Adršpachu nezávidíme. Jsme rádi, že můžeme nabídnout více klidu, říká starostka Teplic nad Metují

9. říjen 2024

Teď nás čeká cesta do Teplic nad Metují, které jsou spolu s Adršpachem místem, kde začínají výlety do Adršpašsko-teplických skal, největšího pískovcového skalního města ve střední Evropě. V Teplicích žije kolem 1 700 obyvatel a každoročně tam pořádají Mezinárodní horolezecký filmový festival.

Ve studiu vítám starostku Teplic nad Metují Věru Prokopovou, zvolenou za Změnu pro město. Jak dlouho už u vás starostujete? Vím, že jste předtím nějakou dobu dělala místostarostku.
Ano, ale ani tou místostarostkou jsem nebyla dlouho, protože toto je mé první volební období. Byly to necelé dva roky, když pana starostu postihla náhlá zdravotní komplikace a ze dne na den jsem ho musela zastoupit. Tedy do funkce starostky jsem byla zvolena letos v červenci.

Věra Prokopová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Údajně nejste jediná, kde ve vaší rodině starostoval v Teplicích nad Metují. Tedy už je to taková rodinná tradice.
Ano, moje maminka byla starostkou jedno volební období.

S Adršpachem nesoupeříme. Naopak, se současným tamním starostou i místostarostou se často potkáváme a snažíme se spolupracovat.
Věra Prokopová, starostka Teplic nad Metují

Co vás tedy přivedlo do komunální politiky? Protože vy jste předtím dělala vedoucí Městské knihovny v Teplicích nad Metují.
Asi to byl především život v Teplicích. Také to, že tedy mamka pracovala nejdříve na městském úřadě jako tajemnice a potom i jako starostka. Ať chcete, nebo ne, tak je tím člověk vždy nějakým způsobem do toho dění vtažen. A mým zájmem je naše město, byla jsem dlouho zaměstnankyní města, protože jsem pracovala v knihovně. A jak v tom člověk žije dennodenně a setkává se s lidmi, tak se to nedá jen tak nechat.

Čtěte také

Vy pocházíte přímo z Teplic?
Ano, já tam žiji od narození. Teplice jsou má srdeční záležitost.

Jak byste město představila těm, kteří o vás nikdy neslyšeli? I když nepředpokládám, že někdo takový vůbec existuje, protože jste jednou ze vstupních bran do Adršpašsko-teplických skal.
Určitě je možné, že o nás ještě někdo neslyšel. Protože Adršpach je jistě častěji zmiňovaný. Ale Teplice nad Metují mají také skalní okruh Teplické skály, takže bych nás mohla představit jako turistické centrum a kromě toho ještě jako dějiště spousty kulturních a sportovních akcí, které jistě přesahují region.

Máte na mysli například Mezinárodní filmový horolezecký festival, kterého se také už mnoho let aktivně účastníte?
Ano, Mezinárodní horolezecký filmový festival je největší akce, kterou v Teplicích nad Metují pořádáme. Festival má opravdu evropský dosah a já jsem už nějaké roky členkou organizačního týmu festivalu, takový styčný důstojník.

Možná to zní trošku hloupě, ale my jsme rádi, že až takový nápor jako Adršpach Teplické skály nezažívají. Nabízíme návštěvníkům více klidu.
Věra Prokopová, starostka Teplic nad Metují

Tak jaký byl letošní ročník?
Já si myslím, že výborný. Nám se to líbilo, tak jen doufám, že i hostům a divákům. Nic zásadně negativního se nestalo, všechno se povedlo a klaplo. Věřím, že se nám pořád daří zachovávat kamarádskou a komunitní atmosféru, kdy spousta návštěvníků nepřijíždí primárně ani za vlastním festivalovým programem, ale vědí, že v Teplicích poslední srpnový víkend potkají své známé a kamarády, spolu si sednou na pivko, proberou, co se událo za ten rok, co se neviděli. Pořád mám pocit, že to hlavně festival táhne, setkávání lidí. A ten program je vlastně bonus navíc.

Čtěte také

Existuje mezi vámi, tedy Teplicemi nad Metují, a Adršpachem, také nějaká zdravá rivalita, jako třeba mezi Hradcem Králové a Pardubicemi? Jste také sousední a podobně velká města. Soupeříte, kde je ona vstupní brána do Adršpašsko-teplických skal?
Ne, to rozhodně ne. Já Adršpachu, a myslím si, že nikdo z Teplic, nezávidíme onen turistický nápor, který tam mají a musí se s ním vypořádávat. Protože určitě není jednoduché vše zařídit tak, aby to fungovalo bez problémů. Možná to bude znít trošku hloupě, ale my jsme rádi, že až takový nápor Teplické skály nezažívají. Přeci jen můžeme ještě návštěvníkům nabídnout více klidu a rozhodně s Adršpachem nesoupeříme. Naopak se současným vedením obce, jak s panem starostou, tak s místostarostou, se často potkáváme a snažíme se spolupracovat.

Radost jsme měla z toho, jak lidé zafungovali při povodních. Našla se spousta dobrovolníků, kdo mohl, tak pomohl. Za to jsem moc ráda.
Věra Prokopová, starostka Teplic nad Metují

V polovině září zasáhly ničivé povodně téměř celé Česko a ani vám se bohužel velká voda nevyhnula. Jaká nastala u vás situace?
Voda se nám nevyhnula, protože už jen z názvu je patrné, že vodu máme, když jsme Teplice nad Metují. Tedy Metuje jednou za čas zazlobí. Tentokrát to bylo opět trochu víc, ale město nakonec nedopadlo tak špatně. Mnohé obce na Broumovsku na tom byly mnohem hůře, například Otovice nebo Hynčice. Nicméně i Teplicemi se velká voda prohnala. Lidé žijící u řeky byli zasaženi vodou, měli zatopené sklepy, ty nejbližší domy u řeky měly Metuji i v obývacích prostorách, ale naštěstí voda prostě natekla a pak zase odtekla. Takže zase až tak velké škody nenapáchala. Myslím tím katastrofální škody, že by byly poničené domy, komunikace a chodníky jako v jiných obcích. Ale samozřejmě na vybavení určitě někteří občané poškozeni byli.

Čtěte také

Jak hodnotíte letošní připravenost na velkou vodu?
Myslím, že informovanost byla dobrá. Já jsem byla bohužel v době povodní právě na dovolené v Portugalsku a nemohla jsem se vrátit předčasně, nicméně z těch zpráv bylo patrné, že se nám zkrátka voda nevyhne a je potřeba se na to nachystat. Ale o to těžší ro pro mne bylo, sledovat to zdálky. Protože starosta je automaticky předsedou povodňové komise, a když jsem tedy nebyla na místě, tak mě zastupoval pan místostarosta. Ale byli jsme ve spojení, takže jsem každých pět minut věděla, co se v Teplicích děje. Tedy příjemné to určitě nebylo. Ale povodňová komise to zvládla perfektně, aktivovali se už ve středu odpoledne, když ze zpráv bylo patrné, že se něco může dít. Od čtvrtka od rána začali aktivně pracovat, ačkoliv podle povodňového plánu tato činnost má začít až s vyhlášením druhého povodňového stupně, což pak nastalo až v sobotu. Nakonec byl u nás i nejvyšší, třetí povodňový stupeň.

Čtěte také

Co vám naopak, abychom skončili pozitivně, udělalo v poslední době největší radost u vás v Teplicích?
Úplně největší je právě ta poslední radost z toho, jak lidé v Teplicích zafungovali při povodních. Našla se spousta dobrovolníků, kteří přiložili ruku k dílu, opravdu kdo mohl, tak pomohl. Za to jsem moc ráda. A pak velká radost přišla během léta, když se nám povedlo zrekonstruovat velikou část naší základní a mateřské školy. Minulý týden proběhl den otevřených dveří, kdy se všichni mohli přijít do školy podívat na nové prostory. Nové učebny, počítačová, polytechnická, kreslírna, jsou nové toalety, přednáškový sál, školní družina, za ty dva měsíce se tam udělalo neskutečné práce. Teď už je v běhu také kotelna na štěpku, měnili jsme vytápění ve škole. Tedy to je velká radost. A pak těsně před festivalem jsme dokončili rekonstrukci vestibulu, toalet a fasády kina. Z toho mám také radost, že kino konečně vypadá k světu.

Věra Prokopová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Starostka Teplic nad Metují Věra Prokopová byla dnes naším hostem. Děkuji za rozhovor a přejeme, ať se Teplicím nad Metují pod vaším vedením dobře daří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související