Prestižní ocenění pro Broumov v soutěži Evropská kvetoucí sídla

22. září 2011

Město Broumov se jako první sídlo v kraji zúčastnilo prestižní mezinárodní soutěže Evropská kvetoucí sídla a hned napoprvé získalo stříbrnou plaketu.

Delegace komisařů z evropských měst si Broumov důkladně prohlédla začátkem léta a hodnotila jak úpravu a čistotu města, tak zeleň veřejných prostranství i jejich využití.

Ve Slovinsku si o víkendu cenu převzal starosta Broumova Milan Kotrnec. Podle něj uspěl Broumov v konkurenci významných lázeňských měst Evropy, ale zaujal i svými regionálními produkty.

Například Horalské trubičky firmy Stenava z Teplic nad Metují, salám Poličan firmy Pejskar, preclíky z Kvíčerovské pekárny z Police nad Metují, medové perníčky Libuše Fulcové z Křinic či medovina Jiřího Vlka z Vernéřovic - všechny rychle ze stánku mizely.

Vyhlášení a předání ocenění se uskutečnilo ve slovinské Rogašce Slatině. Prezident Asociace evropských kvetoucích sídel Herbert Titz tam řekl, že toto klání dnes odborníci považují za nejuznávanější evropskou soutěž v oblasti životního prostředí a kvality života ve městech a obcích.

Broumov se letos účastnil soutěže s moravskou obcí Smržice. Oba reprezentanti České republiky za rok 2011 získali stříbrné plakety. Celkem se letos rozdalo 11 stříbrných a 7 zlatých ocenění.

"Broumov bude muset v následujících letech dokazovat, že mu toto ocenění náleží právem," dodal starosta Milan Kotrnec.

Spustit audio