Adršpašské skály jsou plné turistů. Část se jich ale na prohlídku kvůli omezení kapacity nedostane

2. srpen 2022 10:28

Během prázdnin navštěvuje Adršpašské skály každý den zhruba čtyři tisíce lidí. Víc se jich do skal nedostane, hodinová kapacita turistického okruhu je totiž omezená. Online vstupenky bývají často vyprodané hned ráno a zájemci musí odjet jinam. 

K hlavnímu vstupu do Adršpašských skal přijíždí velká část turistů s už předem koupenou vstupenkou a u brány už jen ukazují QR kód.

Čtěte také

Ti bez online rezervace míří k pokladně, kde se ale často dozví, že se do skal nedostanou. Někteří na to reagují agresivně.

„Z 99 procent je to slovní agresivita, ale bohužel už došlo také i k nějakým fyzickým kontaktům. Z toho důvodu tady necháváme stále jednoho strážce, aby tu byl přítomen člověk, který si dokáže s agresivními lidmi poradit,“ říká Zdeněk Zatloukal, vedoucí Technických služeb obce Adršpach, které turistický okruh provozují.

Čtěte také

Turisté bez online rezervace se někdy ani ke skalám nedostanou, na příjezdových cestách totiž v nejvytíženějších časech hlídkují hasiči, strážníci nebo dopravní policisté.

„A odklánějí tyto automobily například na Teplice nad Metují a doporučují jim návštěvu Teplických skal, Broumovských stěn, Ostaše nebo broumovského kláštera, vysvětluje nezávislá starostka Adršpachu Dana Cahová.

Část turistů tak přejíždí do několik kilometrů vzdálených Teplických skal. Tam rezervaci nepotřebují.

Čtěte také

„Na ten šestikilometrový okruh se vejde lidí poměrně dost. Naopak, spíše k nám potom chodí a říkají, že byli spokojeni, protože na prohlídkovém okruhu nebylo třeba tolik lidí jako v Adršpachu, říká Beáta Radoňová z městského informačního centra v Teplicích nad Metují.

Jediné, s čím se tak turisté mohou u vstupu do Teplických skal setkat, je nedostatek parkovacích míst. „Takže potom posíláme řidiče dál, buď do města, do Teplic nad Metují, nebo na koupaliště, kde je další odstavné parkoviště.

V ideálním případě mohou turisté k cestě do obou skalních měst využít vlak, zastávky jsou totiž vždy jen kousek od hlavních vstupů.

Spustit audio

Související