Klostridiová kolitida, skrytá hrozba? Onemocnění tlustého střeva, o kterém veřejnost neví téměř nic

7. březen 2022

Klostridiová kolitida, kolitida vyvolaná klostridiemi. Jak jednoduchá definice. Většina z nás má povědomí o tom, co je to kolitida. Zdravotnické obory, ať už lékaři, sestry, či farmaceuti se učí o kolitidách různého charakteru. Většinou ve spojitosti s vředy či Crohnovou chorobou. Krátkodobým střevním onemocněním jakéhokoliv charakteru, trpěl určitě každý z nás. 

MUDr. Petr Šmahel z Kliniky infekčních nemoci Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: Klostridiová kolitida.

Čtěte také

Slovo kolitida je složena z latinských výrazů colon, což znamená tlusté střevo, a přípony -itis, tedy zánětlivý. Označuje tedy zánět tlustého střeva. Známe také výraz kolika. To je název pro jakýkoliv bolestivý stav v krajině břišní.

A potom jsou to klostridie. Což jsou bakterie. Pojďme tedy vysvětlit výraz klostridiová kolitida. Začneme u těch bakterií nebo u celého onemocnění?
Kde začít, to je dobrá otázka. Možná u těch bakterií. Klostridiová kolitida je onemocnění zánět tlustého střeva, způsobené bakterií, která se jmenuje Clostridium difficile. My dnes už víme, protože jsme překlasifikovali název, že ta bakterie se vlastně nejmenuje Clostridium, ale Clostridioides. Kvůli horšímu vyslovování se to v praxi ještě zcela neuchytilo.

V drtivé většině případů tohle onemocnění souvisí s užíváním antibiotik. Ta díky svým vlastnostem mají i celou řadu nežádoucích účinků.
MUDr. Petr Šmahel, Klinika infekčních nemoci Fakultní nemocnice Hradec Králové

Je to tedy onemocnění, které nějak souvisí i se zmiňovanou kolikou?
Ne, s kolikou to nemá vůbec nic společného. Kolitida je zánětlivé onemocnění tlustého střeva, které může být infekční i neinfekční. A v tomto případě se jedná o vysoce infekční, tedy nakažlivé onemocnění.

Jednoduše řečeno, jedná se o průjmové onemocnění?
No, přesně tak. V pojetí onoho slova onemocnění je jedním z diagnostických kritérií, tedy jeden ze znaků, podle kterých hodnotíme jestli jde o Klostridiovou kolitidu nebo nikoliv, přítomnost průjmu. Takže bez průjmu nehovoříme o onemocnění Klostridiovou kolitidou.

Čtěte také

O tomto tématu se hojně v odborných publikacích píše v souvislosti s užíváním antibiotik. Tedy souvisí toto onemocnění nějak s antibiotiky nebo tam může být i jiný souvislost?
V drtivé většině případů to opravdu souvisí s užíváním antibiotik. Pokud někdo nezná výraz Klostridiová kolitida, tak bude možná znát pojem Pseudomembranózní kolitida, to je historický název. Nebo výraz Postantibiotická kolitida, případně Postantibiotický průjem.

Tedy, jak vyplývá z názvu, jsou to průjmy vyskytující se po užívání antibiotik. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak ne každý průjem, který vznikne po užívání antibiotik, musí nutně být Klostridiová kolitida. Tedy ne každý průjem po užívání antibiotik je způsoben přemnožením bakterie Clostridioides difficile.

Čtěte také

Jak tedy lékař pozná, že se jedná právě o Klostridiovou kolitidu?
Jedná se o vyšetření, které pochopitelně pacientům děláme, čistě od oka se to nepozná. To, že pacient před onemocněním užíval antibiotika, je samozřejmě velmi cenná informace, na základě které potom po přítomnosti zmíněné bakterie pátráme.

Poznáme částečně z vyšetření krve, že se pravděpodobně jedná o infekční nebo zánětlivé onemocnění, a potom musíme vyšetřit přímo stolici, v níž pátráme po přítomnosti bakterie Clostridioides difficile.

Čtěte také

Čím se tedy stane, že někdo touto infekcí onemocní?
Kéž bychom tohle věděli, ale bohužel to nevíme. V tom případě je třeba se zamyslet nad tím, co to vlastně antibiotikum je. Původně šlo u přírodní látku, která se získávala z různých hub a plísní. Ale v dnešní době už převažují chemicky vyrobená antibiotika. A to je vlastně jed.

Antibiotikum je látka, která zabraňuje bakterii v tom, aby se množila nebo ji přímo zahubí. A samozřejmě antibiotika díky těmto vlastnostem mají i celou řadu nežádoucích účinků.

Celou radioporadnu s MUDr. Petrem Šmahelem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související