Dětí s cukrovkou stále přibývá. Péče o diabetické potomky je náročná a kompromisy nejsou povoleny

27. říjen 2020

Dětí s diagnózou diabetes stále přibývá. Ať už jde o cukrovku 1. nebo 2. typu, jasné je jedno - péče o diabetické dítě je náročná a kompromisy nejsou moc povoleny. Co všechno se musíte naučit, abyste svému dítěti i přes jeho onemocnění umožnili plnohodnotný život?

MUDr. David Neumann Ph.D. z Dětské kliniky ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové hovoří na téma diabetes u dětí a dospívajících.

MUDr. David Neumann ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vznik diabetu 1. typu nesouvisí s tím, je-li dítě štíhlé, nebo ne. Dokonce nesouvisí ani s tím, zda mělo, nebo nemělo rádo sladké. Prostě vzniká nezávisle na tom, co jedlo, jaké byly jeho zvyklosti.

Čtěte také

Za diabetes 1. typu nikdo nemůže. Organismus dítěte přestal vyrábět inzulin.

Inzulin si člověk vyrábí ve speciálních beta-buňkách, které jsou roztroušené v milionu mikroskopických ostrůvků ve slinivce břišní. Před tím, než se diabetes 1. typu u člověka projeví, začne beta-buněk v ostrůvcích ubývat. Výroba inzulinu v těle se postupně snižuje.

Úbytek beta-buněk probíhá skrytě po měsíce či léta. A pak stačí jen velmi málo, například angína nebo chřipka, aby se nedostatek inzulinu v těle projevil.

Příznaky diabetu u dětí

K nejčastějším příznakům nově vzniklého diabetu patří především častější močení: dítě se najednou začne pomočovat, často chodí v noci na toaletu. Na onemocnění ukazují i další příznaky, jako jsou zvýšená žízeň, ztráta hmotnosti, zvýšená únavnost či nechutenství.

Jídelníček při diabetu (ilustrační foto)

Další řada signálů je poměrně široká - od těžké únavy a celkové slabosti přes rychle klesající hmotnost až po zrychlené dýchání, bolesti břicha, zvracení, nebo dokonce celkový kolaps. Jakmile u svého dítěte pozorujete některý z výše zmíněných příznaků, měli byste urychleně navštívit praktického lékaře, jenž odebere moč k dalšímu vyšetření.

Diabetická dieta

Každý diabetik by se měl rozumně zamyslet nad tím, jakou potravou sytí své tělo.

Čtěte také

Za dítě musí převzít zodpovědnost rodiče. Diabetická dieta podle odborníků dovoluje jíst téměř vše; na čem tady doopravdy záleží, je vhodná skladba potravin a jejich množství.

Jídlo by ideálně mělo být rozděleno do šesti denních dávek: kromě tří hlavních jídel ještě dopolední a odpolední svačina a druhá večeře před spaním. O jídelním plánu se dozvíte od dietní sestry.

Hladinu glykemie ovlivňuje také tělesná aktivita dítěte.

Blanka Malá a MUDr. David Neumann ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Davidem Neumannem Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související