Kormoráni způsobují rybářům velké škody. Třikrát větší než vydry, ondatry a pytláci dohromady

4. duben 2018 09:50

Rybářským podnikům začala s rozmrznutím hladin rybníků pracovní sezóna. Některé už mají za sebou první výlovy ryb, na jiných místech čistí břehy a prakticky všude také bojují s kormorány. Na jeden takový odstřel jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. 

S ředitelem Rybářství Chlumec Ladislavem Vackem míříme k Vítkovskému rybníku, kde je pravděpodobný výskyt kormoránů.

„Je tam vzadu dole u tuho rákosí. Tak je pravděpodobný výskyt. Já se přiblížím z druhé strany a jednoho se pokusím ulovit," říká Ladislav Vacek.

Zatímco míří směrem k místu, kde předpokládá výskyt kormoránů, přemýšlíme o statistikách ministerstva zemědělství. Podle nich působí predátoři rybářům škody ve výši zhruba 200 milionů korun ročně. Kormoráni sami se na této statistice podílejí ze tří čtvrtin. Tedy třikrát víc než vydry, ondatry, pytláci a všichni další dohromady.

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána

Výstřely zazněly a budeme si muset počkat, jestli byly úspěšné. Každopádně pokud máte představu, že rybáři vyrazí k rybníku a kormoráni padají přinejmenším po desítkách kusů, když už ne po stovkách, tak takto to není. V Královéhradeckém kraji pořád platí regulace odstřelů. Většina rybníků má přesně dané limity.

I Ladislav Vacek vystřelil za několik hodin celkem jen devětrkát. „Tak jedna střela byla úspěšná. Kormorán je na vodě. Takže musíme chvilku počkat, až se po vlnkách dostane blíž, nebo si dojdeme pro lodičku."

Po několika minutách jsme se dočkali a zastřelený kormorán doputoval ke břehu. Co s ním bude teď?

„Kormorána odvezeme na zpracovnu, kde máme veterinární a sanační box. Tam jej odhodíme do boxu spolu se šupinami a zbytky vnitřností ryb. A odveze jej Veterinární a sanační ústav na likvidaci spálením," vysvětluje Ladislav Vacek.

Kormorán velký

Možná si někdo může myslet, že je to škoda. Že by se dal kormorán upéct a sníst.

„Kormorán má v sobě spoustu parazitů, tasemnice, motolice, hlístice. A všechno možné další. Na povrchu peří má mšenky. Jednoho jsme si nechali takto orozborovat na Karlově univerzitě. A byli jsme překvapeni, co všechno v sobě tento pták má," říká Ladislav Vacek.

Kormoránů v České republice i přes jejich regulaci podle Ladislava Vacka přibývá. Není to původní druh, dnes už ale u nás dokonce i hnízdí.

Tenhle strom je pro kormorány jak noclehárna

„Bohužel, jejich četnost se neustále zvyšuje. Je to pták neuvěřitelně vitální. A tady u nás nemá v podstatě přirozeného nepřítele, predátora," doplňuje Ladislav Vacek.

A tak boj rybářů s kormorány zřejmě hned tak neskončí.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související