Salla terrena v rychnovském zámku bude kompletně obnovena i s barokním stropem a malbami

1. červen 2019 09:53

Unikátní salla terrenu v rychnovském zámku už více než rok opravují řemeslníci. Nejsložitější je podle odborníků zrestaurování stropu. Ten totiž ve třech vrstvách obsahoval malby z různých období, jenže pod ním byly poškozené trámy, které bylo nutné vyměnit. Začaly proto složité práce, kdy restaurátoři strop po malých částech rozebrali, zpevnili a po opravě stropní konstrukce opět dosadili zpět. 

Jak vypadá strop salla terreny na rychnovském zámku v současné době? A kdy bude dokončen? I o to se přímo na lešení u restaurátora Martina Martana zajímala reportérka Jana Házová.

Neuvěřitelných 40 kilometrů latí a všechny bobrovky vymění na střechách rychnovského zámku

Zámek v Rychnově nad Kněžnou

Na rychnovském kolowratském zámku pokračují rozsáhlé opravy. V minulém roce budova získala novou vnější fasádu a velkou část střech. Letos pracují řemeslníci na vnitřních omítkách, musí dokončit i zbylé části střešní krytiny. Pro podrobnosti zašla ke kastelánce Zdeňce Dokoupilové reportérka Jana Házová.

Šplháme po úzkém žebříku na lešení. Až jsme se dostali k unikátním malbám daleko blíže, než bychom kdy mohli být.

„Byl tady už havarijní stav maleb. Protože nahoře byla dřevěná konstrukce, prkna, rákos a na tom omítka. Docházelo k tomu, že strop byl zborcený a celý podepřený jednotlivými sloupy ve vzdálenosti asi 1,5 metrů od sebe," vysvětluje Martin Martan.

A hned doplňuje: „Celou konstrukci jsme museli nejprve zpevnit, potom jsme odstranili ony vzpěry. A potom se teprve museli zafixovat a zpevnit malby. Provedl se celoplošný přelep gázou. Nakreslili jsme jednotlivé díly o velikosti zhruba půl metru čtverečního. Je snaha, aby tyto díly nezasahovaly do hlavy a do rukou figur."

Jednotlivé části malby jsou popsány čísly

„Celkem bylo těch transferů 140. A vše se bude renovovat. Jak jednotlivé díly transferujeme k sobě, tak tam vznikají spáry. A ty se musí vytmelit. Ovšem ten materiál je příliš hladký. Takže se ještě dělá taková směs, která trošku imituje zrno původní omítky. Až se použijí malby, tak se to zapojí do celku, aby to nepůsobilo, že je tam hladký tmel," uzavírá rozhovor Martin Martan.

Salla terrena v rychnovském zámku bude kompletně obnovena i s barokním stropem a malbami

Nástropní malby v salla terreně kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou musí být dokončeny do poloviny letních prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související