Bischofstein, tedy Jiráskovy skály u Teplic nad Metují, nabízí romantiku, zříceninu hradu i jezírko

17. srpen 2024

Okolí Teplic nad Metují zve k návštěvě nejen Adršpašských a Teplických skál, ale také na místo zvané Bischofstein, správně Jiráskovy skály. Někteří ho dokonce považují za jedno z nejromantičtějších míst v této oblasti. Alois Jirásek byl zřejmě stejného mínění, když tu umístil děj románu Skály. 

Redaktorka Jiřina Šmídová se nechala pozvat průvodcem Pavlem Volkem ke skalám, jezírku i zřícenině hradu. Jiráskovy skály jsou totiž ideálním místem pro cíl turistického výletu.

Je tu takřka vše, co může turistu zajímat: skály, romantické jezírko (koupání v něm je však přísně zakázáno), zřícenina hradu s vyhlídkou, zámek (či spíše zámeček) a v něm restaurace.

Hrad Skály nebo také Kočičí hrad

Nejstarší památkou je hrad Skály, zmínky o něm sahají až na začátek 14.století. Své jméno dostal patrně podel toho, že byl vybudován na obrovském skalním masívu. Jak se měnili majitelé , měnil se i název, a tak jeden čas , kdy ho vlastnil rytíř jménem Kočka, se mu také říkalo Katzenstein.

Čtěte také

V 16. století už se o něm píše jako o zpustlém hradu a později se tu podle začalo říkat Bischofstein neboli Bišík. Panství připadlo královéhradeckému biskupství i s panským dvorem pod hradem, které sloužilo jako hospodářské zázemí.

Místo se svou romantikou a především historií zalíbilo i Aloisu Jiráskovi, který tento kraj nejen často procházel, ale řadu míst zvěčnil i ve svých knihách. Bišík si tak „zahrál" v románu Skály. Právě z rozvalin hradu Skály podle románu vycházelo tajuplné světlo vzbuzující zvědavost i bázeň kolemjdoucích.

Dnes se také tohle místo na spisovatelovu počest oficiálně nazývá Jiráskovy skály, i když mu skoro každý říká důvěrně Bišík.

Zámeček Bišík

Pod hradem najdete rozlehlý dvůr, který svou honosností připomíná zámek. Tím ale Bischofstein nikdy nebyl, to si jen církev vylepšila poplužní dvůr na letní sídlo.

Dnes je „Bišík" častým cílem turistů, protože nabízí opravdu takřka vše: romantiku, přírodu, historii i adrenalin.

Vyhlídka Skály

Z bývalého hradu je dnes vyhlídka, na kterou může vystoupat i „obyčejný" turista bez horolezecké výbavy. Odměnou je mu krásný výhled na blízké Adršpašské a Teplické skály, Broumovsko i polské Stolové hory. Kdo si chce ale pobyt v Jiráskových skalách zpestřit sportem, může se vydat na některou z horolezeckých tras a nebo na cykloturistickou cestu.

Černé jezírko

Uprostřed Jiráskových skal je rašelinové Černé jezírko. Napájí ho pouze voda z okolních skal, proto jeho hladina i rozloha značně kolísá. Je velmi romantické, avšak koupání v něm je přísně zakázané.

(Reportáž je součástí cyklu: Východočeská NEJ)

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související