Turistická sezóna v Adršpašsko-teplických skalách začala. A doprava zkolabovala

2. květen 2018 11:30

U Adršpašsko-teplických skal museli policisté včera řešit velké dopravní komplikace. Kvůli obrovskému množství turistů uzavřeli z polské strany hraniční přechod ve Zdoňově a dočasně omezovali i průjezd na veřejná parkoviště. Podobným problémům přitom v Adršpachu mělo zabránit zavedení parkování zdarma, od kterého si obec slibovala zrychlení a zjednodušení příjezdu turistů. 

„Pro nás je nejdůležitější tady zrychlit dopravu, aby nám to nestálo," vysvětloval parkovné zdarma před začátkem turistické sezóny nezávislý místostarosta Adršpachu Miloš Zahrádko.

Jak ale dokazují slova policisty Ondřeje Moravčíka, kolapsu dopravy během prvního květnového dne to nezabránilo. „Převážně zahraniční turisté v podstatě zablokali příjezdové trasy a bylo nutné přijmout adekvátní dopravní opatření."

03198362.jpeg

Výhodu tak měli ti, kteří k oblíbenému skalnímu městu přijeli veřejnou dopravou, jenže na ty zase čekalo překvapení u vstupu do skal. Zatímco loni v květnu platil dospělý 70 korun, letos už 120. Zastupitelé Adršpachu ceny upravili právě proto, že přestali vybírat parkovné a zdarma zpřístupnili toalety. Tím ale znevýhodnili turisty, kteří přijedou veřejnou hromadnou dopravou.

Ve svém písemném vyjádření na to upozorňuje i Krajský úřad Královehradeckého kraje. „Jsme přesvědčeni, že cestující, kteří preferují veřejnou dopravu, by měli být zvýhodněni u jednotlivých vstupů."

Turisté mířící do Adršpašských skal veřejnou dopravou ale slevu na vstupném nedostanou. Důvody vysvětluje nezávislý starosta Bohuslav Urban. „Poskytnout slevu do skal je pro nás dost technicky náročné při těch počtech návštěvníků, v jakých se tady pohybujeme."

Národní přírodní rezervace Adršpašsko - teplické skály

Jedno zvýhodnění ale obec lidem, kteří do Adršpachu přijedou veřejnou dopravou, nabízí. Slevu na vstupném do barokního zámku. Místo 70 korun tam dospělí návštěvníci zaplatí 35, děti ušetří 15 korun. Nevýhodou pro lidi závislé na autobusu nebo vlaku ovšem může být to, že je barokní areál téměř kilometr od hlavního vstupu do skal.

Podle starosty Bohuslava Urbana je ale zámek atraktivnější než v minulých letech. „Zámek jsme výrazně vylepšili. Upravili stavebně i formou interiérů. takže si myslíme, že máme co nabídnout. Proto bychom byli rádi, aby návštěvníci využili téhle možnosti."

Zatímco v Adršpachu doporučení Krajského úřadu na úpravu ceny vstupného do skal nevyslyšeli, v nedalekých Teplických skalách turisty přijíždějící veřejnou dopravou zvýhodňují.

Národní přírodní rezervace Adršpašsko - teplické skály

Podle Martiny Tauchmanové z místního Infocentra dostávají slevu deset procent. „Vstupné na prohlídkový okruh v Teplických skalách se sice od letošního roku zvýšilo, ale abychom vyšli vstříc návštěvníkům, kteří se chovají ekologičtěji, tak jim umožňujeme vstup se slevou při předložení jízdenky z vlaku nebo autobusu."

Dospělí tak za vstup do Teplických skal místo stokoruny zaplatí devadesát, děti ušetří pět korun. Na rozdíl od Adršpachu se ale u Teplických skal stále platí za parkoviště.

Obsazené parkoviště v Adršpašsko-teplických skalách
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související