Orlickým rájem a okolím vás provede kniha Martina Leschingera: Jít krajinou pěšky, to je úplný luxus

8. leden 2024

Vezmeme vás do Orlického ráje. To je název knížky, takového cestovatelského výletnického průvodce nejen Orlickými horami, ale i Podorlickem. Část území zasahuje Královéhradecký, ale i sousední Pardubický kraj. V knize najdete 20 výletů, které osobně vybral a sám procestoval autor a vydavatel Martin Leschinger.

Orlickým rájem vy sám putujete nejraději pěšky, na kole nebo na běžkách?
Abych řekl popravdě, tak možná kvůli nedostatku času, nejraději na kole či na běžkách. Ale jít krajinou pěšky, to je samozřejmě úplný luxus. Člověk má spoustu času se dívat, nemusí si hlídat kolo. Nejlepší je zaparkovat auto v Klášterci nad Orlicí na takovém plácku před kostelem pod obecním úřadem a jít pěšky proti proudu Divoké Orlice na Zemskou bránu a zpátky. Tam to je paráda. A pěšky obzvlášť.

Martin Leschinger ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vás napadlo dát tuhle knížku dohromady? 20 výletů malebným koutem naší země?
To bylo jednak proto, že člověk ten kraj obývá. Bydlím v Orlickém Podhůří nad údolím Tiché Orlice, když jedete vlakem z Pardubic směrem na Moravu a na Českou Třebovou. A když už je člověk v tom nádherném exteriéru a sleduje naše horizonty hor, tak ho to láká. A samozřejmě druhým důvodem je i má vydavatelská profese. Předtím jsem byl i knihkupec a pozoroval jsem svět přes knihkupecký pult, hlavně tedy vkus zákazníků. A cestovatelská literatura o našem kraji byla velmi oblíbená.

Mám rád náš kraj, naše exteriéry. Slovensko mám také rád. Nikde za mořem jsem nebyl a nestydím se za to. Já to mám rád tady.
Martin Leschinger, autor knihy Orlickým rájem a okolím

Všech těch 20 výletů jste tedy osobně absolvoval?
Ano, samozřejmě, všechny jsem absolvoval. 8 jich je pěšky, 9 na kole a 3 jsou zimní na lyžích. Co je ale důležité, tak se mi je podařilo z velké části projet v loňském roce. Říkám projet, protože jsem i ty pěší výlety z velké části projížděl na kole, abych to vše stihl. Zažil jsem občas i nečekaná dobrodružství, například v Broumovských stěnách, když jsem si vzal kolo na Božanovský Špičák. To jsou terény téměř jako ve Vysokých Tatrách, čehož jsem se trošku obával, zároveň si i věřil, že to fyzicky dám. Dal jsem to, ale pěkně se zapotil. Takže výlety jsou aktuální. Tím, že jsou projeté v loňském roce, poněvadž značení tras se čas od času mění. Přijde nějaká vichřice nebo povodeň a vše může být jinak.

Čtěte také

V knize je spousta nádherných fotografií. To je všechno také vaše práce?
Tak 99 procent. Ale ty nejkrásnější mé nejsou. Tady bych zmínil hezký pohled z Broumovských stěn, vlastně takové panorama na Sněžku, to je od jednoho hodného pana fotografa z Police nad Metují. A pak tam ještě mám luxusní snímky od pana Josefa Kvíčery, to už je starý pán z Klášterce nad Orlicí, vynikající fotograf.

A jsou v knize třeba také tipy na to, kde se dá dobře najíst?
To je také důležité, protože člověku vyhládne a má žízeň. Během přípravy knížky jsem si říkal, že se pokusím i trošku zviditelnit možnosti občerstvení, různé hospůdky a turistické chaty. Musím smeknout klobouk před provozovateli těchto objektů, protože to jsou velcí srdcaři, kteří si toho během covidu hodně zkusili. Pak přišlo ještě zdražení energií, takže lidi, choďte a objednávejte si jídlo a pití. Podporujte je!

Opravdu stojí za to se najíst v nějaké malebné vesnické hospůdce.
Mám úplně konkrétní příklad s opravdovým zážitkem. Zastavte se v Kozlově nad Českou Třebovou, tam je hospůdka U Sitařů, která má kromě krásného interiéru ještě vedle sál, s malovanou oponou, kde se konají různé akce. Tam je to úplně úžasné a rodinné. Další tip, Orlická chata U Rampušáka nad Zemskou bránou. Tam je také skvělá paní kuchařka, která vaří ještě jak za starých časů. Používá postupy, používané v klasické české kuchyni. Kdo to má rád, ať neváhá.

Výlety se dají zkombinovat se železnicí. Člověk nemusí být ve velké fyzické kondici, aby si mohl dělat radost z objevování a cestování.
Martin Leschinger, autor knihy Orlickým rájem a okolím

A všiml jsem si, že v knížce najdeme dokonce i básničky. To je vaše tvorba?
Ne, já nejsem básník, spíše prozaik. Ale co jsem si založil facebookový profil asi před třemi lety, tak se do té mé bubliny dostalo několik básníků, které obdivuji. Krásně skládají slova a dokáží neotřele popsat dění okolo nás. I název knížky Orlický ráj evokuje, že to tady máme rádi, je tu něco krásného, a ty básničky to dokáží říct. Krásný zážitek jsem měl na vrchní Orlici, kde je kostel svatého Jana Nepomuckého, částečně vybydlený, ale už se rekonstruuje. Leží přímo na polských hranicích u Divoké Orlice. A tam v presbytáři byla výstava obrázků a fotografií paní Hany Tylšové z Bartošovic. Tam jsem objevil jednu opravdu nádhernou básničku a řekl si, že ji musím dát do knížky. Tak tam je.

Čtěte také

Jak je to s vaší cestovatelskou vášní? Máte stejné nadšení pro náš kout krajiny jako i pro svět?
Jednoznačně vede naše okolí, náš kraj, naše exteriéry. Slovensko mám také moc rád. Abych pravdu řekl, nikde za mořem, kromě Velké Británie a Malty, jsem ještě nebyl a ani se za to nestydím. Já to mám rád tady.

Kolik knížek vy jste vůbec už vydal?
Máme v tiráži uvedeno nějakých 106 titulů. Nejsou to všechno cestovatelské knížky, cestování tvoří asi polovinu našeho portfolia. Zbytek je i duchovní a regionální literatura, literatura faktu, máme tam i pár knížek pro děti, dokonce jednu kuchařku, tu jsme vydali Radku Pálkovi, rodákovi z Jaroměře, kterého určitě posluchači Českého rozhlasu Hradec Králové dobře znají.

Čtěte také

Ještě chci zmínit, že předmluvu k této nové knížce napsal František Kinský, kterého také naši posluchači moc dobře znají.
Pro nás to byla velká radost a čest, že nám pan hrabě tu předmluvu napsal. Hledal jsem člověka, který by měl jednoznačný vztah k našemu kraji a byl by to člověk obecně lidmi přijímaný a ceněný, kterého by měli rádi. A to si myslím, že pan František vrchovatě splňuje.

Jeho zámek v Kostelci nad Orlicí je úžasným místem v našem krásném kraji. A zámky na Divoké Orlici jsou často přirovnávány i k slavným francouzským zámkům na Loiře.
Máme v knize jeden výlet na kole, který má rovinatou fázi okolo Divoké Orlice se čtyřmi zámky, potom může člověk vyjet trošku do kopců, stavit se na Vrbické rozhledně, rozhlédnout se na Orlické hory. Výlet jde naplánovat i tak, že vystoupíte z vlaku v Potštejně a jedete krásně po proudu Divoké Orlice okolo zámků. Je to taková snazší varianta. Ve spolupráci se železnicí se dají výlety ještě zkombinovat, to může být výhoda pro osoby  starší nebo po nemoci, není potřeba být v nějaké obrovské fyzické kondici, aby si člověk mohl dělat radost z objevování a cestování.

Martin Leschinger a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl Martin Leschinger, autor knihy Orlickým rájem a okolím pěšky, na kole nebo na běžkách. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související