Jak ušetřit elektrickou energii v domácnostech? Jak číst energetické štítky?

25. listopad 2015

Šárka Beránková, manažerka komunikace a mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy, vám poradila jak ušetřit elektrickou energii v domácnostech. A jak číst energetické štítky. Každá koruna se dnes může hodit.

Spotřeba energie v našich domácnostech vzrůstá a záleží na tom, jak se každý z nás snaží energii ušetřit a jakými pravidly se řídí. Také jednotlivé spotřebiče přispívají k tomu, jestli ušetříte nebo jestli budete za energie platit více.

Který spotřebič je největším žroutem energie?

Je to vytápění, které tvoří až 80 procent ročního vyúčtování za energie. Existují jednoduchá opatření, která můžete za energie ušetřit: stačí krátce větrat, nepřikrývat radiátory závěsy ani záclonami a nezastavovat nábytkem jakákoli topná tělesa.

Nejlepší je odvzdušnit radiátor před topnou sezónou a tím zvýšíte účinnost topení a to vám přinese úsporu až 450 Kč za rok.Šárka Beránková, společnost ČEZ

Pořídit si úsporné žárovky je mnohem lepší a úspornější, než žárovky klasické. Úspora je pak mnohem větší.

Také se stává, že můžete potkat i podomní prodejce energií, kteří nabízí jménem ČEZ smlouvy o odběru energií ale na to veliký pozor. Nejdřív si zkontrolujte, přečtěte, se kterým dodavatelem budete jednat, než něco podepíšete.

,,ČEZ nemá podomní prodejce, ale má svá zákaznická centra, kde se můžete na cokoli zeptat'', doporučuje Šárka Beránková.

Čtěte také

Co kdybychom si chtěli zkontrolovat naší spotřebu energií v domácnosti, byl by vhodný domácí mini-audit?

"Ano, dá se udělat, já bych doporučila zkontrolovat vydání za energie, nejlépe srovnat všechny účty většího časového období. Jednak uvidíte, jak ceny vzrostly, popř. se snížily a jak vzrostla cena energie a zeptat se proč. Jestli byla teplá nebo studená zima, nebo jestli jste si pořídili nový spotřebič, zkrátka najít problém, proč se tak stalo," říká Šárka Beránková.

Dalším krokem je kontrola spotřeby spotřebičů

"Na trhu je mnoho měřičů spotřeby, je to zařízení, které zapnete do zásuvky a do něj sledovaný spotřebič. Pak, už jen zjišťujete, jakou spotřebu ten daný spotřebič má.Tímto krokem zjistíte, kolik jste energie spotřebovali a udělat si vyhodnocení. Možná přijdete na to, že bude nejlepší, zakoupit nový spotřebič s úsporou energie nejnižší a to zjistíme na štítku spotřebiče s označením ,,A''. Třeba u bojlerů, stačí snížit teplotu vody, u pračky se doporučuje snížit teplotu praní a i tím se dá ušetřit," dodává Šárka Beránková.

Zásuvka. Ilustrační foto.

Dalším velkým pojídačem energie jsou tzv. ,, spící spotřebiče'', tedy spotřebiče mající standby režim, kdy spotřebič tzv. spí a jakoby nic nespotřebovává, ale opak je pravdou.

Tyto spotřebiče čekají, až se vrátíme znovu k práci a do té doby jsou pořád v pohotovosti!

Tento spotřebič je pořád zapnutý a moc energie nám tedy nešetří, je to jen takový zvyk, že třeba nevypneme televizi tlačítkem úplně ale jen přes tlačítko na ovladači a to je přesně ten případ, kdy nám televize moc energie nešetří!

,,Já bych doporučila prodlužovací kabel se spínačem, všechny spotřebiče do něj zasunout a při odchodu ven nebo když jdeme spát vypnout spínač na prodlužovacím kabelu a rázem je vše vypnuto. A nemusíme se bát, že nám ten ,,spící režim'' bude odebírat nějakou energii,'' mluví ze svých zkušeností Šárka Beránková.

Jedna z dalších variant ušetření energie je, když odjíždíme na delší dobu z domu, vypnout všechny spotřebiče ze zásuvky i třeba takový bojler, rychlovarnou konvici, troubu. Je to pro nás dobré i z hlediska bezpečnosti.

Šárka Beránková, manažerka komunikace a mluvčí skupiny ČEZ

Dejte si pozor na přímotopy, kdy musíme dát pozor i na věci položené na něm, aby nedošlo k nějaké škodní události.

Sledujte energetické štítky spotřebičů!

Pokud nakupujeme nové spotřebiče do domácnosti, tak si musíme dát pozor na ,,energetický štítek', 'který je na spotřebiči.

Ten nám ukazuje základní údaje o spotřebě energie na spotřebiči a je povinný. Podle náročnosti spotřeby elektrické energie, se řadí podle typu písmene A-F. Písmeno ,,A'' je nejnižší spotřeba energie a písmeno ,,F'' spotřeba nejvyšší.

Zásuvka.  Ilustrační foto.

Samozřejmě moderní spotřebiče již mají energetickou úsporu ,, A'' a tu všem doporučujem. Ušetříte na ročním oděru energie mnoho financí.


,,Takže je lépe investovat do spotřebičů s označením typu ,,A'' než ,,F'', sice bude cena vyšší, ale na ročním provozu vám to ušetří mnohem více, než kdybyste si koupili typ s vyšší spotřebou energie'', říká mluvčí skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Velmi častým společníkem v domácnosti je počítač či notebook.

Ten má mnohem menší spotřebu energie, než počítač pevný. Tady doporučujeme, např. při dívání se na internet, ještě raději tablet.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.