Hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská: Koupila jsem asi půl kilometru záclon, aby bylo všechno tip ťop

14. květen 2024

Rozhlas jede za vámi, zábavná show Aleše Cibulky, dnes na cestě Českem přibrzdí večer také na rychnovském zámku, který patří rodu Kolowratů. V minulých letech prošel celý zámecký areál, včetně kostela Nejsvětější trojice, velkou obnovou a revitalizací.

Jaká bude na zámku letošní hlavní turistická sezóna a jak obtížné je v dnešní složité době plnit rodové heslo pánů z Kolowrat, tedy: Věrně a stále? Na vše se zeptáme zámecké paní Andrei Kolowrat Krakowské, které je naším dnešním hostem.

Bylo to náročné, ale máme nový kabát na zámku, spojovací chodbě i na kostele. A konečně jsme loni také opravili silnici.
hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská, zámek Rychnov nad Kněžnou

Je vše přichystáno dnes na večer, až rozhlas přijede za vámi?
Doufám. Hlavně návštěvníci už na to čekají. Akce byla hned vyprodána a spousta lidí se ptá, jestli to ještě budeme opakovat.

Čtěte také

Všichni si večer jistě užijí v nádherném prostředí zámku, který prošel v minulých letech nákladnou rekonstrukcí. Tři roky trvala?
Čtyři roky. Bylo to náročné, ale máme nový kabát na zámku, spojovací chodbě i na kostele. A konečně jsme loni také opravili silnici. Takže se k nám i lépe jede.

Mě by zajímalo, paní Krakowská...
Prosím vás, Kolowrat.

Omlouvám se, Kolowrat. Vy jste mi totiž říkala, že když se takto přeřeknu, tak je to chyba.
Je to chyba a hloupost, Krakowská mi nemůžete říci. Protože hlavní jméno je Kolowrat a potom máme více větví, které dnes už třeba ani neexistují. Například Libsteinský, kteří už zemřeli po meči. Tedy správně se má říci Kolowrat a my jsme větev Krakowská-Libsteinská.

Nebylo lehké opustit zdravotnictví, protože jsem skončila s mojí milovanou prací. Pro mě to byla opravdu láska a ne práce.
hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská, zámek Rychnov nad Kněžnou

Paní Kolowratová musím říkat. Budu si dávat pozor. Co všechno se děje u vás na zámku před letní turistickou sezónou? Protože jsem slyšel, že vaší doménou jsou záclony a prý je osobně perete.
Samozřejmě. Ale ne, kupovala jsem asi půl kilometru záclon a potom závěsy, ovšem dnes už je neperu sama, je to asi už příliš. Ale samozřejmě v zimě pereme a žehlíme a čistíme celý zámek. Aby potom, když začne sezóna, bylo vše ťip ťop.

Čtěte také

Chtěl bych připomenout, že váš manžel Jan Egon Kolowrat Krakowský Libsteinský se narodil v Duchcově, vyrůstal v Krušných horách a později v Pošumaví u Lipna. Po okupaci Československa v roce 1968, když mu bylo asi 10 let, jeho rodina emigrovala do Rakouska. A vy jste rodilá Vídeňačka, vystudovaná lékařka, vzali jste se v roce 2001 ve Vídni. Jak jste se potkali? Vzpomenete si?
Aby ne, ještě nejsem tak stará, abych to zapomněla. Potkali jsme se před mnoha lety, to nechci říci, kolik už je to let, blízko Vídně měla manželova rodina rybářství a tam jsme se potkali. A byli jsme falling in love, zamilovaní. Potom rodina restituovala majetek tady v Československu a přišel čas, jediná možnost přijít zpátky do Čech.

Čtěte také

Chtěl jsem se zeptat, jestli pro vás jako lékařku bylo těžké vzdát se své kariéry a jít za manželem z Vídně sem do neznáma, do jeho milovaného Rychnova nad Kněžnou.
Nebylo to lehké, protože jsem skončila s mojí milovanou prací. Pro mě to byla opravdu láska a ne práce. Ale potom jsem měla děti, což byla samozřejmě také láska.

Už 23 let žijete tady u nás v České republice na rychnovském zámku. Vzpomínáte ještě na roky, kdy jste sama zámkem provázela a chodila s návštěvníky?
Ano, byla to legrace. Protože moje čeština byla velmi špatná, takže jsem mluvila rukama i nohama. Věřím, že dnes už je to lepší.

Život na zámku je komplikovaný, ale když se potom večer zámek zavírá, je to krásné. Můžu pustit psa bez vodítka a to je ta romantika.
hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská, zámek Rychnov nad Kněžnou

Ovšem vy budete i letos osobně provázet. A budou to speciální večerní prohlídky zámku.
Ano, už loni jsme s tím začali. Protože lidé se neustále na to ptali, tak jsem si řekla, udělám noční prohlídky, je tam speciální atmosféra. Začínáme v našich soukromých pokojích a potom lidé dostanou drink a budeme si povídat. Potom je provedu trasou a lidé uslyší i nějaké takzvané špeky. Pokračovat budeme spojovací chodbou a končíme v kostele Nejsvětější trojice.

Čtěte také

Máte na zámku i nějakou tajnou chodbu?
Nemáme, ale v jedné stěně máme malou chodbu na nové schodiště. Tou chodili zaměstnanci zámku dolů od kuchyně a nahoru si přinesli jídlo. Ale to není nijak tajné.

Kolik máte na zámku prohlídkových okruhů?
Máme dva okruhy a tento rok už mohou zase turisté navštívit i zvonici, která byla loni uzavřena. Od června budeme mít také výtah, takže zámek bude bezbariérový. Jsme jeden z mála takových objektů, které to mají. A myslím si, že je to velké plus pro handicapované lidi.

Čtěte také

Jaké to je vůbec žít na zámku? Je to romantika?
Ne tak, jak si to představujete. Je to komplikované, ale když se potom večer zámek zavírá, je to krásné. Protože můžete pustit psa bez vodítka do zámeckých zahrad a na nádvoří. Můžete si vzít knížku a číst, nebo se sám procházet kam chcete. To je potom ta romantika.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

Vím, že vás čekají letos i dětské prohlídky.
Ano, s tím začínáme tuto sobotu. To bude zážitek pro děti. Chystáme tuto speciální prohlídku myslím čtyřikrát nebo pětkrát za rok. Budeme mít i letní kino. To budou tři večery. A to bude také romantika. Můžete si dát večeři a vidět nádherné filmy. A plánujeme dva klavírní koncerty na jeden den, 29. června. Souboj klavírů s panem Brzobohatým a panem Brouskem a bude to opravdu něco speciálního, protože náš generální partner tam také chystá překvapení, speciální zážitek.

Hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zámecká paní, Andrea Kolowrat Krakowská z Rychnova nad Kněžnou, byla dnes naším hostem. Velice děkuji za milý rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související