V Adršpašsko-Teplických skalách vás čeká řada novinek. Parkování zdarma i zvýšení vstupného

3. duben 2018 12:15

V Adršpašsko-Teplických skalách začíná hlavní turistická sezóna. Skalní město každoročně navštíví víc než 350 tisíc lidí. Ty, kteří přijedou, letos čeká řada novinek. Patří mezi ně zvýšení vstupného nebo parkování zdarma.

Právě parkování zdarma na místech patřících obci je pro návštěvníky Adršpašských skal asi nejvýraznější změnou. Návštěvníci tak budou mít bezplatně k dispozici zhruba 650 míst. Odbavení parkování by se tak mělo výrazně zrychlit, zmizet by mohly dlouhé kolony aut blokující průjezd po hlavní silnici.

„Pro nás je nejdůležitější tady zrychlit dopravu. Aby nám to nestálo. Ušetříme i na mzdových nákladech, kdy nebude potřebovat tolik pracovníků na parkovištích. Doufáme, že to přinese něco pozitivního. Letos to zkoušíme. Uvidíme, jak to bude pokračovat v dalších letech," říká nezávislý místostarosta Adršpachu Miloš Zahrádko. Podle něj také ubyde turistů, kteří parkovali mimo vyznačené plochy, často na soukromých pozemcích bez souhlasu majitelů.

Vlčí roklí lze projít mezi Adršpašskými a Teplickými skalami

Další zásadní změnou je také výrazné navýšení počtu toalet, ty jsou teď zdarma a velká část z nich bude v nově postaveném infocentru přístupná celoročně. Naopak méně příjemnou změnou je zvýšení vstupného, v průměru o dvacet korun.

„Dospělí budou platit 120 korun, dříve se platila stokoruna. Je to prostě 20 korun na osobu navíc. Roční permanentka zůstává stejná," doplňuje Miloš Zahrádko.

Vstupné se zvyšuje také v Teplických skalách. Dospělí nově zaplatí stokorunu, děti polovinu.

Důvody změny vysvětluje provozovatelka okruhu Martina Tauchmanová. „Důvodů je několik. První je určitě ten, že se neustále zvyšují náklady. Jak mzdové, tak provozní. Zároveň se snažíme nabídnout další doprovodné hry a zábavu ve skalách. A to samozřejmě také něco stojí."

Průchod Vlčí roklí

Parkovné se ale i nadále bude u Teplických skal platit. A to i přesto, že město uvažovalo o podobné změně jako v Adršpachu.

Podle starosty Teplic nad Metují Milana Brandejse z Hnutí STAN je ale parkovacích ploch tak málo, že zrušení poplatku nepřipadá v úvahu. Třeba i proto, že hned vedle stojí hotelová škola. „To parkoviště je u nás tak malé, že potřebuje nějaký regulační prvek. A ve chvíli, kdy by parkoviště u nás bylo zdarma, tak by i žáci školy měli parkování bez režimu, a byli by nám schopni sami zaplnit to parkovitě, že by se sem už žádný turista nedostal."

V průběhu sezóny může dojít ještě k jedné podstatné změně - zvýhodnění těch turistů, kteří ke skalám přijedou veřejnou hromadnou dopravou, tedy například vlakem. Krajský úřad Královehradeckého kraje navrhuje, aby takoví lidé měli na vstup do skal slevu. Konečné slovo ale mají provozovatelé obou turistických okruhů.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související