Zámky na Orlici, to je francouzský fenomén na české řece. Víte, kudy teče česká Loira?

9. červenec 2018

Cestovat a poznávat krásy našeho kraje můžeme celý rok, nejen v hlavní turistické sezóně. My se dnes zatouláme do podhůří Orlických hor, kde celou řadu památek propojuje, tedy podobně jako ve Francii francouzská řeka Loira, naše Orlice.

Všechny památky v oblasti Orlických hor a jejich podhůří moc dobře zná Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.

Sedí podle ní to přirovnání slavných zámků na Loiře a té naší Divoké Orlice? „Určitě sedí. Já jsem moc ráda. Samozřejmě ty zámky tady jsou stovky let a není to nic nového, co se týká nabídky, kterou tady máme. Ale tu perlu jsme teď na Podorlicku objevili ve spolupráci s jejich majiteli, šlechtickými rody i soukromými majiteli."

Eva Vaníčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve finále loňského ročníku soutěže EDEN zazářily Orlické hory a Podorlicko, které získaly vítězný titul Excelentní evropské destinace s jedinečným kulturním produktem.

Čtěte takéMoje Orlické hory a Podorlicko

Do soutěžního projektu Evropské komise se zapojily s produktem Zámky na Orlici - česká Loira. Ocenění vyzdvihlo destinaci na evropskou úroveň.

Divoká Orlice obdobně jako francouzská řeka Loira spojuje v podhúří Orlických hor hned několik panských sídel, které jsou opět v rukách soukromých majitelů, a co víc i původních šlechtických rodů. Projeďte se tímto malebným krajem a poznejte část jeho kulturního bohatství.

Zámek v Rychnově nad Kněžnou
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související