V Labi ve Špindlerově Mlýně plave tuna nových pstruhů. Vysadil je tam rybář Jakub Vágner

9. květen 2014

V Labi ve Špindlerově Mlýně našly nový domov stovky pstruhů. Rybáři tam odpoledne vypustili tunu této lososovité ryby. Krkonošské středisko se tak stalo dalším místem projektu Cesta pstruhů, který má navrátit tohoto tvora do českých řek. Ve Špindlerově Mlýně pstruhy vypouštěl přední český rybář Jakub Vágner.

„Nádhera! To jsou tříkilové ryby. Unikáty. Takoví potočáci už se dnes bohužel moc nevidí,“ říká.

Právě Jakub Vágner je patronem projektu Cesta pstruhů už od jeho počátku v roce 2011. Od té doby už rybáři do českých řek vypustili 6 tun této lososovité ryby. Úplně první várka byla na řece Střele v Plasích na severním Plzeňsku. Teď přišel na řadu horní tok Labe.

„Hlavní důvod je, že je tu pro ryby krásné prostředí. Řeka má nádherná zákoutí a spoustu velkých kamenů, za kterými se ryby mohou schovávat i v okamžiku, kdy je velká voda,“ vysvětluje Vágner.

Vypuštěným pstruhům se daří velmi dobře. Přežije jich až 80 procent, a to i proto, že jsou vždy přivezeni z vodních nádrží, kde nejsou krmeni granulemi.

Podle Jakuba Vágnera je důležitý i výběr místa vypuštění. „Tady jsou ryby pod kontrolou. Jakýkoli nelegální rybolov by tady byl velmi brzy odhalen a zastaven. Je to kraj pstruhů a pstruhařů, takže když vidím místní rybáře, jak jsou nadšeni z toho, že se sem pouští ryby, tak si myslím, že si to sami ohlídají a budou si toho vážit, že tady ty ryby jsou.“

Vypouštění pstruhů do Labe ve Špindlerově Mlýně

Pstruhům se v českých řekách v posledních letech poměrně daří. Není to jen kvůli podobným vysazováním, ale také tím, že jsou řeky čistší. I tak ale nemá lososovitá ryba vyhráno - může za to velké množství predátorů.

„Hlavně kormoráni, kteří byli dlouhou dobu chráněni a nebyl dovolen žádný odstřel. České řeky jsou hrozně mělké a kormorán je dokáže totálně zplundrovat do poslední rybičky. To je věc, která se ještě musí legislativně dotáhnout,“ připomíná známý český rybář.

O pstruzích informuje naučná stezka

Ve Špindlerově Mlýně nově vznikla také naučná stezka věnovaná právě pstruhům. „Cesta pstruha se nachází přímo v centru města podél řeky Labe v městském parku. Věřím, že se stane velmi vyhledávanou a zajímavou lokalitou pro návštěvníky našeho města,“ uvádí nezávislý starosta Vladimír Staruch.

Stezka má šest stanovišť, na kterých se lidé dozvědí například to, proč je třeba vracet pstruhy do českých řek nebo co všechno řece pomáhá, aby voda v ní byla čistá.

autoři: ova , sib
Spustit audio