Proč vzniká zánět slinivky břišní, jak se projevuje a léčí? Pomoci může dieta i chirurgický zákrok

7. prosinec 2020

Zánět slinivky břišní neboli pankreatitida může mít buď akutní, nebo chronickou formu. Společným příznakem je intenzivní bolest v nadbřišku, která obvykle trvá delší dobu a může vystřelovat také do zad nebo do ramene. Typické jsou však i průjmy, nechutenství a rychlé hubnutí. 

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D hovoří v naší radioporadně na téma: zánět slinivky břišní. Co se týče léčby, pomoci může dieta, hospitalizace, ale i chirurgický zákrok.

Co je pankreas?

Slinivka břišní (pankreas) je plochý, nepárový orgán, který se nachází hluboko v dutině břišní.

Čtěte také

V lidském organismu plní dvě zásadní funkce. Jednak je to žláza s vnitřní sekrecí (endokrinní), kde se tvoří hormony jako inzulín a glukagon. Ty jsou nezbytné k transportu glukózy do jednotlivých buněk v těle.

Jako žláza s vnější sekrecí produkuje trávicí enzymy, které napomáhají štěpení potravy (tuků, cukrů a bílkovin). Tyto enzymy jsou za normálních okolností v neaktivní formě dopraveny do dvanáctníku, aby netrávily a neničily pankreas, ale v případě akutního zánětu se aktivují již ve slinivce a napadají vlastní tkáň, která je produkuje.

Zánět slinivky: příčiny

Ačkoliv přesné mechanismy vzniku pankreatitidy ještě lékaři nebyli schopní objasnit, jako u mnoha jiných onemocnění zde hraje svou roli genetika.

Čtěte také

Riziko zánětu slinivky stoupá u pacientů, které trápí nádor jiného orgánu dutiny břišní či přítomnost žlučových kamenů, nebo se karcinom pankreatu vyskytl u některého z členů jeho rodiny.

Zánět slinivky břišní bývá často spojený také se zvýšenou konzumací alkoholu a kouřením. Náchylnější ke vzniku tohoto onemocnění jsou obézní lidé i pacienti, kteří mají špatné stravovací návyky a holdují tučným jídlům.

Čtěte také

Další možné příčiny zahrnují virové infekce, jako jsou příušnice, HIV či mononukleóza, operační výkony v oblasti slinivky, cystická fibróza, Reyeův syndrom nebo některé léky.

Někdy může být na vině také úraz břicha, ke kterému dojde při kolektivních sportech nebo při zvedání těžkých břemen. Zhruba v desetině případů však zůstává příčina zánětu slinivky břišní neznámá, což se označuje jako idiopatický zánět.

Formy pankreatitidy

Akutní zánět slinivky břišní
Tato forma se nejčastěji vyskytuje u mužů ve věku 30-50 let, stále více však trápí i mladší pacienty. Za 80 % akutních zánětů slinivky je zodpovědná buď nadměrná konzumace alkoholu nebo výskyt žlučových kamenů, které blokují žlučový vývod. Na vině však bývá také zvýšený příjem tučného jídla, tupý úder do břicha či jiné onemocnění (tuberkulóza, spála, syfilis).

bolest břicha

Chronický zánět slinivky břišní
Chronická pankreatitida představuje dlouhodobé onemocnění, při němž dochází k postupné přeměně zdravé tkáně slinivky ve vazivo (zjizevnatění). S tím souvisí také zhoršování jejích funkcí a vznik nepříjemných zdravotních obtíží. Stejně jako u akutní formy se na vzniku chronické pankreatitidy významně podílí dlouhodobá konzumace alkoholu, onemocnění žlučových cest, poruchy metabolismu či genetické faktory.

Dieta při zánětu slinivky břišní

Strava pacientů trpících pankreatitidou by měla obsahovat vyšší podíl bílkovin a cukrů, zatímco tuky by měly být zastoupeny pouze v malé míře. V případě, že je však poškozena i endogenní funkce pankreatu, je nutné omezit také sacharidy.

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nemocný by měl samozřejmě zcela vyloučit alkohol a kouření. Dobré je však vynechat i smažená jídla, nadýmavé druhy zeleniny, potraviny s tvrdou nestravitelnou vlákninou, kávu a černý čaj.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Marcelou Kopáčovou, Ph.D si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související