Podzemí kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou skrývá netradiční prostor. Protiatomový kryt

6. červenec 2021 09:03

Hrady a zámky mají téměř vždy nějaká skrytá zákoutí, která zůstávají pro veřejnost uzavřená. A na kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou mají opravdu netradiční podzemí. Ukrývá totiž protiatomový kryt, který byl v 60. letech minulého století vybudovaný pro okresní funkcionáře komunistického režimu.

Dostávám na sebe vestu, Hana Tejklová na mne byla připravena.
„V krytu civilní obrany je poměrně velká zima. Za tyto dveře se žádný z návštěvníků rychnovského zámku běžně nedostane. Jsou to prostory pro veřejnost uzavřené. Budeme vstupovat do starých sklepů našeho zámku, ve kterých je vestavěn kryt civilní obrany."

Sešli jsme do podzemí, jsou tu hodně vysoké stropy.
„Stropy jsou vysoké až šest metrů."

Otvíráme pancéřové dveře a vcházíme dovnitř

Je tu místnost s umyvadlem. Podobná jako v běžném obydlí, jen tu nejsou žádná okna.
„Tady se už nacházíme v části, která byla v 80. letech 20. století renovována. Byla tady ošetřovna, malá kuchyňka a radiostanice."

Čtěte také

Proč byl tento protiatomový kryt vystavěný a proč?
„Byl postaven v letech 1962 až 65. Stavba tohoto krytu přišla tenkrát Československo na 360 tisíc korun. Vystavěn byl jako velitelské stanoviště krytu civilní obrany a určený byl pro 50 až 100 osob."

Procházíme chodbami a míjíme dveře s nápisy jako Skupina informační, směrových a styčných důstojníků. Je to maličká místnost.

„Ještě stále je tu funkční přetlaková čistička vzduchu. Celý kryt byl v mírném přetlaku, aby se žádné škodlivé látky nebo radiace nedostávaly dovnitř. Stavěn byl jako kryt páté třídy, tedy nejnižší."

Čtěte také

Je tu také toaleta.
„To je jediné sociální zařízení pro všechny osoby v krytu."

„A tady jsme u oficiálního vstupu do krytu, kam bychom sešli po těchto schodech. Tady jsou dekontaminační sprchy. Zde prošel člověk očistou a odložil tady své oblečení. Za druhými přetlakovými dveřmi už by obdržel čisté oblečení a jídlo. Byla tady stále udržována zásoba potravin pro 50 lidí. Mohli tu vydržet minimálně 72 hodin."

Činnost velitelského stanoviště krytu civilní obrany v podzemí rychnovského zámku byla ukončena až v polovině 90. let minulého století.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související