Broumovsko je nejkrásnější jako celek. Každý si u nás vybere, co potřebuje, říká starosta Broumova

14. prosinec 2022

Dominantou Broumova na Náchodsku, kde žije kolem 7 000 obyvatel, je určitě tamní barokní klášter řádu svatého Benedikta zapsaný na seznamu národních kulturních památek České republiky. A po letošních komunálních volbách má město také nového starostu, Arnolda Vodochodského, z volební strany Broumovská vlna.

Jak byste zhodnotil výsledky voleb u vás v Broumově?
Pro naše uskupení dopadly překvapivě. Já říkám, že to bylo opravdu překvapení, nepočítali jsme s tak velkým úspěchem. Na druhou stranu jsem rád, že se práce, kterou jsme dávali do kampaně, podařilo zúročit.

Jak dlouho u vás trvala povolební vyjednávání a jaký pocit z toho máte?
Výsledky voleb byly trošku jako plichta, takže povolební vyjednávání nebyla úplně jednoduchá. Protože bylo příliš zájemců na vrcholové posty, když to tak řeknu. Byla tam i možnost vytvoření postů dvou místostarostů, což jsme ale zavrhli. Ale nakonec jednání proběhla poměrně rychle, během nějakých pěti dní jsme to měli vyřešeno.

Soutěžíme o titul Evropského hlavního města kultury. Pevně věřím, že Broumov vyhraje. Ale už i samotná účast ve finále je vítězství.
Arnold Vodochodský, starosta Broumova

Jak vnímáte, že jste se stal starostou? Je to samozřejmě závazek.
Jistě. Mám už zkušenosti z politiky, kdy jsem byl v minulém období v radě města, takže znám všechny postupy, což se mi dnes hodí. Znám podrobnosti některých projektů, které pokračují. Druhá věc a velké plus, jsou opravdu úředníci a zaměstnanci úřadu, kteří mě podporují a pomáhají, kde mohou. A jsem samozřejmě také rád za místostarostu, protože to je člověk, který byl místostarostou už tři volební období, takže je mou velkou oporou. Spolupráce je skvělá.

Čtěte také

Co vás vůbec přivedlo do komunální politiky?
Jsem v komunální politice od roku 2006, ale předtím jsem ještě jako občan chodil na zasedání zastupitelstva města. Tam jsem vyjadřoval jako občan své názory. Potom mne tenkrát oslovila strana Volba pro město, a dostal jsem se jako jediný do zastupitelstva. Byla to kuriozita, protože jsem nebyl v opozici ani v koalici, takže jsem tam byl takový sám voják v poli. Nicméně zadařilo se mi nějaké nové věci vytvořit a díky tomu jsme se dostal v roce 2010 do koaličního uskupení. Pak jsem byl zase v opozici, opět v koalici a teď jsem starostou.

Jste Broumovák?
Ano, jsem Broumovák. Svého času jsem s kamarádem provozoval v Broumově docela známý a hodně oblíbený bar. A tam se většinou ti zákazníci bavili o ženských a o politice. A já jim vždy říkal, tak tady tlacháte, tak choďte na zasedání zastupitelstva. Teď už se na to pouze nedívám, už jsem toho součástí. A lidi v komunální politice znám už opravdu dlouho.

Čtěte také

Ve vašem městě je dominantou barokní broumovský klášter. To je možná takový základní kámen a pilíř všeho dění.
U nás je toho hodně. Nejen Broumov samotný, ale podle mne je nejhezčí Broumovsko jako celek. A tam si každý vybere, co potřebuje. Turistika, cyklistika, kulturní památky, soubor kostelů od bratrů Dietzenhoferů, které jsou rozeseté po celém Broumovsku. Máme tam samozřejmě Adršpach a Broumovské stěny, úžasné skalní útvary, nádherné výhledy na Krkonoše, na Sněžku. Máme v Broumově starobylý hřbitovní kostel i různá zajímavá zákoutí pro někoho, kdo by chtěl hledat nějaké tajemno.

A Broumov je také ve finále s Českými Budějovicemi v soutěži o Evropské hlavní město kultury roku 2028.
Ano, to je skvělá věc. Jde o dlouhodobý projekt, kde soutěží města o titul Evropského hlavního města v Čechách, na Slovensku a ve Slezsku. A do finále postoupil právě Broumov s Českými Budějovicemi. Takže příští rok v červnu se ukáže, kdo bude u nás hlavním městem kultury. Pevně věřím, že Broumov zvítězí. Ale myslím si, že už i samotná účast ve finále je vítězství.

Čtěte také

Jak se lidem v Broumově žije, pane starosto?
Asi podobně jako všude. Samozřejmě lidé i ve velkých městech najdou vždy něco, co jim chybí. Někomu chybí ve městě příroda, kterou ale zase my máme. Naopak nám chybí něco, co mají větší města. Ale dnes je velice dobrá dojezdová dostupnost, takže si myslím, že se u nás žije dobře. Pravdou je, že nás trápí větší nezaměstnanost, ale to asi nejsme v pohraničí jediní. Pohraničí v tom bylo vždy specifické, ale věřím tomu, že se to bude postupně díky našemu činění i snaze dalších lidí v budoucnu posouvat dopředu.

Co kulturní život? Asi i díky klášteru to u vás v tomto směru docela žije.
Určitě. Zejména v létě je u nás velice pestrý kulturní život. Máme tam divadla, výstavy, prohlídky kláštera si nenechá ujít hodně turistů. Hodně se otevřelo podnikání v poskytování ubytování. Věřím, že soukromý sektor to chytne za pačesy, jak se říká, a že se tam některá slepá místa ještě do budoucna určitě zlepší.

Máte vánoční strom na náměstí?
Máme nádherný vánoční strom, darovali nám ho Marcela a Jan Školníkovi z Broumova. A svítí nám, i když máme problémy s vysokými cenami energií. Teď v sobotu 17. prosince budou také adventní trhy v areálu krásného kláštera, takže určitě zvu všechny návštěvníky z blízkého i dalekého okolí. Přijeďte se podívat, určitě tam najdete skvělé věci a regionální produkty.

Naším hostem byl nový starosta Broumova Arnold Vodochodský. Ať se vám daří ve vaší práci. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související