Rybáři vyrážejí po dlouhé abstinenci k řekám. Začíná pstruhová sezona

30. květen 2014

Dnes začíná na všech pstruhových rybářských revírech Českého rybářského svazu pstruhová sezona. Končí tak doba hájení pstruha obecného, která trvá od prvního září. Ani začátek pstruhové sezony však neznamená, že je možné lovit všechny druhy ryb.

Na své si ode dneška přijdou hlavně vyznavači královské techniky - muškování. Stovky z nich si berou na dnešek dovolenou a chytat začínají v šest ráno - tedy ve chvíli, kdy to povoluje rybářský řád.

„Už asi 25 let jezdím zahájit pstruhovou sezonu na Divokou orlici,“ říká pan Robert, ale přesné místo nechce prozradit. Pro 45letého pokrývače je 16. duben svátkem.

V zimě se chytat nesmí, aby lososovité ryby, zejména pstruh obecný, měly klid na rozmnožování. Na horních částech toků, takzvaných pstruhových vodách, se smí lovit jenom na nástrahy rostlinného původu nebo na imitace hmyzu a ryb.

Právě muškování je pokládáno za královskou rybolovnou techniku. Rybář se při ní brodí vodou nebo jde po břehu a aktivně hledá ryby.

„Každý rok mám tři dny sám pro sebe. Seberu se, vypadnu, vrátím se za tři dny odreagovaný, bez problémů, s čistou hlavou. Co člověk může chtít víc?“ shrnuje důvody, proč být rybářem, pan Robert.

Lososovité ryby a lipana smí rybáři lovit nejvýše tři dny v kalendářním týdnu. Pro rybáře je začátek pstruhové sezony svátek. Ročně si v Čechách koupí povolenku pro pstruhové revíry zhruba 14 tisíc rybářů.

Pstruh potoční
je nejvíce rozšířeným druhem dravé lososovité ryby obývající české vodní toky. Žije v chladné a čisté vodě s vysokým obsahem kyslíku. Ke tření dochází v rozmezí října až listopadu, v únoru až dubnu se pak líhnou larvy. Pstruh se může dožívat až pěti let a dorůstá délky maximálně 30 centimetrů.

Ani začátek pstruhové sezony však neznamená, že je možno lovit všechny druhy ryb. Například lipan podhorní, ostroretka stěhovavá, parma obecná a podoustev říční jsou na pstruhových revírech hájeni až do 15. června.

Přesné informace jsou pro zájemce k dispozici na stránkách Českého rybářského svazu www.rybsvaz.cz.

Technika lovu pstruha je buď třpytkaření nebo muškaření. Při obou technikách rybář jde podél řeky nebo se brodí a ryby aktivně hledá. Samotní lovci říkají, že kombinace rybolovu a krásného prostředí pstruhových revírů je ideální relaxací. A tak si s chutí po čtyřměsíční abstinenci neváhají vzít na lov dovolenou.

Sezóna lovu pstruhů začíná dnes v Libereckém, Královéhradeckém, Českobudějovickém kraji a v kraji Vysočina.

autoři: Jiří Fremuth , pfr , Marína Dvořáková
Spustit audio