Půvabnou ves Rampuše v kopcovitém podhůří Orlických hor hlídá tajemná socha Rampepurdy rampepurďácké

31. srpen 2024

Společně s učitelem a amatérským badatelem Josefem Krámem a kronikářkou  Kateřinou Mikulkovou a redaktorkou Vlaďkou Wildovou se vydáme do podhůří Orlických hor, do půvabné kopcovité krajiny, v níž se ukrývá obec Rampuše. 

Patrně nejslavnější rodačkou Rampuše byla služka Kristýna, která v generacemi oblíbeném románu Karla Poláčka "Bylo nás pět" pomáhala v rodině Bajzových. Sešli jsme se u sochy Rampepurdy v Rampuši. Tato dívka se skutečně v Rampuši narodila, žila tu, ale jmenovala se jinak.

Obec Rampuše má tak trochu pohádkové jméno, ale také románové: Karel Poláček ji zviditelnil v oblíbené knize Bylo nás pět. V Rampuši žila Němka Elizabeth Dušánková, která byla předlohou Kristýny, služky v rodině Bajzových. Nad rybníčkem v obci stojí její socha tzv. Rampepurdy.

Čtěte také

Rampuše leží v Orlických horách, asi 2,5 km severovýchodně od Liberka a 11 km od Rychnova nad Kněžnou. Patří k obcím, které mají sídlo na obecním úřadě Liberk. Je to celkem šest místních částí: Rampuše, Liberk, Bělá, Hláska, Prorubky a Uhřínov.

Místních obyvatel tu žije málo, ves obývají chalupáři, a také turisté, kteří si pronajímají místní chalupy. Ve vsi sídlí i farma rodiny Sokolových, která mimo jiné získala ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2018.

„Dnes tady trvale žije okolo třiceti lidí, pro srovnání: v roce 1930 tady bylo evidováno 67 domů a v nich žilo 248 osob. Z nich bylo 21 Čechů, zbytek obyvatelstva Němci. Z toho jasně plyne, že po roce 1945, kdy došlo k odsunu, se obec téměř vylidnila," přibližuje místní kronikářka Kateřina Mikulková.

Spojení "uhlí a les" nebo "pivní půllitr"

První zmínky o obci se datují rokem 1544. O vzniku názvu obce panují mezi pamětníky různé dohady. Jedni tvrdí, že vzniklo spojením slov „dělat uhlí" a „les" (německý překlad), jiní, což vypadá pravděpodobněji, dokládají výkladem z historických slovníků, kde slovo „rampuše" znamená pivní půllitr.

Čtěte také

V prostřední části vesnice, nad místním rybníčkem stojí Rampepurdina (Kristýnina) socha, která je dílem akademického sochaře Michala Moravce z Hořic.

"Myslím si, že Rampuše je taková malebná vesnička, hezký kopcovitý terén, krásné chaloupky, pěkné procházky. Můžete se tady seznámit s životem na farmě, návštěvníka čeká opravdu příjemně strávený den, dá se tady zajít i na to pivo," směje se Kateřina Mikulková a upozorňuje, že obcí prochází i turistická trasa po červené, která vede ze Zdobnické Seče a pokračuje dál do Liberka.

Čtěte také

Cestou prý minete i jednu odbočku doprava do lesa, kde dříve bývaly další dvě osady: Vlčinec a Nemanice. V Rampuši objevíte kromě dřevěné sochy Rampušáka i dvě kaple, menší barokní kapli Panny Marie Sněžné z roku 1745 a neogotickou kapli Neposkvrněného početí Panny Marie, která byla vysvěcena roku 1868.

V její těsné blízkosti stojí pomník padlým v první světové válce z roku 1921. Destičky se jmény byly původně skleněné, zub času a vandalové je poničili, místní je v novodobé historii nechali obnovit.

(Reportáž je součástí cyklu: Východočeská NEJ)

Spustit audio

Související