Cyklojízdou po šlechtických sídlech v podhůří Orlických hor pomůžete onkologicky nemocným dětem

24. duben 2018

Divoká Orlice obdobně jako francouzská řeka Loira spojuje v podhúří Orlických hor hned několik panských sídel, které jsou opět v rukách soukromých majitelů, a co víc i původních šlechtických rodů. Projeďte se tímto malebným krajem, poznejte část jeho kulturního bohatství a podpořte dobrou věc. 

Peloton cyklistů provede Podorlickem Josef Zimovčák na svém kostitřasu. Přidejte se i vy k nadšeným cyklistům a zapojte se do cykloputování po Zámcích na Orlici. Cyklisty můžete přijít povzbudit i na některý ze zámků kolem Orlice. Zde bude také možné přispět do Nadačního fondu Na kole dětem. Výtěžek z akce bude věnován Dětské klinice - Fakultní nemocnici v Hradci Králové na podporu onkologické péče o děti s nádorovými onemocněními či lymfoblastickou leukemií.

Naším hostem je Eva Vaníčková, ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, která nám připomene některé skvosty, hrady a zámky na Divoké Orlici a také všechny pozve na jednu moc pěknou akci, která bude už tento víkend. Paní ředitelko, jezdíte ráda na kole?
Jezdím. Akorát teď jsem taková vytíženější, tak na to není tolik času, kolik bych chtěla. Ale jezdím.

Víte, proč se ptám. Protože v sobotu a v neděli to bude akce pro cyklisty. Na co se můžeme těšit? A kam můžeme vyšlápnout?
Je to akce, která nejen, že představí krásy, které máme v podhůří Orlických hor. To jsou především zámky na Orlici, ale dál pokračujeme směrem na Rychnov a Opočno. Ale je to také akce, která pomáhá dětem. A to celé akci dává mnohem větší smysl. Je to prostě víkendovka, pohodová jízda. Kdo ještě nezažil akci Na kole dětem s Pepčou Zimovčákem, která se letos pojede už podeváté, tak je to sportovně založená akce, ale víc o pohodě. Protože jsou tam zastávky na krásných zámcích.

img_6991.jpg

Říkáte Pepča Zimovčák. Musíme představit, kdo vlastně Josef Zimovčák je. Především je to velký cyklista.
Je. Jednak je to úžasný člověk, velká osobnost, ale co se týká sportovních aktivit, tak je to několikanásobný mistr světa na vysokém kole, kterému říkáme kostitřas. Je to takové to veliké kolo.

Jela jste na tom někdy?
Ne, nejela, neodvážila jsem se. Přeci jen je to dost vysoko a já tomu úplně nevěřím. Ale evidentní je, že se na tom jezdit dá. Protože na takovém kole nejezdí jenom on v rámci této akce, ale někteří z jeho kolegů se i přidají, takže to bude veliké.

Takže jich pojede víc na kostitřasech?
Máme přislíbeno, že ano. Peloton povede víc vysokých kol.

Josef Zimovčák na cyklotour

Trasa je podél řeky Orlice, hezky proti proudu a Josef Zimovčák v čele pelotonu na vysokém kole. A vy se můžete přidat. Kolik je to celkem kilometrů za dva dny?
Necelých 130 kilometrů za dva dny. 67 kilometrů první den a druhý den něco přes 50. Takže krásných 130 kilometrů.

Čtěte takéDestinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Kolik je vlastně zámků a šlechtických sídlech na české Loiře, tedy na Divoké Orlici? Kolik jich propojí tento cyklovýlet?
Navštívíme celkem 7 panských sídel. Pokud bychom tam ještě zahrnuli zámek Skalka, který je u Podbřezí, což je kousek od Opočna, tak by jich bylo osm. Vidíte, že co se týká koncentrace těchto šlechtických a panských sídel, tak jsou opravdu východní Čechy v tomto unikátní, co se týká naší republiky.

Bude čas si ty zámky prohlédnout?
To je právě je cílem té akce. Zastávky jsou vždy na zámcích. Takže všichni, co se zapojí do akce, ať už se registrují, nebo se jen tak přidají, mohou navštívit tyto zámecké areály. A pro registrované účastníky máme i vyhrazen prostor pro zkrácené prohlídky. Bude to spíš taková procházka zámkem, buď přímo s majiteli nebo s manažery, s kastelány. Vyzdvihnout to nej co v těch zámcích máme.

Zámek Častolovice

Je potřeba se na ten závod nebo výlet, já nebudu říkat závod, zaregistrovat?
Je to vhodné, doporučujeme to. Protože ti, co mají registraci, mají samozřejmě zařízen jednak pitný režim po trase, stravování, oběd, večeři. Můžete si tam vybrat i registrace přímo s ubytováním v Rychnově nad Kněžnou na náměstí, kde končí první den této cyklotour. Také jsou v tom prohlídky na zámcích. Protože samozřejmě kdyby nás bylo 200, tak pro všechny prostě ty prohlídky nejde zajistit. Pak už by to ztratilo i tu kvalitu výkladu.

Jsou tedy ještě nějaká volná místa?
Jsou, ještě máme volná místa, určitě. Lákáme vás, přidejte se k nám.

Start je v sobotu 28. dubna v 9 hodin ráno, tady v Hradci Králové. Kde přesně to bude, paní ředitelko?
Od Orlice Shopingparku. Což si myslím, že jsme lepší místo v Hradci Králové vybrat nemohli, když vyrážíme podél Orlice, krásně podél řeky. A budeme pokračovat dál na ty nádherné zámky.

Doudlebský zámek je na první pohled renesančním klenotem

A navíc ti, kteří přijedou autem, tak tam ty dva dny mohou auto nechat na parkovišti.
Ano, je tam zdarma vyhrazené parkování. Takže i účastníci z jiných koutů České republiky tam mohou zaparkovat. A zpátky se vrátit třeba z Potštejna do Hradce Králové vlakem.

Takže pojedete proti proudu Orlice. První zastávka je Týniště nad Orlicí, tam žádný zámek není. Ten první bude v Častolovicích?
Ano, to jsou Častolovice paní hraběnky Šternberkové. Co se týká tohoto zámku, tak bych vyzdvihla především útulné interiéry a pak zámecký zvěřinec, oboru a park. Takže nejen, že si prohlédnete nádvoří, můžete se podívat do parku. A ti registrovaní s námi půjdou na prohlídku krásných a útulných interiérů.

Ano, tam jsou útulné interiéry, to je všechno práce paní Diany Šternberkové.
Ona je bytová návrhářka. Co mi říkala, tak se tím i živila v Anglii, kde vždy koupili nějakou nemovitost, zabydleli ji, zútulnili a pak ji prodali. Má na to opravdu úžasný talent.

Zámek v Potštejně

Další zastávkou na trase bude určitě Kostelec nad Orlicí.
Ano. Zámek pana Františka Kinského, to máme pro změnu empír. Tam bude čas oběda, tak je tam pro registrované účastníky připraveno pohoštění. A potom samozřejmě zase procházka zámkem a je tam krásný park.

A v sobotu tam bude navíc výstava narcisů.
Ano, to je výjimečná akce, ta už se zde koná, co zámek stojí. A všichni co mají rádi tyto jarní kytičky, tak určitě zavítejte. A nejen na výstavu, protože celý park je vyhlášený kobercem bledulí a modřenců.

Další zastávkou bude zámek v Doudlebách. To je zámek rodu Bubnů z Litic.
Ano, tam máme teď pokračovatele rodu pana Petra Dujku. Ten také přivítá účastníky, slíbil nám, že přijede z Prahy. On registrované účastníky provede. A všichni ostatní, kdo se k nám připojí, tak si mohou prohlédnout areál, nádvoří, v zámecké kavárně se občerstvit nebo navštívit muzeum.

Zámek v Rychnově nad Kněžnou

Příští zastávka je na zámku v Potštejně, který spravují manželé Nováčkovi. Tam dělají krásné kostýmované prohlídky.
Zrovna tento víkend mají právě čarodějnické prohlídky. Takže paní majitelka, paní Nováčková, bude převlečena za čarodějnici a naše registrované účastníky provede přímo ona.

Pak se cyklisté dostanou do Rychnova nad Kněžnou, tam je čeká nádhera v podobě Kolowratského zámku.
Ještě než dojedeme do Rychnova, tak bych zmínila, že jedeme přes krásné místo Vyhlídka Merklovice u Vamberka. To je krásná chata s výhledem na celé Orlické hory, kde je zajištěna pro registrované účastníky večeře. A pak pokračujeme do Rychnova nad Kněžnou. Tam je ubytování, končí tu první den tour. A pro registrované účastníky máme připravenu večerní prohlídku na Kolovratském zámku.

V neděli ráno bude vše pokračovat. Z Rychnova nad Kněžnou zamíříte kam? Na zámek Kvasiny?
Ano. Další ze zámků je zastávka v Kvasinách. Tam vás opět přivítají současní majitelé. A pak pokračujeme dál přes zámek Skalka až do Opočna.

Renesanční arkády jsou chloubou Opočna

Opočno, to je samozřejmě nádherný zámek. Který je ale, tuším, stále ve státním majetku.
Ano. Ale, co se týká šlechtických rodů, tak je to rod Colloredo-Mansfeldů. I tam bude prohlídka pro registrované účastníky zámeckých interiérů.

A je tam také rozlehlý nádherný zámecký park, přímo pod opočenským zámkem.
Ten je výjimečný. Jednak je velice rozsáhlý a co se týká biotopů, tak je velice rozmanitý. Jsou tam i různé zámecké stavby vpasované velice vkusně. Takže určitě další tip na výlet pro vás.

A pak zase zpátky do Hradce Králové.
Ano. A ještě jsem zapomněla zmínit, že i ten druhý den myslíme na občerstvení. Oběd bude na motelu Skalka v Podbřezí, což je takový příjemný cíl nejen cyklistů. I motoristé ho znají.

img_6994.jpg

A to všechno zvládne Josef Zimovčák na tom svém kostitřasu v čele peletonu? Jak rychle se jede, paní ředitelko?
Já doufám, že se nepojede moc rychle. Letos je devátý ročník akce Na kole dětem po celé republice. A většinou jedou účastníci kolem 23 kilometrů za hodinu. Někdy i víc, oni jsou opravdu velice sportovně nadaní. Ale tato akce by měla víc o pohodě, o zastávkách.

Slíbili vám, že to bude pomalejší?
Slíbili, ano. Mělo by to být o pohodě. Bylo to i takto myšlené, že spousta těch cykloborců, kteří tam jedou, tak zajásala a říkali: Hurá, konečně bude akce i pro naše manželky.

Děkujeme paní ředitelce Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko Evě Vaníčkové. Všichni, co mají zájem se ještě registrovat, informace najdete na stránkách mojeorlickehory.cz, nebo dsohp.cz, nebo také nakoledetem.cz. Tak se nechte zlákat a šťastnou cestu!

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související