Výhody a nevýhody tepelných čerpadel. Všechno, co potřebujete vědět, ale báli jste se na to zeptat

13. říjen 2022

Probereme podrobněji tepelná čerpadla, protože zájem o ně v posledních měsících raketově roste. Je to jednak kvůli strachu uživatelů z nedostatku a cen plynu, ale je to také díky zvýšení dotací na toto řešení. Tepelná čerpadla si pořizují lidé do nových rodinných domů, ale přechází na ně i bytové domy a chaty. Je to tak výhodné, jak se zdá? A jaké to má výhody či nevýhody?

Specialista na tepelná čerpadla ze společnosti Ariston Bohumil Plachý hovoří v naší radioporadně na téma: tepelná čerpadla, jak ušetřit za vytápění, jaké nejčastější chyby děláme a jak připravit radiátory na zimu.

Jak funguje tepelné čerpadlo, když ho porovnáme s ostatními zdroji tepla? Jaké jsou jeho výhody.
Tepelné čerpadlo představuje zdroj, který odebírá teplo z jednoho místa, prostřednictvím kompresorů a dalších médií teplo předává na další místo. Výhoda tepelného čerpadla je určitě v tom, že přivedete jednu kilowattu elektrické energie a tu násobíte díky onomu zařízení. Teplo, které vyrobíte je třikrát až čtyřikrát větší, než které spotřebováváte ze zásuvky. To je zásadní výhoda tepelného čerpadla, že spotřebovávám výrazně méně, než kolik získám.

U instalace tepelného čerpadla typu vzduch a voda je třeba přemýšlet, poradit se a správně se rozhodnout, kam venkovní jednotku umístit.
Bohumil Plachý, specialista na tepelná čerpadla

Jaké jsou typy tepelných čerpadel? Jsou mezi nimi rozdíly?
Tepelných čerpadel je celá řada. Nejrozšířenější jsou čerpadla vzduch a voda. To znamená, že teplo odebírám ze vzduchu a předávám ho do teplé vody.

Čtěte také

To je naprosto převládající typ čerpadla, které najdete možná u 70 či 80 procent zákazníků na trhu i v aplikacích.

Dalším rozšířeným typem je tepelné čerpadlo vzduch a vzduch. To znamená, že doma nemáme radiátory, ale pouze foukáme teplý vzduch do místnosti. A pak jsou možná trošku okrajovější, ale stále používaná tepelná čerpadla, která využívají teplo ze zemních vrtů. To je vhodné zejména pro větší objekty nebo objekty s velkou tepelnou ztrátou. A nebo teplo odebírají z vody, tedy tepelná čerpadla typu voda a voda.

Je vhodné přejít na tepelné čerpadlo úplně nebo je možná i kombinace s jiným stávajícím topením?
Určitě je možné ty systémy kombinovat. Tedy pokud máme třeba plynový kotel, tak si jej mohu nechat buď jako doplněk tepelného čerpadla, nebo to mohu mít jako druhý záložní zdroj. Podle toho je ale zapotřebí projekt dimenzovat. Určitě je dobré se v takovém případě poradit s nějakým odborníkem, abychom dobře zvolili.

Čtěte také

Kombinace vzduch voda je tedy nejčastější. Jaké jsou ale třeba podmínky pro instalaci tepelného čerpadla a co naopak znemožňuje jeho instalaci?
Vzduchová jednotka musí být umístěna venku, dělá samozřejmě nějaký hluk a má určité rozměry. To znamená, že vzduchovou jednotku nejsem schopen dát třeba na balkon, protože bych obtěžoval sousedy. Nebo pokud si to dám ke dveřím do ložnice, tak bych zase obtěžoval sám sebe.

Tedy jsou tu jisté zásadní omezující body, od kterých se potom použití tepelného čerpadla odvíjí. Vždy je potřeba u instalace tepelných čerpadel typu vzduch a voda přemýšlet, poradit se a správně se rozhodnout, kam venkovní jednotku umístit.

Když tolik roste poptávka, je vůbec možné a dostupné teď v současné době tepelné čerpadlo ještě před zimou pořídit?
Bohužel musím říct, že poptávka vzrostla takovým způsobem, že to bude spíš náhoda, když si čerpadlo objednáte a dostanete ho. Dodací lhůty se dnes pohybují v řádu měsíců a možná u některých firem i v řádu let. Ale samozřejmě jsou typy, které mohou být dostupnější, ale obecně se dá říct, že okamžitá dostupnost v tento okamžik není.

Čtěte také

Když si pořídíme tepelné čerpadlo, bude to obnášet nějaké další úpravy stávajících rozvodů?
Tohle není úplně jednoduchá otázka. Je zapotřebí se vždy podívat na konkrétní instalaci. Obvykle není potřeba instalaci měnit. Výhodnější je v instalacích tepelné čerpadlo pro podlahové vytápění, kde bude nejúčinnější, dá se použít i pro radiátory, případně pro smíšené systémy. Tedy podmínkou není přebudovávání topného systému.

Jaké čerpadlo a jestli vůbec byste doporučil do starého domu?
Instalace i do starších objektů určitě možná je. Každopádně rozhodujícím momentem je zjistit si tepelnou ztrátu objektu, protože výhodnější pravděpodobně pro vás bude tepelné čerpadlo s menším výkonem. Takže důležité jsou tepelné ztráty a potom teplota, kterou potřebujete pro vytápění.

Čtěte také

Pokud vám stačí 50 stupňů do radiátorů, tepelný čerpadlo můžete použít. Pokud bude nutnost mít v radiátorech 70 až 80 stupňů, potom už tepelné čerpadlo nemusí být použitelné, nebo by se muselo jednat o speciální, dražší čerpadlo.

Jak je to s už zmíněnou hlučností? Jaká by měla být maximální hlučnost?
Hluk bývá problematickým bodem instalace tepelných čerpadel. Nejlépe porovnáte hlučnost tepelných čerpadel z energetického štítku, které každé čerpadlo má, podobně jako třeba lednička. A každopádně doporučuji podívat se na instalaci tak, abych neobtěžoval sousedy. A myslím si, že většina dostupných tepelný čerpadel má funkci nočního útlumu. Jen je otázka ji aktivovat.

Kolik stojí tepelné čerpadlo?
Cena tepelných čerpadel se odvíjí od velikosti a výkonu. Pohybují se ceny řádově od 100 do 300 až 400 tisíc korun, pokud jde o nejběžnější tepelná čerpadla vzduch a voda. Kdyby šlo o jiný typ, tak potom k tomu ještě přibývají ceny na zemní vrty nebo náklady do kolektorů.

Celou tepelnou radioporadnu s Bohumilem Plachým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související