Santiniho kostel Nejsvětější Trojice nad zámkem v Rychnově nad Kněžnou září novou fasádou

8. listopad 2021 08:50

Kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou je kvůli opravám už více než rok uzavřený. Fasáda kostela teď ladí k barvě blízkého zámku. Zvenčí je oprava sakrální stavby téměř hotová, práce se ale přesouvají do vnitřních prostor a do spojovací chodby mezi oběma památkami. A právě ta teď dělá správě zámku největší starosti.

Čtěte také

Zastavili jsme se před zámeckým kostelem. Kastelánka Zdeňka Dokoupilová dohlíží na to, jak opravy pokračují. Ale kostelík už vypadá jako nový.
„Samozřejmě taková velká stavba a projekt s sebou nesou velké radosti, ale i starosti. určitě jednou z těch radostí je, když se podíváte na fasádu čelního průčelí kostela."

Takže z venčí je to nová fasáda a střecha.
„Máme provedenou novou fasádu ze strany od Chaloupek, tam už není ani lešení. Teď se dodělává na zadní straně kostela, kde je bývalá piaristická kolej. A pracuje se na fasádě směrem do Kolowratské ulice."

Jdeme se podívat dovnitř

Na zemi jsou desky, zakrytá podlaha. Jsou kbelíky s barvami, maltou a dalším materiálem. Všechny dveře otevřené.
„Pojďte se podívat aspoň do lodě kostela. Tady pozor, je tu na zemi ještě štěrk. To jsou vrstvy, aby se vlhkost lépe dostala nahoru a rozptýlila se v dlažbě, která tam bude. Protože kostel samozřejmě není odizolovaný."

Stojíme v lodi kostela.
„Je to první novogotická přestavba kostela u nás. Jsou tu již nová okna. Původně byly ty výplně drátosklo. Teď je to nahrazeno novými vitrážovými výplněmi. Je to krásné, vypadá to jako pavučinka."

Čtěte také

Tohle tedy byly zmíněné radosti. A starosti jsou jinde.
„Ale i ty se vyřeší, já tomu pevně věřím. Půjdeme do spojovací chodby mezi kostelem a zámkem. Tušili jsme, že tam nějaké problémy budou, protože trhliny a statické poruchy se objevovaly do interiérů už dříve. Ale až jsme se dostali ke stavbě spojovací chodby zvenčí, tak jsme zjistili, že ta statická porucha je daleko horší. A to nám zadělalo na velké problémy."

„Také jsme museli práce v interiéru spojovací chodby na určitý čas přerušit."

Jsou tady vidět praskliny.
„Udělali jsme sondy a statický návrh. Teď musíme metr po metru odkopávat patu základu spojovací chodby a provést tam statická opatření, abychom tu zeď trošku zabrzdili a přikotvili z zemi."

Kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou je kvůli opravám uzavřený

Obnova spojovací zámecké chodby a kostela v Rychnově nad Kněžnou by měla být hotová ve druhé polovině příštího roku.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice od Jana Blažeje Santiniho - Aichla je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související