Kostely na Broumovsku by potřebovaly opravy za stamiliony korun...

1. květen 2015

Opadané omítky, praskající zdi, děravé střechy a všudypřítomná vlhkost. Právě tak vypadá třináct unikátních barokních kostelů na Broumovsku. Většina z nich chátrá už desítky let, odhadovaných 500 milionů korun na opravy ale tamní farnost nemá.

Mezi kostely, které jsou v dezolátní stavu, patří i ten v malé obci Heřmánkovice a právě tam se v doprovodu římskokatolického faráře Martina Lanžiho zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Obrovské lešení vede až ke stropu. Opravuje se zde stropní freska, která je dominantou celého kostela.

Investováno bylo již 700 000 korun

Ve zdech kostela jsou však obrovské praskliny. Nemůže se stát, že na věřící bude padat omítka či malba?

Mezi kostely, které jsou v dezolátní stavu, patří i ten v malé obci Heřmánkovice

"Nemůžu to úplně vyloučit. Stav kostela je vážný a tak se snažíme zachránit co se dá", říká farář Martin Lanži.

Stěny jsou oprýskané, chybí omítka, naopak je vidět plíseň.

"Celý kostel je podmáčený. Snažíme se v rámci svých možností i o odvodnění. Ale vše je záležitostí dotací. I když probíhá restituční proces, farnost Broumov nebude restituovat nic," smutně dodává Martin Lanži.

Mezi kostely, které jsou v dezolátní stavu, patří i ten v malé obci Heřmánkovice

Také varhany jsou v dezolátním stavu

"Jedná se o vzácné varhany z počátku 18. století které do Heřmánkovic byly přivezeny až z polské Wroclavi. I ty bychom rádi dali do pořádku", věří Martin Lanži.

Vnější omítka kostela také prakticky neexistuje. Místo oken je pouze dřevěné bědnění.

"Stav je opravdu frustrující. Ale je obdivuhodné, že i navzdory této prekérní situaci se tu lidé scházejí. Jako jedinou cestu vidím podávat stále žádosti o granty, vyhlásili jsme i veřejnou sbírku. Jen venkovní opravy by přišly na nějakých 8 milionů korun. A to nemluvím o investicích do interiéru kostela. Prostě je to běh na dlouho trať", loučí se farář Martin Lanži.

Zatímco klášter v Broumově prošel v minulých měsících opravami za čtvrt miliardy, kostely v obcích okolo Broumova stále chátrají, vyjímkou nejsou opadané omítky, praskající zdi, děravé střechy a všudypřítomná vlhkost.

Na opravy by byly potřeba stovky milionů korun, ty ale farnost Broumov nemá a v církevních restitucích je ani nedostane.

autor: PLE
Spustit audio