135 koncertů a 38 000 diváků za 13 let. 14. ročník festivalu Za poklady Broumovska klepe na dveře

15. duben 2019

Dnes vás Český rozhlas Hradec Králové zavede na Broumovsko. Protože právě v tomto krásném kraji se už zase pomalu začíná schylovat k úžasnému hudebnímu festivalu Za poklady Broumovska. O jeho letošním ročníku si budeme povídat s Terezou Kramplovou, výkonnou ředitelkou festivalu.

Pokolikáté se letos rozezní některé kostely barokní broumovské skupiny hudbou?
Letos máme 14. ročník a jsme pyšní na to, že za těch 13 ročníků jsme uspořádali 135 koncertů, kde jsme přivítali 650 účinkujících a 38 000 návštěvníků. Ti všichni dobrovolným vstupným přispěli na obnovu skupiny broumovských kostelů částkou převyšující 2 miliony korun, za což srdečně děkuji.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To je úžasné. Takže vy jste teď potvrdila, že myšlenka, která stála na počátku festivalu, udělat koncerty v barokních chátrajících památkách, pozvat tam lidi a nechat na nich, kolik věnují peněz, že funguje.
Funguje. Samozřejmě bez posluchačů by festival nebyl takový, jaký je. Bez těch účinkujících, kteří dnes představují špičky ve svém oboru. A doufám, že toho dokladem bude i 14. ročník, který už je přichystaný. Protože v programu se objeví opravdu špičky našeho interpretačního umění klasické muziky. Bude to paní Eva Urbanová na závěrečném koncertě s doprovodem Moravského klavírního tria. Festival zahájí 29. června Národní divadlo, na což jsem moc pyšná, protože se nám podařil takový dlouhodobý cíl, zveřejňovat poklady, které skrývá broumovský hudební archiv. A domluvili jsme se s Národním divadlem, že v jejich provedení zazní obnovená premiéra školské hry Augustina Šenkýře Dies Numini et Principi, což je oslavná hra, která vznikla na objednávku broumovského kláštera. Takovým obloukem se zase vrací zpátky.

Vrací se zpátky. Po jak dlouhé době?
Zhruba po 250 letech.

Všichni se snažíme něco udělat. Broumovsko si zaslouží, aby se využil potenciál, který tam máme. Chceme přilákat daleko víc lidí.
Tereza Kramplová, výkonná ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Už jsme samozřejmě několikrát s panem farářem Lanžim všechny kostely broumovské skupiny představovali našim posluchačům. Můžeme jen připomenout, v jakém jsou stavu? A když se za těch 13 vybraly dva miliony korun, tak je vidět alespoň trošku na některých stavbách zlepšení? Daří něco opravovat?
Samozřejmě. Festival není sám, který by rád přispěl na obnovu kostelů. Pan farář Lanži, myslím, odvádí velmi dobrou a záslužnou práci. Zrovna včera mluvil ve vašem rádiu o tom, že se opravují tři z broumovské skupiny kostelů – Ruprechtice, Vernéřovice a Hejtmánkovice. Celkový objem peněz na opravu těchto tří kostelů je zhruba 30 milionů korun. Takže vidíte, že to dobrovolné vstupné nepokryje v zásadě nějakou velkou část, ale snažíme se upozornit na stav těch památek. A tím, jak jsou různí lidé v publiku, může se stát, že přijde nějaký mecenáš.

Další kostely z broumovské skupiny sakrálních staveb se letos dočkají výrazných oprav

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku čeká oprava

Některé monumentální stavby z Broumovské skupiny kostelů jsou pod lešením. Nejvíc práce bude na kostelech v Ruprechticích a Vernéřovicích. V kostele svatého Jakuba Většího v Ruprechticích je podle faráře Martina Lanžiho všechno připraveno, stačí jen začít. Přímo ke kostelu zamířila i reportérka Jana Házová. 

Ano, to je aktuální zpráva, že některé kostely na Broumovsku nově zakrylo lešení. A následovat budou opravy za přibližně 30 milionů korun. Týkají se kostelů v Ruprechticích, Heřmánkovicích a Vernéřovicích. To je úžasná zpráva. Pan farář Lanži je takový tahoun toho všeho dění.
Já jsem šťastná. Určitě není sám, ale je to teď jedna z hlavních postav. Velkou roli hrají i starostové jednotlivých obcí. Všichni z tohoto mikroregionu se snažíme něco udělat. Náš region si to zaslouží. Využít potenciál, který tam je, abychom přilákali na Broumovsko daleko víc lidí, než tam nyní pobývá.

Festival Za poklady Broumovska vás okouzlí svou neopakovatelnou atmosférou

Hudební festival Za poklady Broumovska bude hlavně v létě během prázdnin každou sobotu. Ale už teď je o něm dobré mluvit, protože zahajovací koncert, taková předehra, bude už 1. května.
1. května v sále Dřevník v Broumově. Moc se těším, protože jsme pozvali zpěvačku Dashu a Epoque Quartet, což je soubor, který nedávno, asi před třemi týdny, slavil v pražské Lucerně dvacetileté výročí své existence. Je to smyčcový kvartet, který se věnuje převážně popu, rocku a jazzu. Není to úplně klasická hudba a s Dashou mají moc hezké aranže, které jsou občas také slyšet v rádiu. Takže srdečně všechny zvu.

A nebyli oni také jako hudební doprovod v televizní soutěži StarDance?
Byli. Dasha i Epoque Quartet. Budete je znát ze StarDance. A jestli je budete chtít zažít živě, tak přijďte do sálu Dřevník do Broumova. Ještě tam zbývá pár takových VIP vstupenek, kde vám umožníme, pokud si ty vstupenky koupíte, se setkat s umělci a dostanete jejich CD.

Vydejte se Za poklady Broumovska. Odměnou vám bude hluboký zážitek z hudby v barokních kostelech

Festival Za poklady Broumovska

Deset koncertů špičkových českých i zahraničních interpretů nabídne 13. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Ten bude symbolicky zahájen benefičním koncertem Viléma Veverky a Kateřiny Englichové 1. května v broumovském klášteře. Oficiálně pak festival odstartuje v sobotu 30. června v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově koncertem Ensemble Inégal.

Co bude dál potom v létě? Co nabídne další koncert, což bude už regulérní zahajovací, 29. června?
O tom už jsme mluvili, to budou sólisté orchestru Národního divadla v Praze. Na ty se také moc těšíme. Festival letos přivítá i nestandardně více zahraničních umělců. Přijede polský smyčcový orchestr pod vedením dirigenta Jana Jakuba Bokuna do Police nad Metují, přijede rakouské Duo Aliada do Šonova, přijede německý hornista Thomas Hauschild, který také bude lektorem letních Hornových kursů. A pozvala jsem, protože festival spolupracuje se soutěžemi a jedním z cílů je podpora mladé hudební generace, také absolutní vítěze Concertina Praga, což jsou sourozenci Duo Bubreg z Rakouska. Ti budou v Teplicích nad Metují.

Já bych právě teď možná zmínil sobotu 13. července. Protože to zase souvisí s festivalem Broumovská klávesa, který se v Broumově také koná každoročně. Teď byl nedávno.
To je klavírní soutěž, která proběhla minulý víkend. A festival Za poklady Broumovska vždy uděluje společně se Západočeským symfonickým orchestrem takové koncertní vystoupení oněm laureátům. Což si myslím, že je výjimečné pro tu soutěž, protože ti mladí lidé si mohou rovnou vyzkoušet před plným sálem to, co normálně zkouší před pár lidmi. A právě 13. července bude v Martínkovicích koncert, který je věnovaný právě laureátům Broumovské klávesy. Určitě tam bude hrát Jan Schulmeister, vítěz druhé kategorie. A moc ráda bych ještě pozvala další vítěze, kteří jsou ze zahraničí. Zatím jsem s nimi v jednání a uvidíme, jak to dopadne.

Festival Za poklady Broumovska vás okouzlí svou neopakovatelnou atmosférou

Když přeskočíme všechny další koncerty festivalu a zastavíme se u toho posledního, tak to bude nádhera, Eva Urbanová. Když se řekne její jméno, tak to je zkrátka velká, česká pěvkyně.
Zvlášť, když si to spojíme s oním dobrovolným vstupným, tak si myslím, že to ojedinělá příležitost slyšet někoho, kdo má tolik za sebou a tak úspěšně reprezentoval svět české klasické hudby v zahraničí, v Metropolitní opeře, v La Scale a všude jinde. Tento koncert vlastně navazuje na úspěšné koncerty Dagmar Peckové nebo Štefana Margity z minulých let.

Čtěte takéHudební festival Za poklady Broumovska

Tento koncert bude 31. srpna v kostele svaté Maří Magdalény v Božanově, což je moc krásný kostel.
Krásný, nejkrásnější.

Na to jsem se právě chtěl zeptat, který máte nejraději? Je to ten božanovský?
Je to takový kousek Itálie v broumovském výběžku, přesně.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak přejeme, ať se vše povede, ať přijde co nejvíce posluchačů. Protože si samozřejmě tyto nádherné barokní památky na Broumovsku zaslouží naši pozornost. Ať se tedy i díky festivalu Za poklady Broumovska podaří najít co nejvích finančních prostředků na jejich obnovu a opravu.
Děkuji za pozvání. A všechny srdečně zvu. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související