšší náklady na svoji činnost. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Hlavní sezóna rybářským firmám začíná s odchodem mrazů a odtáním ledů z rybníků. Jaká bude ta letošní, dá se to už teď odhadnout?

Prý bude zvláštní, říká ředitel Chlumeckého rybářství Ladislav Vacek.

Čtěte také

Rybáři totiž pořád netuší, kam až vyrostou ceny energií, pohonných hmot, ale i dalších věcí jako třeba pšenice, kterou používají na přikrmování. Relativně nedávno prý platili zhruba 440 korun, teď už je to kolem 700 za metrický cent a na trhu se objevují ještě vyšší částky.

Dalším problémem - zatím sice ne tak výrazným jako v některých minulých letech, ale přesto - je nedostatek vody v rybnících. Dosud není úplně sucho, ale do ideálního stavu mají hladiny podle rybářů aspoň v Královéhradeckém kraji daleko.

Tohle se ale může ještě změnit, rybáři doufají, že na přelomu dubna a května a především v květnu ještě přijdou srážky, které tenhle stav zlepší.

Škody rybářům v minulých letech působily třeba vydry nebo kormoráni. Asi se nedá moc předpokládat, že by se to změnilo?

Nedá, a to přesto, že se přeci jen už třeba u kormoránů rybáři dočkali povolení odstřelu. Jenže tenhle stav platí jen do konce letošního roku a zatím nikdo neví, jak to bude s případným odstřelem kormoránů v dalších letech.

Čtěte také

Rybáři už teď jednají s ministerstvem zemědělství a podle jejich odhadů by k dohodě mělo dojít, ale dokud není dohoda takzvaně na papíře, jistá není.

Kormoráni a vydry dokáží na jediném rybníku střední rozlohy napáchat škody za statisíce korun, a teď se k nim navíc postupně přidává i populace bobrů. Bobři se na některých vodách chlumeckého rybářství objevili poprvé na podzim nebo letos na jaře a i tady bude potřeba jednat. Na většině území Česka je bobr chráněný, výjimkou je jen oblast jihočeských rybníků, kde je považovaný za škodnou.

Rybáři na Královéhradecku věří, že bude možné populaci bobrů udržet v přijatelných mezích, aby škody nebyly extrémní. Bobři totiž kromě ryb likvidují i hráze nebo kácí do vody stromy, za což je producenti ryb také nechválí.

Našlo by se i něco pozitivního? Zatím to vypadá na velké starosti rybářů.

Čtěte také

Našlo, třeba to, že je aktuálně relativně chladno a právě takové počasí svědčí plůdku, který dobře roste a nehyne, takže o budoucí násadu by měli mít rybáři postaráno.

No a pozitivní z pohledu spotřebitele je snad i to, že případné zdražení ryb, které přijde, by nemuselo být extrémně vysoké.

Ladislav Vacek z Chlumeckého rybářství doslova řekl, že když teď prodávali kapra na sádkách za 90 korun za kilogram, tak riziko, že by tu samou rybu případně za 130 korun neprodali, samozřejmě existuje. A že tedy bude potřeba hledat takové řešení, aby cena zůstala pro zákazníky únosná a o ryby byl zájem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související