Adršpašské skály jsou v létě plné turistů, ubytovatelé v jejich okolí si ale stěžují na úbytek hostů

4. srpen 2023 07:31

Hlavní turistická sezóna je v plném proudu, na řadě míst Česka si ale ubytovatelé stěžují na úbytek hostů. Platí to například v Broumovském výběžku. Adršpašské skály sice plní jednodenní turisté, v hotelech, penzionech i kempech je ale lidí méně než loni. Ti, co přijedou, navíc zůstávají kratší dobu. 

Čtěte také

„Myslím si, že úbytek hostů je někde mezi dvaceti až třiceti procenty,“ popisuje letošní sezónu v hotelech, penzionech a kempech v okolí Adršpachu David Duda, ředitel Společnosti pro destinační management Broumovska. „Já si to vysvětluji tím, že je vysoká inflace, lidé mají méně peněz, tak buď zkracují termíny nebo na poslední chvíli rezervace pobytů ruší.

Významně klesl počet ubytovaných hostů v porovnání s loňskem například na Zámečku Bischofstein v Teplicích nad Metují. „Na počtu ubytovaných jsme zhruba na půlce. Tam to spadlo dolů, říká provozovatel Pavel Volk.

Podle něj byly ale předchozí tři roky kvůli pandemii koronaviru výjimečné a tohle je prý návrat k normálu. „Proti loňsku je to úbytek. Proti rokům předcovidovým je to prakticky stejné jak to bylo.

Adršpašské skály - jezero

Méně ubytovaných hostů tady kompenzuje plná restaurace, plní ji zejména jednodenní turisté. „Na kšeft to není horší. Číslo na konci bude pravděpodobně stejné.

Ubytovaných turistů letos ubylo třeba i v hotelu Praha v centru Broumova, kde jde podle majitele a provozovatele Petra Puschmanna o nejhorší sezónu za posledních deset let, a nebo v autokempu Bučnice, odkud je to kousek do Teplických i Adršpašských skal.

Čtěte také

„Nějaké objednávky máme, lidé volají. Co je ale trošku zrazuje od návštěvnosti, je přeplněný Adršpach, říká provozovatelka autokempu Gabriela Blahnová.

Prakticky všichni ubytovatelé v Broumovském výběžku potvrzují, že pokud už lidé přijedou, bývá to na kratší dobu než dříve a objednávky často přichází na poslední chvíli.

Týdenních pobytů je naprosté minimum. „Snažíme se lidem vysvětlit, že je tady spoustu jiných, krásných míst. Nejsou tu jen Adršpašské skály, dodává Gabriela Blahnová.

Na tom, co je důvodem úbytku hostů, se hoteliéři neshodnou. Malou útěchou jim může být to, že podobné je to i jinde v České republice.

Spustit audio

Související