Adršpašsko-teplické skály jsou v obležení turistů. Ochranáři se soustředí na chování návštěvníků

3. květen 2018 10:05

Dlouhé kolony aut, plná parkoviště a nervózní řidiči. Právě tak to v těchto dnech vypadá v okolí Adršpašsko-teplických skal, kam míří tisíce turistů. V terénu jsou s nimi proto i ochranáři přírody. 

O Adršpašsko-teplické skály je v těchto dnech mimořádný zájem. Míří do nich tisíce turistů. Kvůli tomu ale kolabuje doprava, řidiči tráví dlouhé desítky minut v kolonách, policie dva dny po sobě dokonce uzavřela hraniční přechod v nedalekém Zdoňově. I proto je ve skalách i jejich okolí možné potkat ochranáře, ti totiž v terénu chování návštěvníků monitorují. Na místě jim mohou udělit pokutu až deset tisíc korun.

Teplické skály. Skupina polsky mluvících turistů si kupuje vstupenky a míří na skalní okruh. Podobně jako v těchto dnech tisíce dalších lidí. Mezi nimi i dvojice pracovníků Správy CHKO Broumovsko.

„Kontrolujeme, jestli návštěvníci využívají zásadně turistické stezky, jestli horolezci lezou ve vyznačených a vymezených turistických terénech. A jestli nedochází k poškozování zájmů ochrany přírody obecně," vysvětluje vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová. Poškozováním zájmů ochrany přírody myslí třeba vyrývání nápisů do skalních bloků.

„Naštěstí u nás máme ty pískovce tvrdé, takže ty skály nejsou tak postižené, jako například v Českém ráji. Ale vidíte, že v některých částech je přeci jen pískovec měkčí a lidé to využívají pro rytí," ukazuje další pracovník Správy CHKO Broumovsko Luboš Němeček nápis vyrytý do skály přímo u hlavní turistické stezky.

Obsazené parkoviště v Adršpašsko-teplických skalách

Zatímco ve skalách je tentokrát navzdory velkému množství turistů klid, v jejich okolí to neplatí. Cesty blokují kolony aut, dopravu řídí policisté. Oficiální parkoviště jsou plná a někteří návštěvníci své vozy odstavují, kde se dá.

„Teď jsme na okraji lesa, našli jsme tady jedno auto, řidič tady není. V tuto chvíli mu dáváme za stěrač cedulku, kde je informace o tom, že parkuje na nedovoleném místě a že mu za takové parkování hrozí pokuta," říká ochranář Petr Kuna, který s kolegyní monitoruje situaci v okolí Adršpachu.

Podobně mohou zaměstnanci Správy Chráněné krajinné oblasti pokutovat i turisty, kteří zaparkují na nelegálně zřízeném parkovišti - často na loukách soukromých majitelů v okolí skal.

Národní přírodní rezervace Adršpašsko - teplické skály

„Na celém území chráněných krajinných oblastí je zakázáno parkovat mimo místa vyhrazená. To znamená, tam, kde má někdo tendenci udělat veřejné parkoviště ze své louky, tam to problém je," dodává Petr Kuna.

Velký nápor turistů se v Adršpasko-teplických skalách dá čekat i v dalších dnech. Právě první květnový týden patří i s ohledem na svátky v Polsku mezi nejproblematičtější období hlavní turistické sezóny.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související