Na Broumovsku najdete úplně všechno. Přírodu, krásné výhledy, památky, festivaly, sport i zábavu

27. červen 2019

S Českým rozhlasem Hradec Králové si dnes vyšlápnete na Broumovsko. Protože jsme rádi, když vás můžeme o prázdninách pozvat k poznávání naší krásné republiky. K letním výletům vás bude inspirovat Kateřina Agnolozzi ze Společnosti pro destinační management Broumovska.

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Broumovsko? Krajina, příroda nebo tamní život?
Všechno dohromady. A ještě bych mohla přidat Národní geopark České republiky, protože Broumovsko se ním stalo v roce 2018.

Kateřina Agnolozzi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je vůbec cílem a úkolem vaší destinační společnosti?
Cílem je propojit spolupráci všech subjektů nejen v cestovním ruchu a rozložit turistickou sezónu do celého roku. Abychom potkávali návštěvníky od rána do večera úplně celý rok. Abychom je tam přitáhli. Protože Broumovsko je opravdu jedinečné.

Přijeďte se k nám podívat. Protože Broumovsko je jedinečné. Krásné je v každém ročním období. A vždy jinak.
Kateřina Agnolozzi, Společnost pro destinační management Broumovska

A Broumovsko za to opravdu stojí. Pamatuji si Ostaš, který považuji za dobrý výchozí bod pro návštěvu tohoto regionu.
Stolová hora Ostaš je opravdu parádní, je tam parkoviště, takže si turisté mohou v klidu zaparkovat, mohou se tam občerstvit a vydat se na Kočičí hrad. Taková zajímavost, víte, proč se tomu místu říká Kočičí hrad? Je to proto, že se tam v 19. století přemnožily divoké kočky. Od té doby se tomu tak říká. A další skvělou památkou na Ostaši je přírodní bludiště. Tam bych zase doporučovala, aby šly rodiny s dětmi, protože si to užijí, když budou skály prolézat a hledat cestu ven. Je to takové skalní bludiště. Jsou tam dvě turistické cesty, můžete si vybrat. Nebo si projít obě dvě.

Skalním labyrintem na Ostaši provede návštěvníky modrá turistická trasa

Broumovské stěny, to jsou krásné skály.
Přesně tak. A dá se přejít i na polskou stranu, která je v blízkosti stolových hor. Můžete jít na Bor, na Hejšovinu, do Bludných skal, těch možností je tam spousta. Teď je ještě moc atraktivní chodit do lomů, to patří k oné geoturistice. Pořádáme i geoturistické vycházky, takže přijeďte. Lom je třeba v Rožmitále. I v Božanově, je jich tam opravdu hodně.

Poklady broumovské klášterní knihovny ožívají pod rukama odborníků. Jak se zachraňují knihy?

Broumovská klášterní knihovna

Dnes se po nějaké době vrátíme do broumovského kláštera, kde jsme nedávno byli s tamním správcem Přemyslem Sochorem. Před 20 lety tam objevil vzácnou kopii turínského plátna. Pokladů ovšem klášter ukrývá mnohem víc. A na jeden z nich se zaměříme s magistrem Jindřichem Koldou z katedry pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. 

A v Broumovských stěnách můžete zajít i na nějakou pěknou vyhlídku, tam jsou nádherné výhledy na celé Broumovsko.
To bych vám mohla doporučit například Supí koš, to je nádherná vyhlídka. A potom samozřejmě vyhlídka na Hvězdě, ta je nádherná tím, že je tam i kaplička, která má půdorys hvězdy. A opravdu je tam výhled na celé Broumovsko, uvidíte vlastně i Javoří hory a když je dobré počasí, tak vidíte i Soví hory v Polsku.

Vy jste se narodila v Broumově a celý život tam žijete. Takže to všechno dobře znáte. Kde to máte nejraději?
Já mám ráda Kovářovu rokli, protože ta je spjatá s legendou, že tam kdysi dávno loupežníci bydleli a ukryli poklad. Měla jsem prababičku v Polici nad Metují a vždy jsme přes Broumovské stěny, přes Kovářovu rokli, tam k ní chodili pěšky na koupaliště.

Broumovsko je sice trošku zapomenutý, ale nádherný kout naší vlasti

Touláme po přírodou Broumovska, ale mohli bychom připomenout i nějaké památky. Jako první mne napadne samozřejmě Broumov a jeho klášter.
Ano, broumovský klášter funguje jako vzdělávací a kulturní centrum. Je možnost jít na prohlídku, jsou tam dva okruhy. A součástí kláštera je také muzeum a různé výstavy.

Je tam také úžasná klášterní knihovna. A klášter je také známý kopií Turínského plátna. Dokonce i mumie jsou tam ve sklepě. Je to tak?
Ano. Mumie tam jsou, ale k těm se tedy bohužel nechodí, jelikož se rozpadají. V budoucnu by měl vzniknout projekt na jejich záchranu, zatím se vše zjišťuje.

Kostely od otce a syna Dientzenhoferů na Broumovsku jsou světový unikát volající o pomoc

Skupina broumovských kostelů potřebuje naši pomoc

Naším dnešním hostem a také takovým předvánočním dárkem je římskokatolický děkan farnosti v Broumově, farář Martin Lanži. Velký a neúnavný bojovník za záchranu chátrajících kostelů tzv. broumovské skupiny. A protože příští rok to bude rovných 300 let, co se začalo se stavbou těchto osmi krásných kostelů, tak dostaly dárek. 

Když mluvíme o památkách, tak je třeba určitě zmínit skupinu unikátních broumovských kostelů.
Kostely postavil Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhofer, je jich na Broumovsku celkem 12. A v létě se koná kulturní festival Za poklady Broumovska, kdy každou sobotu od 18 hodin v jednom z kostelů zazní vždy koncert. Kostely většinou nejsou otevřené, otvírají se buď jen na mše nebo na koncerty. To mají návštěvníci možnost si kostely krásně prohlédnout a užít si jedinečnou atmosféru hudby.

Které další památky na Broumovsku byste zmínila?
Dále vás můžeme pozvat například do mlýnu Dřevíček. Ten se nachází v Dřevíči a takovou raritou je, že každou sobotu se tam dá koupit čerstvě upečený chléb. Velice zajímavé a jedinečné je papírové muzeum v Polici nad Metují, tam se zase budou občas o prázdninách před muzeem promítat filmy. Tato letní kina nejsou ale jen před papírovým muzeem, ale také v Polici nad Metují na hřišti, v Broumově na dětském hřišti a ještě na zámečku v Adršpachu.

Mlýn Dřevíček se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka

Koloběžky se někde půjčují?
Koloběžky si můžete půjčit v Polici nad Metují, v Broumově si můžete půjčit obyčejná kola. A také v Adršpachu a v Teplicích nad Metují, to je novinka, tam si můžete půjčit i elektrokolo.

Zkoušela jste někdy na kole projet celé Broumovsko?
Zkoušela. Teď mám pětiletého syna, tak jezdíme spolu. Křinice, Martínkovice, spíš vesničky. Protože mu je teprve pět, tak ještě větší stoupání nezvládne. Takže si volíme cestu tak, že popojedeme, zaparkujeme, jdeme se projít a pak zase jedeme zpátky na kole.

Broumovský klášter

Vím, že v Prachovských skalách se nesmí jezdit na kole. To by měli turisté vědět. Jak je to na Broumovsku? Adršpašské a Teplické skály, tam se dá jezdit na kole?
Jsou udělané cyklostezky a turisté si mohou v informačních centrech vyzvednout letáčky a mapy. Takže opravdu kolem skal se i na kole dá projet.

A když začne pršet, tak můžete strávit čas například v onom muzeu papírových modelů.
Nebo můžete jít do dolu Bohumír. Doporučuji ho tedy hlavně v zimě, když tam jsou čerti. To stojí opravdu za to. A v létě se tam navíc člověk i krásně ochladí, když je venku vedro.

135 koncertů a 38 000 diváků za 13 let. 14. ročník festivalu Za poklady Broumovska klepe na dveře

Festival Za poklady Broumovska vás okouzlí svou neopakovatelnou atmosférou

Dnes vás Český rozhlas Hradec Králové zavede na Broumovsko. Protože právě v tomto krásném kraji se už zase pomalu začíná schylovat k úžasnému hudebnímu festivalu Za poklady Broumovska. O jeho letošním ročníku si budeme povídat s Terezou Kramplovou, výkonnou ředitelkou festivalu.

Ochladit se můžeme třeba i u vody. Kam byste nás pozvala na Broumovsku? Kolik je tam koupališť?
Máme koupaliště v Polici nad Metují, v Teplicích nad Metují a v Meziměstí. A také za hranicemi, například v polském Radkově, tam je přírodní nádrž, kde se dá skvěle ochladit. A ještě u té nádrže vzniká lapidárium, které by mělo být otevřeno příští rok.

Jak byste na závěr pozvala turisty, čím byste je zlákala, aby k vám přijeli?
Já bych vás pozvala i na bowling, do střelnice, na lezecké stěny, do solné jeskyně, ale hlavně na festivaly jako je třeba Mezinárodní horolezecký festival do Teplic nad Metují, ten se koná v srpnu. Potom například v Broumově je Letní divadlení, to se koná na nádvoří kláštera, to je zase v červenci. Termíny si můžete najít na portálu broumovsko.cz.

Jakub Schmidt a Kateřina Agnolozzi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na Broumovsku opravdu najdete úplně všechno. Koupání, turistiku, krásné výhledy, památky, festivaly, sport i zábavu. Moc děkuji Kateřině Agnolozzi ze Společnosti pro destinační management Broumovska, že nám to dnes všechno připomněla. Mějte se moc hezky.
Taky se mějte hezky a přijeďte se k nám podívat. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související