Nemusíte až do Turína! Slavné Turínské plátno uvidíte i v Broumově. Bylo tam objeveno před 25 lety

25. leden 2024 07:29

Uplynulo čtvrtstoletí od objevu unikátní kopie Turínského plátna v broumovském klášteře na Náchodsku. Na vnitřním ochozu kostela nad kaplí sv. Kříže ji objevil jeden z pracovníků kláštera. Kopií turínského plátna existuje ve světě čtyřicet a ta broumovská je jedinou ve střední Evropě na sever od Alp. 

V klášteře ji nahradila replika, originální plátno je podle Kateřiny Ostradecké z Agentury pro rozvoj Broumovska uložené v Břevnovském klášteře. „Vystavená replika kopie Turínského plátna je totožná s nalezeným originálem. Jedná se o plátno o velikosti zhruba 4 krát 1 metr. A návštěvníci jej mohou vidět v refektáři kláštera.“

Čtěte také

„Nalezená kopie Turínského plátna je umístěna dočasně v Břevnovském klášteře v Praze,“ dodává Kateřina Ostradecká.

Relikvii, na které má být otištěno tělo Ježíše Krista, můžete vidět v Broumovském klášteře. Ten je architektonickou perlou. A ukrývá také jednu velkou vzácnost, kterou můžete spatřit jen v italském Turíně. A nemusíte si na to ani vystát frontu, na prohlídku kláštera se dostanete bez dlouhého čekání.

Jde o jednu ze 40 historických kopií, které byly vyrobeny v 17. století. Broumovská kopie je jediná na sever od Alp. Celý barokní broumovský klášterní komplex je dílem věhlasných stavitelů: otce a syna Dietzenhoferů. Jde o vrcholnou ukázku barokního umění. Kromě kláštera postavili na Broumovsku i skupinu vesnických kostelů. Jezdí je obdivovat znalci architektury z celého světa.

Spustit audio

Související