Na Broumovsku přibývají místa přeplněná turisty. Lidé už nejezdí jen do Adršpašsko-teplických skal

5. červen 2024

Turisté mířící do Broumovského výběžku si našli náhradu za Adršpašsko-teplické skály. Stále více si jich za cíl výletu vybírá například stolovou horu Ostaš nebo Broumovské stěny. Tahle dříve často prázdná místa jsou ale teď turisty přeplněná. Nestačí kapacita parkovišť, turisté navíc, podle ochránců přírody i majitelů pozemků, často ničí přírodu.

Čtěte také

„Lidé chodí i mimo značené turistické trasy a tím ničí stromečky a zůstávají tam odpadky. Takže ten větší návštěvnický provoz přináší i tyto problémy,“ říká Jana Rutarová za Benediktinskou hospodářskou správu, která spravuje majetky opatství mimo jiné právě na Ostaši nebo v Broumovských stěnách.

Vstup do těchto lokalit je zdarma a Benediktini na tom nic měnit nechtějí, i proto je ale složité chování turistů kontrolovat. „Představení kláštera se shodli na tom, že skalní města, která jsou v majetku kláštera, vždy se do nich chodilo zadarmo, a tak to také zůstane. Takže bude spíše nutná nějaká osvěta.

Benediktinská hospodářská správa loni začala na Ostaši turisty počítat, zatím jsou data za deset měsíců. Stolovou horu během nich navštívilo téměř 60 tisíc lidí. „Je to hodně lidí, člověk si to pak asi ani tak neužije.

Čtěte také

Stále oblíbenější jsou mezi lidmi také Broumovské stěny. Ani ty ale nejsou na nápor turistů připravené, myslí si starosta Police nad Metují Jiří Škop z ODS. „Nás se týká oblast Hvězdy, kde máme malé parkoviště. A to je přetížené.

Vedení města se situaci snaží řešit, zatím ale neúspěšně. „Posunuli jsme autobusovou zastávku, aby ta kyvadlová linka, která tam přes letní sezónu jezdí, se mohla pohodlně otočit, turisty nabrat a vysadit. Zároveň jsme upravili samotné parkoviště, aby tam bylo co nejvíc stání pro vozidla. Ale prostě se to tam všechno nevejde.

Jiří Škop dodává, že turisty upozorňují na možnost zaparkovat ve městě a na vrch Hvězda využít autobus, ani to ale nepomáhá. „Lidé chtějí mít své pohodlí a zaparkovat co nejblíže té turistické atrakci. A vůbec neberou ohled na to, co tam mohou způsobit.

Čtěte také

Ochranáři přitom další navyšování počtu turistů odmítají, podle nich by to vedlo jen k většímu ničení přírody.

„Kdyby se výrazně zvýšily kapacity parkování u nástupních bodů, tak to bude znamenat ještě větší devastaci přírody v těch nejcennějších pískovcových částech Broumovska, říká Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Turisté by tak měli návštěvu zmiňovaných míst v hlavní sezóně zvážit. A pokud už do nich vyrazí, tak parkovat jen na vyhrazených místech. Jinak riskují pokutu. Těch policisté během víkendů rozdají v Broumovském výběžku desítky.

Spustit audio

Související