Rychnovský zámek, to jsou hlavně povinnosti a velká zodpovědnost, říká Jan Egon Kolowrat Krakowský

31. květen 2023

Podíváme se do Rychnova nad Kněžnou, kde se po několika letech oprav a revitalizace otevřel lidem zámecký areál včetně kostela Nejsvětější trojice od slavného architekta Santiniho. Zámek v Rychnově patří rodu Kolowratů, a tak jsem rád, že nás osobně přijel pozvat zámecký pán Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský. A nepřijel sám, vzal s tebou také paní kastelánku Zdeňku Dokoupilovou.

Po několika letech oprav a velké omlazovací kůry je rychnovský zámek zase krásný. Asi z toho máte, pane Kolowrate, velkou radost, ne?
Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský: Samozřejmě, máme velkou radost, že se nám podařilo zase dát něco dohromady. V principu se dělala generální oprava, to znamená fasády, střechy, kostel atd.

Také kostel Nejsvětější trojice a spojovací chodba, která dříve byla nepřístupná, je to tak?
Zdeňka Dokoupilová: Ano, spojovací chodba mezi kostelem a zámkem byla v havarijním stavu. Ta nám takzvaně zatopila víc, než jsme očekávali, takže jsme potom museli žádat ještě o zvláštní finanční injekci. Ale dnes je chodba připravena pro návštěvníky a je opravdu velmi pěkná, plná světla. Sice trochu křivá, ale moc krásná.

Když jsem uviděl zámek, bylo to něco úžasného. Obrovská budova, ale nebylo hned vidět, v jak katastrofálním stavu to všechno bylo.
Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský, majitel zámku Rychnov nad Kněžnou

Památkáři jistě na vše dohlíželi, protože opravy a zásahy do historických budov se musí dělat odborně.
Zdeňka Dokoupilová: Bez toho to nejde. Od začátku až do konce byli přítomni památkáři. Od vydání závazných stanovisek, potom během konzultací v průběhu realizace, stále jsme měli památkáře vedle sebe.

Čtěte také

Zámek patří už po staletí rodu Kolowratů, tak mě zajímá, jak k němu vlastně Kolowratové přišli?
Zdeňka Dokoupilová: Kolowratové přišli do Rychnova v roce 1640, kdy koupili majetek od Leonory Gonzagy.

Jaké bylo vaše první setkání, pane Kolowrate, když jste zámek viděl poprvé po revoluci?
Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský: Já osobně jsem ho viděl poprvé po sametové revoluci, když tatínek navštívil Rychnov. My jsme žili ve Vídni, poblíž vídeňského Nového Města. A když jsem uviděl zámek, bylo to něco úžasného. Obrovská budova, ale neviděl jsem, v jak katastrofálním stavu to všechno je. Na to se potom přišlo později.

Jedním z nejvýznamnějších exponátů je ceremoniální meč moravského zemského hejtmana. Na území republiky se nachází jen dva tyto meče.
Zdeňka Dokoupilová, kastelánka zámku Rychnov nad Kněžnou

Takže se asi hodně opravovalo hned od začátku a postupně se to dávalo do pořádku.
Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský: Tak ze začátku to tak nešlo, protože jsme museli projít restitucí. Pak teprve začaly ty velké úkoly. Potom se nevědělo, do čeho šlápnout dříve, co a jak. Protože tatínek chtěl dát podnik do provozu lesnicky, je to celé panství. Tak vždy říkal, nejdříve rozjet podnik a potom se starat o zámek. Ale samozřejmě údržba probíhala hned od začátku.

Čtěte také

Chtělo se vám tenkrát z Rakouska do Čech? Vím, že třeba vaše paní se musela vzdát svého povolání lékařky.
Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský: Podívejte se, vyrostl jsem v Rakousku, prožil jsem tam velkou část života. A nechtěl jsem tomu ani věřit, že půjdu sem. Ale potom, povinnosti jsou povinnosti, a tak jsme se s tatínkem v roce 1994 navždy přestěhovali do Čech. A už jsem tady doma. Musím. Mám tu zodpovědnost a povinnosti, jinak to nejde.

Po velké obnově a revitalizaci bude pro vás jistě slavnostní celá letošní turistická sezóna, ne, paní Zdeňko?
Zdeňka Dokoupilová: Od 28. dubna máme otevřeny historické sály a od 6. června bude kostel spolu se spojovací chodbou připraven pro první návštěvníky. Budeme mít letos bohužel zavřenou zvonici, protože musíme opravit střešní krytinu, která je úplně děravá, takže zvon Kryštof nebude letos přístupný. Je to třetí největší zvon v Čechách, v rámci České republiky je čtvrtý. Ale i tak rozhodně všechny lidi zvu do Rychnova, aby si udělali čas. Protože vznikla také nádherná soukromá zahrádka na severozápadní straně, kam když lidé vstoupí, rozhlédnou se, tak se začnou usmívat. Určitě jim tam bude dobře.

Čtěte také

Co je takovým tím nej, kvůli čemu do Rychnova na zámek lidé jezdí?
Zdeňka Dokoupilová: Pohledově je to jeden z nejkrásnějších barokních areálů ve východních Čechách. Jak se opravovalo průčelí kostela Nejsvětější trojice, museli jsme odstranit stromy, který byly v jeho bezprostřední blízkosti, a najednou je krásně vidět celé průčelí. Už když se přijíždí do Rychnova, tak je to na zastavení a vydechnutí, protože je to nádhera. Opravdu je to mohutný areál. A co se týká interiéru, tak tam je jeden z nejvýznamnějších exponátů, ceremoniální meč moravského zemského hejtmana, který dostal František Karel I. od Leopolda Pyskatého jako osobní dar, je dedikovaný Kolowratům. Na území České republiky se nachází jen dva tyto meče, jeden je u nás, a druhý v Holešově. A na zámku se nachází také jedna z nejvýznamnějších soukromých sbírek obrazů u nás. Není to žádná nuda, jsou tam portréty, zátiší, bitevní scény. A koho by nebavily obrazy, tak se může dívat na koberce a na nábytek.

Tak se určitě přijeďte na opravený rychnovský zámek podívat. Zvou vás Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský, zámecký pán. A také kastelánka Zdeňka Dokoupilová.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související