V Adršpachu otevřeli muzeum horolezectví, přibližuje pískovcové lezení i dobývání velehor

2. květen 2014

V Adršpachu otevřeli muzeum horolezectví - vůbec první svého druhu v České republice. Obec kvůli muzeu zrekonstruovala místní zámek, návštěvníci v něm ale kromě horolezecké výstroje a výzbroje najdou také informační centrum nebo část interaktivní výstavy Play.

Zhruba tři miliony korun a několik měsíců práce předcházelo otevření unikátního muzea horolezectví. Podstatná část přízemí v něm patří pískovcovému lezení, které je typické právě pro místní Adršpašsko-Teplické skály.

Nechybí ani předměty bez kterých se lezec neobejde, jako například cepíny nebo lana a zajímavé jsou i lezecké deníky.

„To jsou deníky lezců, o kterých jsem si nikdy nedovedl představit, že by něco takového psali. Je to dobře, když už jsme takhle staří, že se ti lidé vzdali originálů a dalo se to do muzea,“ chválí horolezce legenda českého pískovcového lezení Bohumil Sýkora.

Pro 82letého horolezce je otevření muzea splněním dlouho nenaplněného snu. „To víte, že jo. Vždyť já jsem s doktorem Šmídem před 60 lety začínal,“ vzpomíná.

O patro výš se lidé mohou seznámit s historií vysokohorského lezení. „Tohle je sbírka, já tomu říkám vetešnictví. Jsou to věci staré, lidmi dotýkané a používané. Tady máme například alpskou hůl z přelomu 19. a 20. století,“ ukazuje Vladimír Procházka, kterému horolezci neřeknou jinak než ‚chroust‘.

Hned vedle je stan, který používala československá expedice v Hindukuši v roce 1967, nad ním visí lana a ve vitríně dnes už dávno zastaralá horolezecká výstroj a výzbroj.

První horolezecké muzeum v Adršpachu na Náchodsku

„Trošku nostalgicky jsem zavzpomínal, protože jsem začal lézt v roce 1960, čili pamatuji první pokusy o úvazky. Tím si člověk uvědomí, jaké výrazné změny jsou mimo jiné v základním horolezeckém vybavení,“ dodává Procházka.

První české muzeum horolezectví ale nepatří jen těm, kteří mají rádi hory, jeho součástí je totiž i část expozice interaktivní výstavy Orbis Pictus Play. Návštěvníci si tak například můžou vyzkoušet, jak zní tibetský vodní zvon.

„Tohle je vůbec největší zvon, který byl doposud vyroben. My jsme ho tu umístili do krásné, malé kaple, takže i koncentrace zvuku je nebývalá,“ vysvětluje autor výstavy Jiří Wald, proč by do nového muzea měli přijít nejen milovníci lezení.

První horolezecké muzeum v Adršpachu na Náchodsku
autor: PLE
Spustit audio