MUDr. Kopáčová: Neumíme jednoznačně říct, dělejte tohle a nedostanete zánětlivé onemocnění střeva

16. prosinec 2021

Idiopatické střevní záněty zahrnují v současné době dvě základní chorobné jednotky: Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Jde o střevní zánětlivá onemocnění neznámé příčiny, jejichž výskyt v naší populaci narůstá. Neznámý původ a jen z části poznaný mechanizmus obou chorob jsou hlavní příčinou dvou základních vlastností těchto onemocnění: neznáme způsob, jak jim předejít, a neumíme je definitivně vyléčit.

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. z 2. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Jaké jsou v těchto nemocech rozdíly, jak se diagnostikují a léčí?

Možná bychom měli na úvod osvětlit slovo idiopatické.
Idiopatické střevní záněty jsou skupinou zánětlivých onemocnění trávicí trubice. A idiopatické jim říkáme proto, protože vlastně nevíme, proč vznikají. Nevíme úplně přesně, jaká je příčina. Dříve byly označovány jako nespecifické střevní záněty. Tento termín už se ale dnes nepoužívá.

Někdo s touto chorobou žije velmi dobře a snadno. Druhý má potíže i když je perfektně léčen a nedaří se dosáhnout úplného zklidnění.
Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D.

A jak bylo správně řečeno, patří tam ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Tyto dvě jednotky někdy od sebe velmi těžko odlišujeme zejména v počátku onemocnění, když k nám přijde nový pacient. Ale časem se vyhraní a rozdíly zvýrazní.

Čím se tedy tyto dvě choroby liší?
Ulcerózní kolitida je zánětlivé postižení pouze sliznice tlustého střeva, kdežto Crohnova choroba postihuje celou střevní stěnu a může zasáhnout kteroukoliv část trávícího traktu od dutiny ústní až po konečník. Ulcerózní kolitida se soustředí opravdu jen na část nebo celé tlusté střevo.

Čtěte také

Liší se i způsobem postižení střeva?
Liší se makroskopicky určitými znaky, což asi není podstatné pro posluchače, ale spíš pro lékaře, který provádí endoskopii. Ale liší se i svým způsobem chování, zatímco ulcerózní kolitida, tedy zánětlivé postižení sliznice tlustého střeva je spíše průjmovité a s postižením střeva ve smyslu krvácení a častých bolestivých nucení na stolici, tak Crohnova choroba se může chovat celkem variabilně.

Může utvářet na tenkém nebo tlustém střevě zúžená místa, která potom brání průchodu tráveniny, nebo může tvořit píštěle buď s nějakým dalším orgánem nebo ven na kůži, nejčastěji to bývá do oblasti genitálu a kolem konečníku. Tedy do velmi nepříjemných oblastí pro pacienta.

Poznáme, že máme některou z těchto nemocí?
Poznáme, většinou pacient přichází u Crohnovy choroby s váhovým úbytkem, děti neprospívají, bývají i menšího vzrůstu. Růstová křivka se u nich opožďuje, protože vstřebávání živin vázne tím, že je postiženo tenké střevo. Pokud není postiženo tenké střevo, tak převažují problémy typu průjmů, bolestí břicha a tak podobně.

Čtěte také

Člověk strádá, hubne a je unavený. Obě nemoci jsou chronické, co dalšího mají společného?
Obě nemoci jsou chronické, zánětlivé a projevují se průjmy. Často bývá krev ve stolici. Toto jsou společné znaky, bývají také zvýšené známky zánětu v krevním obraze. Lidé dobře znají CRP, takže to bývá zvýšeno, také sedimentace. To jsou společné znaky.

Je pravda, že chodí tyto nemoci ve vlnách? Tedy že po fázi relativního klidu následuje období velkých obtíží?
To je velmi individuální. Vlny vzplanutí nemoci se dostavují, ale u některého pacienta je třeba jen jedna vlna a po zaléčení už se potom choroba chová celkem klidně. A u někoho se nám nedaří ani plnou léčbou zvládnout onemocnění tak, aby byl pacient bez potíží.

Čtěte také

Omezení v reálném životě jsou kvůli těmto nemocem velká. Kolik vlastně lidí trpí těmito nemocemi?
Jsou to velká čísla. Jen my se staráme v naší nemocnici o několik set takových pacientů. Ale samozřejmě úroveň postižení je u jednotlivých lidí různá. Někdo s touto chorobou žije velmi dobře a snadno. Druhý má potíže i když je dobře léčen a nedaří se dosáhnout úplného zklidnění.

Doporučila byste pacientům s Crohnovou chorobou očkování proti covidu?
U těchto pacientů rozhodně ano. Já bych je ale doporučila u všech lidí, ale u těchto pacientů je to důrazně doporučeno. Protože riziko těžšího průběhu nemoci u nich může být vyšší.

Co může vést k rozvoji těchto onemocnění a čemu bychom se tedy měli vyhnout?
Ve hře je řada faktorů, které se podezírají. Mezi jinými jsou to třeba zubní pasty nebo nadměrná hygiena, která nás izoluje od běžných patogenů a tím pádem selektuje určitou obranyschopnost, že nejsme schopni reagovat na běžné patogeny tak, jak bychom měli.

Marcela Kopáčová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podezírají se některé bakterie, které by mohly mít podíl na vzniku onemocnění, roli hraje bezesporu i genetika a řada dalších faktorů. Tedy že bychom mohli jednoznačně říct, dělejte tohle a nedostanete zánětlivé onemocnění střeva, to nedokážeme.

Celý rozhovor s Prof. MUDr. Marcelou Kopáčovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související