Vydejte se Za poklady Broumovska. Odměnou vám bude hluboký zážitek z hudby v barokních kostelech

15. březen 2018

Deset koncertů špičkových českých i zahraničních interpretů nabídne 13. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Ten bude symbolicky zahájen benefičním koncertem Viléma Veverky a Kateřiny Englichové 1. května v broumovském klášteře. Oficiálně pak festival odstartuje v sobotu 30. června v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově koncertem Ensemble Inégal.

Festival Za poklady Broumovska otevírá každé léto brány unikátní skupiny broumovských kostelů, které rozezní sobotními podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Koncerty začínají vždy v 18 hodin a vstupné je dobrovolné. Výtěžek putuje na péči o architektonicky unikátní kostely, které se zrodily v autorské dílně slavných architektů Dientzenhoferů. Festival pořádá obecně prospěšná společnost Za poklady Broumovska ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska a Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov.

Vypravíme se za poklady Broumovska na některá místa, která patří do skupiny broumovských kostelů. Protože právě tam se i letos v létě bude odehrávat unikátní hudební festival, který tyto památky nejen připomíná, ale také pomáhá s jejich obnovou a záchranou. Výkonná ředitelka festivalu Za poklady Broumovska Tereza Kramplová je tu s námi. Bude i letos v létě celkem 10 koncertů?
Určitě. Náš festival, který v letošním roce vstupuje do 13. ročníku, představí na 10 koncertech posluchačům poměrně pestrý program. Ta dramaturgie sestává jak z českých umělců, tak novinkou letošního ročníku je, že představíme i tři zahraniční soubory a skvělé instrumentalisty. Myslím, že se máte na co těšit.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Bude to takové porovnání českých špičkových interpretů a těch evropských?
Přesně tak. Myslím si, že diváci, kteří již tradičně festival navštěvují, máme takovou platformu obdivovatelů, kteří k nám jezdí každý rok, tak budou mít možnost srovnání. Protože do tohoto ročníku se na festivalu představilo to nejlepší z české klasické hudby. Všichni víme, kdo na festivalu působil. Štefan Margita přijel, Dagmar Pecková, Pavel Šporcl, ten výčet by byl obrovský. A to jsou nejlepší naši interpreti. A letošní rok bychom jim chtěli trošku nastavit zrcadlo. Pozvali jsme francouzský soubor Castelcorn Ensemble, který se věnuje barokní hudbě, špičkového finského hornistu Esy Tapaniho, který také vede letní hornové kurzy a třetím zahraničním souborem je mladé rakouské klavírní trio.

Mě by zajímala myšlenka toho festivalu. Jak vznikl, protože letos už to bude 13. ročník. Jak se podařilo dostat umělce do těch chátrajících kostelů a památek na Broumovsku?
Jedním z cílů festivalu je právě upozornit na špatný stav těch památek, na špatný stav kostelů. A dobrovolným vstupným, které se vybere, přispět na jejich obnovu a záchranu. Před 13 lety vznikla z iniciativy obcí a tehdejší broumovské starostky taková myšlenka. Pořádat v těch kostelích festival. A po dvou letech konání festivalu jsme se domluvili a navázali na tuto iniciativu. A tým, který v současné době festival organizuje, je základem onoho týmu připravujícího festival už 11 let.

Šonov - kostel sv. Markéty

S panem farářem Lanžim jsme si také povídali o kostelech. A dostali jsme se k částce 20 až 30 milionů pro každý kostel, že by bylo potřeba. Aby se obnovila jejich krása. Takové ambice asi v tomto směru festival nemá.
Ambice festival takové nemá, ale může mít. Protože jsme to počítali a za dobu působení jsme vybrali na dobrovolném vstupném kolem 1 milionu 800 tisíc korun, což je úžasná částka. Loni se třeba vybrané prostředky použily na opravu oken v kostele ve Vižňově. A tak po takových malých částech se festival pokouší trošku těm kostelům pomoci.

A který z těch 10 kostelů broumovské skupiny je vašemu srdci nejbližší? Protože vy jste se jako dramaturgyně festivalu podívala do všech, ne?
No určitě. U festivalu jsem 10 let jako dramaturg. A mým úkolem je poznat ta místa konání, představit si organizační záležitosti, které s tím koncertem souvisí. Musíte vymyslet, jestli se tam hodí klavír, jaký soubor tam bude hezky znít, jestli trio nebo kvarteto nebo větší ansámbl. Jestli se tam dobře stěhuje klavír, jestli se tam vůbec dostaneme se vší technikou a tak dál. Takže jsem si ty kostely projela. Měla jsem malou dceru, tak jsme si udělaly takový výlet na Broumovsko. A ty kostely jsou prostě úplně úžasné, mají úžasnou atmosféru. A nejbližší mému srdci je kostel svatého Vojtěcha v klášteře v Broumově. Protože celý ten komplex je prostě úplně úžasný. Ale mám ráda také Vižňov, Šonov je úžasný, Božanov. To bychom vyjmenovali úplně všechny.

Festival Za poklady Broumovska v Otovicích

Přemýšlíte, jako dramaturgyně festivalu, také nad tím, protože to jsou barokní stavby, že by se tam hodila barokní hudba?
To víte, že ano. Samozřejmě. Letošní ročník máme dva barokní soubory. Hned na začátku první koncert festivalu začíná Ensemble Inégal, který ani nemusím snad představovat. Je to špička v české barokní hudbě. A druhým ansámblem je francouzský Castelcorn Ensemble, který bude ve Vižňově. Pozvali jsme ho právě na základě porady s panem farářem, teď už děkanem, Lanžim. Tento soubor nahrával své CD loni ve vižňovském kostele a my jsme se chtěli takovým obloukem tam vrátit. Na letošním ročníku se tam tento soubor představí znovu a zahraje část svého programu, který mají na CD.

První, benefiční zahajovací koncert bude symbolicky 1. května?
1. května, přesně tak. Můžeme se těšit na hobojistu Viléma Veverku a harfenistku Kateřinu Englichovou. Oba interpreti se vrací symbolicky na místo činu, protože oba dva byli hosty loňského ročníku. Vilém Veverka zahajoval festival a Kateřina Englichová se potom v rámci festivalu představila sólově. A bylo to moc krásné. Když jsem sbírala dojmy a bavila jsem se s našimi posluchači, tak chtěli, aby se na festival brzy vrátili. Tak jsem využila příležitost a budou pro nás tedy hrát benefiční koncert, na kterém se loni představil pan Jaroslav Svěcený, předloni Pavel Šporcl. Založili jsme takovou tradici.

Festival Za poklady Broumovska v Ruprechticích

Takže to bude benefiční koncert. Ten bude trošičku jiný než ostatní koncerty. Tam se klasicky platí vstupné?
Přesně tak. Je to jediná akce, na které se platí vstupné. Protože jinak je festival unikátní tím, že má dobrovolné vstupné. Na těch 10 koncertů je dobrovolné vstupné, ale benefiční koncert je za vstupné, které je rozděleno do tří kategorií. Posluchači si mohou vybrat, jestli budou chtít CD podepsané od interpretů, anebo CD a ještě po koncertě setkání s umělci, kde si mohou neformálně pohovořit o životě a tak.

Čtěte takéFestival Za poklady Broumovska

A výtěžek z koncertu půjde kam?
Ten výtěžek jde na festival. Tím, že to dobrovolné vstupné odevzdáváme na opravu kostelů, tak potřebujeme dofinancovat nějakým způsobem část na produkční náklady, které jsou s festivalem spojené.

1. května benefiční koncert Viléma Veverky a Kateřiny Englichové v broumovském klášteře.
Bude to v areálu broumovského kláštera. Je to v moderním sále Dřevník v 18 hodin.

A v létě bude tedy dalších 10 koncertů. Ten skutečně zahajovací 30. června. Co byste vy vypíchla z těchto koncertů?
Jako festival jsme zaměřeni také na propagaci mladé generace. A já bych chtěla jen v rychlosti zmínit pár koncertů, které jsme věnovali právě mladým interpretům. Představí se vítězka mezinárodní soutěže Pražské jaro houslistka Olga Šroubková, která po tom vítězství hezky nastartovala svoji kariéru. Dáváme příležitost laureátům rozhlasové soutěže Concertino Praga. Mluvila jsem s fagotistou Adamem Plškem. Domlouvali jsme se na definitivní podobě programu. A tento koncert bude napůl s laureáty mezinárodní soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa.

A to mě zajímá. Broumovská klávesa. To je také festival, který má nějakou tradici.
Ano, je to soutěž mladých klavíristů. A letos bude už osmý ročník. Máme skvělé porotce, máme bezvadného uměleckého ředitele Ivo Kahánka. Ta soutěž je unikátní tím, že nabízí laureátům spoustu krásných cen a vystoupení. Což je pro mladé klavíristy velmi výrazná vzpruha. Kromě ceny na festivalu, si zahrají se Západočeským orchestrem Mariánské Lázně. A my jim dáváme jako cenu sólový koncert v pražském Rudolfinu, což je pro ně úžasná příležitost. A vlastně taková velká inspirace v jejich interpretaci.

Broumovská klávesa, to je třídenní soutěž. Letos bude od 20. do 22. dubna. Do Broumova se sjede celý mladý klavírní svět.
Doufejme, protože už se nám hlásí účastníci z Polska, volali mi ze Slovenska. Samozřejmě z těch okolních zemí je návštěvnost největší. Ve srovnání s jinou akcí, kterou děláme, s letními hornovými kurzy, je to zajímavé srovnání. Protože na ty letní hornové kurzy loni přijeli účastníci z Japonska, z Maďarska, ze Slovinska. A byli překvapeni, jak je to v klášteře krásné, jaké zázemí jim dokážeme poskytnout. Stráví krásný týden, který vyvrcholí koncertem lektorů, kteří je učí.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Skupina barokních kostelů na Broumovsku je nádherná. Jsou to úžasné stavby zasazené v krásné broumovské krajině. Ještě je potřeba získat co nejvíc peněz, aby se je povedlo jednou opravit a dát do původního lesku. Tak všechny zveme v létě na festival báječné hudby Za poklady Broumovska. Protože to bude určitě úžasné.
Srdečně zvu, přijďte se za námi podívat.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související