Chování rybářů je letos někdy neuvěřitelné. Rybářská stráž zabavila v kraji rekordní počet povolenek

7. září 2020 09:26

Chování rybářů je letos někdy až neuvěřitelné, říkají členové rybářské stráže na Královéhradecku. Na důkaz nemusel náš reportér Tomáš Lörincz, který se s nimi vydal na jednu z kontrol, čekat dlouho. Dočkal se na Stříbrném rybníku v Hradci Králové, kde platí zákaz používání krmítek. 

Jeden ze tří vedle sebe sedících rybářů právě kvůli nerespektování zákazu používání krmítek přišel o povolenku. Během sepisování zápisu si jeden z porybných všímá, že sousední rybář, který zvědavě zásahu stráže u kamaráda přihlížel, nacpal své krmítko směsí a chystá se nahodit.

Čtěte také

A tak stráž odebrala na místě povolenky hned dvě. S podobným přístupem se porybný Michal setkal poprvé v životě.
„To byla úplně neuvěřitelná věc, že v momentě, kdy jednomu rybáři zabavujeme povolenku za krmení, tak druhý nabalí krmítko a hodí ho do vody. To jsem ještě nezažil."

Letošní rok je na prohřešky rybářů bohatší než roky předchozí, shodují se Michal s Pavlem.
„Určitě je letos zadržených povolenek rekordní množství."
„Řekl bych trojnásobek. Nejvíc bylo rybářů bez povolenek, protože si asi myslí, že je koronakrize a tak se každý bojí a kontroly nechodí. Zneužívají to, povolenku si nekoupí a chodí na ryby."

Rybářský lístek

I přes rekordní množství zadržených povolenek je ale většina rybářů u vody slušná, řády dodržuje a kontroly končí v přátelském duchu.

Když ale narazíte na rybáře, který zrovna nemá náladu, dokáže být dost nepříjemný. A někteří se třeba snažili porybným jejich práci i trochu znepříjemnit, i k tomu se koronavirus hodil.
„Při jedné kontrole je požádali rybáře, aby nám ukázal povolenku a rybářský lístek. Ten to odmítl s tím, že dokud nebudeme mít gumové rukavice, tak nám ji nedá. Takže jsme mu vyšli vstříc a povolenku jsme si převzali v gumových rukavicích."

Čtěte také

Že jsou kontroly na místě potvrdili prakticky všichni oslovení rybáři, tedy z řad těch, kteří měli všechno v pořádku.

A dokonce by kontroly měly být i častější, říká rybář z Broumovska, který si dobře všímá, co se děje kolem něj.
„Rybáři berou ryby, které nemají lovnou míru nebo jsou zrovna hájené. Děje se to."

Na druhou stranu ale rybáři dokáží překvapit i příjemně - při podvečerní kontrole na Plačickém písníku mělo snad patnáct rybářů připravené pruty na noční chytání sumců a vypadalo to, že chystaná opakovaná kontrola po půlnoci přinese rybářské stráži další žně. Realita ale byla taková, že všichni tentokrát řády dodrželi.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související