Kormoráni spořádali v kraji ryby za více než milion korun

23. září 2010

Za poslední zimu, v období od listopadu 2006 do května 2007, spořádali kormoráni na rybnících v Královéhradeckém kraji ryby za 1,3 milionu korun. Škody způsobené těmito ptáky hlásí Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje rybářské firmy. Krajský úřad informace shromažďuje a předává ministerstvu financí, které náhrady škod rybářům prostřednictvím kraje vyplácí.

"Nejčastěji jsou škody způsobené rybářským firmám v kraji hlášeny z rybníků na Chlumecku a Bydžovsku - Třesická rybniční soustava či Velký chlumecký rybník, nebo z Rychnovska - Broumar, Semechnický rybník, velký a malý Haukvic," řekl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera, který odpovídá za životní prostředí.
Pokud rybáři chtějí ptákům v plenění svých chovů zabránit, musí získat od krajského úřadu výjimku. Pak mohou tyto ptáky plašit či střílet. Kormoráni jsou v České republice chránění.
"Na menších rozlohách jako jsou líhně, sádky, rybochovná zařízení je možné instalovat plašiče či sítě. Toto však není možné na rybnících o rozloze desítek hektarů," uvedl Josef Brát z odboru životního prostředí a zemědělství královéhradeckého krajského úřadu.
V uplynulé sezoně škody způsobené kormorány na rybnících výrazně vzrostly kvůli výjimečně mírné zimě, která těmto ptákům umožnila u rybníků zůstat. Kormoránů v České republice neubývá: i přes možnost výjimečných odstřelů se k nám postupně stahují i z jiných zemí, kde byla zrušena plošná ochrana a možnost jejich odstřelu je tak podstatně vyšší.
Krajský úřad má (ze zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů) roli administrátora, u kterého poškození žádají o náhradu škody. Krajský úřad žádost zkontroluje, zda obsahuje předepsané náležitosti, případně žadatele vyzve k doplnění žádosti. Pokud žadatel splní podmínky pro přiznání náhrady, odešle krajský úřad podklady s doporučením na uhrazení škody ministerstvu financí, které v případě splnění podmínek pro náhradu škody vydá rozhodnutí o přiznání náhrady škody ve formě neinvestiční účelové dotace na účet kraje. Ten částku převede na účet poškozeného.
Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) není prioritním druhem z hlediska Směrnice o ptácích a v mnoha zemích není hájen a má povolenou dobu lovu. Tato úprava je v kompetenci národních legislativ; členské státy EU mají možnost vyjednat si výjimky z obecné ochrany ptáků u Evropské komise.

Spustit audio