Porucha polykání vám může výrazně zasáhnout do života. Nejtěžší stav je s vdechováním stravy do plic

15. květen 2024

Radioporadna o poruchách polykání. Tzv. dysfagie umí výrazně znepříjemnit život a lidí, kteří problémy s polykáním mají, v populaci stále přibývá. Proč a jak lze poruchu řešit, to rozebereme s MUDr. Michalem Černým, lékařem z ORL kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Jak vážná je porucha polykání?
Porucha polykání může být v podstatě taková, že máte potíže velmi malé a jen vás to obtěžuje, až po stavy, kdy nemůžete polykat vůbec a vede to k hubnutí. Vede to k poruše kvality života, protože člověk, který se nemůže najíst, tak je nešťastný a nespokojený. Zkrátka to může velmi výrazně zasáhnout do pacientova života.

Existují dva druhy poruchy polykání. Jíst ale musíme. Je to jedna z největších radostí, co člověk v životě může mít, dobře se najíst.
MUDr. Michal Černý, Ph.D., Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNHK

Jíst ale musíme.
Je to jedna z největších radostí, co člověk v běžném životě může mít, dobře se najíst.

Čtěte také

Jak to tedy v našem krku funguje při takové poruše? Máme to tam zúžené? Nebo co se děje, když polknout nemůžeme?
Existují v podstatě dva druhy poruchy polykání. Jedna je taková, kdy jsou porušeny struktury, neboli svaly a nervy, které polykání zajišťují. A potom to může i porucha funkce, kdy například po cévní mozkové příhodě dochází k poruše koordinace a všechny struktury, které se při polykání mají zapojit, se nezapojí správně.

To může končit i tzv. vdechnutím neboli aspirací, kdy sousto jídla neskončí v žaludku, ale v plicích a může významně zhoršit pacientův život. Může mu způsobit i zápal plic. To jsou ty nejtěžší stavy, poruchy polykání s vdechováním stravy do plic.

Kouření a nadužívání různých nevhodných látek může vést k nádorovým onemocněním, které pak mohou způsobit i poruchu polykání.
MUDr. Michal Černý, Ph.D., Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNHK

Tedy je to tak, že pokud nemáme správný polykací reflex, tak může nastat problém?
Ano, přesně tak. Jsou pacienti, kteří mají potíže s polykáním různého charakteru. Někteří pouze špatně pijí tekutiny, jiní mohou naopak špatně polykat třeba jen tuhá sousta a ostatní struktury, kašovitou stravu a tekutiny konzumují bez problémů. Někteří pacienti mají problémy se všemi konzistencemi a v podstatě i na to je pak cílena naše případná diagnostika a léčba.

Čtěte také

Nejdůležitější tedy je, aby člověk neotálel a přišel k lékaři, který se mu podívá do krku?
Je to tak. Některé záležitosti dokáže vyřešit praktický lékař, jiné dokáže vyřešit i spádový ORL specialista. Pro případy, kde to není jednoduché na vyšetření, pak existují centra pro poruchy polykání, které jsou většinou při velkých nemocnicích ve větších městech. Tam je komplexní možnost vyšetřit polykání.

Každý asi zažil, že nemohl polknout kvůli nastydnutí či nachlazení, kdy se zduří mandle, pálí celý krk a nejde polknout. To ale asi není ona klasická porucha polykání.
To je porucha polykání, kterou každý zažil a ví, že přijde, zase odezní a nevede k žádným následkům. My se většinou zabýváme takovými případy, kdy je porucha polykání způsobena třeba nádorovým onemocněním, nebo vznikla po cévní mozkové příhodě, nebo ji mají pacienti s Parkinsonovou nemocí atd.

Čtěte také

Tedy u pacientů, kde to je dlouhodobější záležitost a se zhoršující tendencí. Tam je potom místo pro odborného lékaře. Pokud má pacient potíže s polykáním při běžné angíně či zánětu hltanu, tak tam by to mělo během pár dní odeznít samo.

Když se zaměříme na dysfagii, tedy opravdovou poruchu polykání. Je tam nějaká genetická predispozice, že se to člověku stane?
K některým nemocem pacient může mít určité predispozice, některé přijdou nebo respektive mohou být vyvolány životním stylem. Když budeme upřímní, tak kouření a nadužívání různých nevhodných látek může vést k nádorovým onemocněním, které pak mohou způsobit i poruchu polykání.

Obecně kardiovaskulární onemocnění jsou spojena s nevhodným životním stylem. A to se potom může projevit jako cévní mozková příhoda, jejímž jedním z projevů může být porucha polykání. Je to často záležitost starších lidí, protože tam v podstatě k těmto záležitostem dochází.

Michal Černý a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o poruchách polykání s MUDr. Michalem Černým, Ph.D., z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNHK si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.