Víte, kudy teče česká Loira? Zámky na Orlici, to je francouzský fenomén na české řece

5. prosinec 2017

Ve finále letošního ročníku soutěže EDEN tentokrát zazářily Orlické hory a Podorlicko, které získaly vítězný titul Excelentní evropské destinace s jedinečným kulturním produktem. Do soutěžního projektu Evropské komise se zapojily s produktem Zámky na Orlici - česká Loira. Ocenění vyzdvihlo destinaci na evropskou úroveň.

Cestovat a poznávat krásy našeho kraje můžeme nejenom v hlavní turistické sezóně, ale i teď. Některé hrady a zámky pro nás před Vánocemi přichystaly i krásný adventní program. My se dnes zatouláme do podhůří Orlických hor, kde celou řadu památek propojuje, tedy podobně jako ve Francii francouzská řeka Loira, naše Orlice.

Všechny ty památky moc dobře zná Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko. Sedí to přirovnání slavných zámků na Loiře a té naší Divoké Orlice?
Určitě sedí. Já jsem moc ráda. Samozřejmě ty zámky tady jsou stovky let a není to nic nového, co se týká nabídky, kterou tady máme. Ale tu perlu jsme teď na Podorlicku objevili ve spolupráci s jejich majiteli, šlechtickými rody i soukromými majiteli, protože ne všechny jsou v rukách panských sídel.

Eva Vaníčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je to prostě perla tohoto koutu Evropy. Odkud až kam sahá působnost vašeho spolku nebo společnosti? Je to o asi hodně velké území.
Je to asi 2 000 kilometrů čtverečních. Ano, polovinou jsme v kraji Královéhradeckém, polovinou v Pardubickém kraji. A je to území zhruba od Nového Hrádku, Olešnice, Opočna, Dobrušky přes Rychnov až přes Ústí nad Orlicí, Choceň, Lanškroun po Českou Třebovou, takže opravdu veliké.

Co má tedy vše na starosti destinační společnost Orlické hory a Podorlicko?
Za naší organizací stojí spousta obcí, měst a podnikatelů, kteří tento region mají rádi a chtějí propagovat turistickou oblast Orlických hor a Podorlicka. A naším cílem je sem přivést návštěvníky, upozornit na opravdu pestrou turistickou nabídku, kterou tady máme. A nakonec se také pochlubit.

Jak se vám to daří? Daří se propagovat společnými silami?
Daří se. Ale musím říct, že každá karta má dvě strany. Jsou občas bolístky. Ale musím říct, že už jen to, že jsme získali teď to ocenění na evropské úrovni, je pro nás velkým úspěchem a výsledkem.

Sedloňov s hlavním hřebenem Orlických hor

Vy jste vyhráli jednu soutěž, kterou vyhlašuje Evropská komise.
Ano. Je to projekt Evropské komise, ta soutěž se jmenuje EDEN. Je to vlastně zkratka Excelentní evropské destinace. A protože se samozřejmě i na úrovni Evropy snaží udržet rozvoj cestovního ruchu, tak vyhlašují tuto soutěž, která podporuje méně známé evropské regiony.

Takže se o těch zámcích na české Loiře, na Divoké Orlici, dozvěděl celý svět?
Je to pravda. A doufám, že se ještě dozví. Protože to teprve všechno začíná.

Kolik těch zámků a hradů a dalších těch krásných věcí na té české Loiře, tedy na Divoké Orlici, je?
Hradů a zámků v destinaci máme samozřejmě víc. Ale přímo Divoká Orlice, v tom užším slova smyslu, ten turistický produkt tvoří 4 zámky a 2 hrady. V pořadí od Hradce Králové jsou to Častolovice, nový zámek v Kostelci nad Orlicí, potom zámek v Doudlebách, zámek Potštejn a pak dva krásné středověké hrady Potštejn a Litice.

Zámek Častolovice

A co takový zámek v Rychnově nad Kněžnou, nebo v Opočně? Ty tam taky patří?
Patří. V tom širším pojetí bezesporu. A není to jen v podhůří Orlických hor. Ale kdybychom se přesunuli dále na Tichou Orlici, tak tam třeba můžete navštívit tvrz Orlici, což je také, sic v názvu má tvrz, taková opravdová renesanční záležitost a vlastně zámek.

Například ve Francii či v Rakousku už velmi dobře funguje propojení památek a podnikatelské sféry. Jak je to tady u nás?
U nás samozřejmě ne zdaleka v takové míře jako v Rakousku, to musím přiznat, protože tam jsou přeci jen o pár desítek let trošku dál než tady u nás. Ale k té spolupráci dochází, už jen to, že existuje destinační společnost. Tam máme polovinou zastoupenu samosprávu, polovinou podnikatele, kteří jsou ochotni a schopni věnovat tomu svůj čas, finančně i mentálně tuto činnost podporovat. A už jen i název Česká Loira, to je inspirace ze zahraničí. Protože opravdu na malém území je hned tolik památek a navíc ještě v rukách soukromých, nejsou to anonymní státní zámky, jako třeba znáte na Vltavě a podobně.

Zámek Častolovice

Tak se pojďme zatoulat do některých z nich. Asi začneme možná v Častolovicích. Tamní minizoo je mezi dětmi hodně populární a pak samozřejmě také Diana Šternberková.
To je jedna z představitelů šlechtických rodů u nás, která se opravdu, musím říct, na zámku podepisuje tou nejkrásnější formou. Protože Častolovice jsou výjimečné především útulnými interiéry, spoustou květinových dekorací. Paní Šternberkovou můžete běžně potkat v zahradě, jak se stará o růže, jak se stará o zvířátka.

Zámky i hrady mají hlavní sezónu od jara do léta, takže teď nám tak trochu spí, ale ne úplně.
Protože je advent a ty zámky se probouzí V Častolovicích bude 9. prosince krásný adventní koncert v rytířském sále, to je nádherný zážitek, všechny zveme. Tady si jen dovolím upozornit, nezapomeňte na rezervace. Protože takové akce tím, že ty zámky jsou opravdu přes zimu zavřené, tak jsou o to atraktivnější. Ale co se týká Častolovic a parku, obory a minizoo, tak to je otevřeno celý rok a je to moc krásné.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí restituovala rodina Kinských v roce 1992

Z Častolovic se můžeme přesunout do Kostelce nad Orlicí. Což je zase empírový zámek.
Nebo taky třešňový zámek se mu přezdívá. A tam zas za ním stojí hrabě František Kinský. Velice šarmantní pán. Nevím, jestli si potrpí na slůvko hrabě, ale je to prostě tak. Takže tam také samozřejmě před Vánocemi, 22., 23. můžete navštívit adventní koncerty, zaposlouchat se do krásné hudby v zrcadlovém sále. Sbor Carmia tam vystoupí.

Dalším krásným zámkem jsou pak na Divoké Orlici Doudleby.
Doudleby jsou renesanční perla. Jsou tam nádherná kachlová kamna, jedny z největších vůbec, která najdete u nás v České republice. Aale výjimečné jsou především sgrafitovou výzdobou, kterou nepřehlédnete. Vedle je také krásná barokní sýpka, která je opravená. Dnes tam můžete najít krásné přírodovědné muzeum. A mají tam také Babiččin dvoreček, to jsou taková ta zvířátka ze statků. Opět, co se týká dětí, přitažlivá záležitost.

03219984.jpeg

A Vánoce na zámku v Doudlebách 17. prosince, netradiční prohlídka zámku v kulisách Vánoc. To bude asi kouzelné.
Bude to krásné, je to letos premiéra. Všechny zveme a je to opravdu takové netradiční. Dnes lidé chtějí zážitky, ne takové to: tady vidíte obraz a támhle a podobně. Ale je to příjemné, projdete si ty zámecké expozice s takovým příběhem.

Pojďme dál. Další krásný barokní zámek je v Potštejně.
Ano. Ten je také v soukromých rukou, ale ne šlechtického rodu, mají to tam manželé Nováčkovi, kteří do toho dávají spoustu svého elánu a energie. Držíme jim také palce. Už poněkolikáté dělají v čase adventu krásnou záležitost s názvem Betlémský příběh. Jsou to tři víkendy, kde si opět projdete ámek vánočně vyzdoben a můžete se zaposlouchat do vánoční hudby s vánočním punčem. A seznámíte se také se staročeskými vánočními zvyky a příběhem Vánoc. A dojdete opravdu až do živého Betléma.

Zámek v Potštejně

To bude 9. a 16. prosince na Potštejně. Tam také najdeme hrad Potštejn. V blízkosti je další hrad Litice.
Pak je tam ještě zřícenina Lečov, to je kousíček, je to moc krásná procházka, když se z Potštejna projdete podél Divoké Orlice do Litic. Já s dětmi a s rodinou to absolvuji každý rok vláčkem a zpátky jdeme pěšky podél řeky, je to moc pěkná procházka.

Podrobnosti na turistickém portálu, který vás pozve do Orlických hor a Podorlicka:
www.mojeorlickehory.cz

Tak já navrhnu, abychom se tady spolu sešli zase na jaře před hlavní turistickou sezónou a abychom zmínili i další lákalda Podorlicka. Třeba ta, která nejsou přímo na Divoké Orlici, to je zámek v Opočně, Rychnov nad Kněžnou. Jste pro?
Nebo můžeme zavítat také do Letohradu, nebo do Žamberka, Lanškrouna, Chocně, kde máme Orlické muzeum a podobně. Moc ráda zase přijdu. Všechny zvu k nám do Orlických hor a Podorlicka, přijeďte.

Moc děkujeme za pěkné toulání a představení zámků na Orlici. A moc se těšíme, že se na České Loiře zase příště sejdeme.

Eva Vaníčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Jakubem Schmidtem
autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.